GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λιβύη: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός λιμανιών και διυλιστηρίων

Ο αποκλεισμός στα λιμάνια και τα διυλιστήρια της Λιβύης, είναι ο μακρύτερος έως σήμερα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κρατικής πετρελα...

Ο αποκλεισμός στα λιμάνια και τα διυλιστήρια της Λιβύης, είναι ο μακρύτερος έως σήμερα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας (NOC), Μουστάφα Σουνάλα.

"Εάν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να ανέχεται τον αποκλεισμό αυτό τότε θα είναι συνυπεύθυνη για την κατάλυση του κράτους δικαίου στην εμπόλεμη χώρα. Και αυτό σημαίνει περισσότερη διαφορά, περισσότερο έγκλημα, περισσότερες αδικίες και περισσότερη φτώχεια", είπε ο Σανάλα.

Ο δεκαήμερος αποκλεισμός που έχει επιβληθεί είναι ο μακρύτερος έως σήμερα, αναγκάζοντας πολλά διυλιστήρια και λιμένες της Λιβύης να κλείσουν και προκαλώντας παράλληλα καταβαράθρωση της παραγωγής από 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 262.000 βαρέλια. Ο Σανάλα πρόσθεσε πως σύντομα αυτή η παραγωγή θα μειωθεί περαιτέρω στα 72.000 βαρέλια, εάν συνεχισθεί ο αποκλεισμός.

Η λιβυκή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, είπε ο Σανάλα, δεν είχε ενημερωθεί και ούτε της είχαν ζητήσει την άποψη για την επίμαχη συμφωνία μεταξύ της χώρας και της Τουρκίας για τη δημιουργία κοινής οικονομικής ζώνης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός των μεγαλυτέρων λιμένων και κοιτασμάτων πετρελαίου, όμως δεν είναι άμεσα ορατό το πότε αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί.

Ο αποκλεισμός είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί στην κυβέρνηση της Τρίπολης ο στρατός του κυρίαρχου στις ανατολικές περιοχές της Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η NOC υποστηρίζει πως ο αποκλεισμός διατάχθηκε από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, αν και υποστηρικτές του θέλουν να τον παρουσιάσουν ως απαίτηση της λαϊκής βούλησης.

Ο Σανάλα επεσήμανε επίσης τους μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τα τεχνικά προβλήματα που κυοφορεί ο αποκλεισμός, με διάβρωση των αγωγών και διαρροές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση