GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παγγαίο: Κατέστρεψαν βραχογραφίες 3.000 ετών - Ποιους "δείχνουν" οι αρχαιολόγοι

Μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα βρέθηκαν λίγο μετά την έλευση του νέου έτους φυσιολάτρες και περιπατητές που ανέβηκαν στο Παγγαίο, καθ...

Μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα βρέθηκαν λίγο μετά την έλευση του νέου έτους φυσιολάτρες και περιπατητές που ανέβηκαν στο Παγγαίο, καθώς διαπίστωσαν ότι μερικές από τις βραχογραφίες, ηλικίας άνω των 3.000 ετών, καταστράφηκαν από χέρι ανθρώπου με τη χρήση συρματόβουρτσας.

Αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν την εν λόγω πράξη "αποτρόπαια" και όπως υποστηρίζουν, παρότι η ταυτότητα των δραστών δεν είναι γνωστή, πιθανόν επρόκειτο για χρυσοθήρες που ψάχνουν συστηματικά στην περιοχή για θησαυρούς. Οι δράστες εκτιμάται, όπως αναφέρει η "Δημοκρατία", ότι πιστεύουν πως τα σχέδια αυτά αποτελούν σημάδια που αντιστοιχούν σε χάρτη ανεύρεσης κρυμμένου θησαυρού.

Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος, ιστορικός και μελετητής Θεόδωρος Λυμπεράκης είπε ότι στην πραγματικότητα οι περίφημες βραχρογραφίες είναι σχέδια σκαλισμένα πάνω σε γρανίτη ή ασβεστόλιθο και ανακαλύφθηκαν το 1966 από τον καθηγητή του ΑΠΘ Νικόλαο Μουτσόπουλο, ο οποίος τις μελέτησε και έκανε τις σχετικές αναφορές. Μέχρι σήμερα εκατοντάδες εξ αυτών βρίσκονται απροστάτευτες, εκτεθειμένες, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα, αφού δεν αποτελούν αρχαιολογικό χώρο, άρα δεν φυλάσσονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση