GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Τι θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός, τι θέλει ο Αμερικανός Πρόεδρος

Ένα 48ωρο πυκνών επαφών στην Ουάσινγκτον για την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τις επενδύσεις και κυρίως τα 120 λεπτά συζήτησης μ...

Ένα 48ωρο πυκνών επαφών στην Ουάσινγκτον για την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τις επενδύσεις και κυρίως τα 120 λεπτά συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο σήμερα το βράδυ σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως τη διαμορφώνουν οι λεπτές γεωπολιτικές ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Στη σκιά της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κασίμ Σουλεϊμανί και της ανταλλαγής απειλών ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, αλλά και με φόντο τις προκλήσεις της Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ξεδιπλώσει τη δική του ατζέντα στο Οβάλ Γραφεία, προσβλέποντας σε ενδυνάμωση συνολικά της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αμερικανό Πρόεδρο μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί και ο τριπλός στόχος της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", είναι ο ίδιος: να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ο πιο σταθερός, μακροπρόθεσμος και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την επιθετική Τουρκία, να υπάρξει καθαρή αμερικανική γραμμή ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι ένα άκυρο μνημόνιο και να δρομολογηθεί η σύσφιξη της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που περιλαμβάνει από την αναβάθμιση των F-16 έως και τα μαχητικά F-35 και τη συμπαραγωγή drones.

Στο επίκεντρο της ατζέντας Μητσοτάκη βρίσκεται η τουρκική προκλητικότητα. "Θα συζητήσω μαζί του τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα επαναλάβω ότι δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας... Αυτοί είναι καιροί με αναταράξεις που δεν έχουν προηγούμενο" είπε από τη Φλόριντα.

Επιπλέον από την ελληνική πλευρά χαρακτηρίζεται κομβική η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed καθώς θεωρείται ότι ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην αμερικανική στρατηγική, ενώ ήδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τα "ΝΕΑ", δεν αποκλείεται η συζήτηση από την πλευρά Τραμπ να επεκταθεί και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση βάσεων υποστήριξης από τις ΗΠΑ, εφόσον υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στη σύγκρουση με το Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση