GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναδρομικά και αυξήσεις: Μπόνους έως 800 ευρώ στους συνταξιούχους - Ποιους αφορούν

Μπόνους από 280 έως 800 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ οι συνταξιούχοι για τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά από τον Οκτώβριο που θα προβλέπε...

Μπόνους από 280 έως 800 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ οι συνταξιούχοι για τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά από τον Οκτώβριο που θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή διάστημα 15-20 Ιανουαρίου και θα προβλέπει μεσοσταθμική αύξηση 65 -70 ευρώ για τις νέες κύριες συντάξεις όσων έχουν συμπληρώσει 33 έτη ασφαλιστικού βίου με βάση το επικρατέστερο σενάριο. Επίσης θα προβλέπει μέση αύξηση 100 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μετά την ψήφισή του θα γίνει ο απαραίτητος επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα αυξημένα ποσά αναπλήρωσης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης η αναλογιστική μελέτη η οποία θα παραδοθεί στον ίδιο την ερχόμενη Πέμπτη, δείχνει επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070 και αφήνει μια “χαραμάδα” τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης να ξεκινήσουν από τα 30 (αντί ταν 33) συντάξιμα έτη. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα αναδρομικά θα “τρέξουν “από την 1η Οκτωβρίου του 2019 και θα δοθούν σε μία δόση.

Τα αναδρομικά

Α. Αναδρομικά παλαιών συνταξιούχων

Η δίκη ορόσημο για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων θα γίνει την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου του 2020 στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία θ ασχοληθεί με τα ζητήματα τόσο των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία όσο και με την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και του 14ου μισθού (δώρα –επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα θερινής άδειας). Ειδικότερα, η αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΣτΕ, έπειτα από αίτημα του ΕΦΚΑ (της 15ης Νοεμβρίου 2019 0 έκρινε ότι με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης πρέπει να εισαχθούν τα εν λόγω επίμαχα νομικά ζητήματα καθώς στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν, περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές. Ο ΕΦΚΑ επί της ουσίας επιχειρεί να ξεκαθαρίσει σωρευτικά όλα τα παράθυρα των διεκδικήσεων από την 1.1.2013 έως 31.12.2018.

Στο μικροσκόπιο των δικαστών του ΣτΕ μπαίνει και το 10 μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας το 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το 2016. Τονίζεται ότι τα αναδρομικά που θα κριθούν στην πολιτική δίκη του ΣτΕ αφορούν όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή τους συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΟΓΑ. Αφορούν κύριες και επικουρικές όπως και τα δώρα που δίδονταν έως το 2012 και το κόστος τους είναι περίπου 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Β. Αυξήσεις και αναδρομικά στις κύριες συντάξεις

Έρχονται αυξήσεις στις κύριες συντάξεις (με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2019). Σύμφωνα με την εφημερίδα ”ΤΑ ΝΕΑ”, τα σενάρια που επεξεργάζεται η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Εργασίας, με βάση την απόφαση του ΣτΕ και τις σχετικές αναλογιστικές μελέτες, οι συντελεστές αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων θα φτάσουν το 50% -51% για 40-42 έτη ασφάλισης (έναντι 42,80% σήμερα) και 40% για 35ετία ασφάλισης (έναντι 33,81 % σήμερα) στην ανταποδοτική σύνταξη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξήσεις μεσοσταθμικά 65 -70 ευρώ μηνιαίως συν τα αναδρομικά 4μηνών θα πάρουν περίπου περίπου 60.000 συνταξιούχοι. Θα υπάρξουν και λίγες περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι θα διαπιστώσουν αυξήσεις 150-200 ευρώ σε μηναία βάση.

Κύριες συντάξεις: Παραδείγματα αύξησης

Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα αύξησης των κύριων συντάξεων με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης:

1.Συνταξιούχος με συντάξιμο μισθό 1.200 ευρώ και 33 έτη ασφάλισης που λαμβάνει 752 ευρώ θα λαμβάνει πλέον 803 ευρώ (μηναία αύξηση 51 ευρώ).

2.Συνταξιούχος με συντάξιμο μισθό 1.400 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης που θα λαμβάνει 835 ευρώ θα λαμβάνει πλέον 947 ευρώ (μηνιαία αύξηση 112 ευρώ.

3.Συνταξιούχος με συντάξιμο μισθό 1.300 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης που λαμβάνει 824 ευρώ θα λαμβάνει 907 ευρώ (μηνιαία αύξηση 83 ευρώ).

Οι τρεις κατηγορίες

Τονίζεται ότι τρεις θα είναι οι κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κύριων συντάξεων οι οποίοι έχουν πάνω από 33 συντάξιμα έτη (ενδέχεται αντί για 33 τα συντάξιμα έτη να είναι 30) που θα είναι οι κερδισμένοι με το νέο Ασφαλιστικό.

1. Όσοι συνταξιοδοτούνται από την ψήφιση του νέου νόμου και εφεξής (Ιανουάριος) όπου δεν υπάρχει επανυπολογισμός.

2. Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με βάση τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου δηλαδή από τις 13/5.2016 έως και την ημερομηνία ισχύος του νέου νόμου.Εδώ θα υπάρξει υπολογισμός με βάση τους νέους συντελεστές εφόσον οι συνταξιούχοι έχουν τουλάχιστον 33 έτη ασφάλισης και άνω και καταβολή αναδρομικών ποσών από 1.10.2019.

3. Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλο όπου εδώ θα υπάρξει έμμεση θετική συνέπεια διότι και εδώ θα υπάρξει επανυπολογισμός και με βάση αυτόν όσοι έχουν μέχρι σήμερα θετική προσωπική διαφορά θα δουν να μειώνεται έως και να μηδενίζεται.

Γ. Αυξήσεις και αναδρομικά επικουρικών συντάξεων

Μεσοσταθμική μηναία αύξηση 100 ευρώ που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσει και τα 195 ευρώ τον μήνα θα λάβουν συνταξιούχοι το νέο έτος. Επισημαίνεται πως οι αυξήσεις (και φυσικά τα αναδρομικά) αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση –λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως αθροίσματος κύριας και επικουρικής.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση