GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από την ανομία του ΣΥΡΙΖΑ στον «κεντρώο» αυταρχισμό της ΝΔ...

Παναγιώτης Καρκατσούλης   Eχουμε την επιστροφή σε μια παλιά πρακτική της ΝΔ, που συνίσταται στη δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων.  Η...

Παναγιώτης Καρκατσούλης 

Eχουμε την επιστροφή σε μια παλιά πρακτική της ΝΔ, που συνίσταται στη δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων. 

Ηκυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη βούλιαξε στο πρώτο χιόνι που έπεσε λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα: Κόπηκε η κυκλοφορία στη βασική εθνική αρτηρία Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα για περισσότερο από πέντε ώρες. Οι οδηγοί έμειναν εγκλωβισμένοι, διότι δεν υπήρχε εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω εναλλακτικών οδών και διαδρομών.

Στην αναζήτηση ευθυνών πρυτάνευσε, για κάποια ώρα, η λογική της μετάθεσής τους από τον έναν κυβερνητικό παράγοντα στον άλλο. Και μετά «έπεσαν κεφάλια»! Δηλαδή, το μοναδικό κεφάλι που έπεσε ήταν εκείνο του αξιωματικού της τροχαίας του Β’ Τμήματος εποπτείας των αυτοκινητοδρόμων. Το άλλο μέτρο ήταν η κλήση του παραχωρησιούχου, της «Νέας Οδού», προκειμένου να του επισημανθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του, και να κληθεί σε «απολογία».

Επί της ουσίας της πολιτικής, η ανικανότητα καθοδήγησης των επιχειρησιακών δυνάμεων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, την οποία γνωρίσαμε με οδυνηρό τρόπο επί ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αλλά υπάρχει μια διαφορά στυλ σε σχέση με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Eχουμε την επιστροφή σε μια παλιά πρακτική της ΝΔ, που συνίσταται στη δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων. Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της αντίληψης αυτής που διαπερνά τη συντηρητική παράταξη δόθηκε, το 2007, στις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας. Εκεί υπεύθυνος για τους 63 νεκρούς και τη βιβλική καταστροφή της περιοχής θεωρήθηκε ο πυροφύλακας Μίνθης και ο πρώην επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιµακίου Κρεστένων.

Σήμερα, εκείνη την πολιτική αντίληψη και στάση που, ουσιαστικά, αποποιείται την ευθύνη, αλλά δημιουργεί την εντύπωση ότι την αναλαμβάνει, εκφράζει ο «κεντρώος» αυταρχισμός του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Σημαντικό σημείο διαφοροποίησης της συντηρητικής από την προοδευτική πολιτική είναι ο τρόπος με τον οποίο δικαιολογούνται η επιτυχία και η αποτυχία. Για την προοδευτική αντίληψη υπάρχει μόνο ένας τρόπος που νομιμοποιεί τις πολιτικές αποφάσεις: Εκείνος που ορίζεται από τους κανόνες και τις διαδικασίες του κράτους δικαίου. Εάν αυτοί παραβιάζονται, ακόμη και για έναν πολίτη, η επιτυχία δεν νομιμοποιείται.

Θεωρούμε, συνεπώς, άκρως ανησυχητικό ότι για την καταφανή κυβερνητική ανεπάρκεια, η ευθύνη φορτώθηκε στον αξιωματικό της Τροχαίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν δόθηκε σ’ αυτόν η στοιχειώδης δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν ίσχυσε στην περίπτωση της κοινοπραξίας της «Νέας Οδού», στην οποία δόθηκε μια εβδομάδα περιθώριο για να δικαιολογήσει τις δικές της παραλείψεις και να συνταχθεί ένα πόρισμα το οποίο θα υποδεικνύει τα περαιτέρω. Εδώ έχουμε, καταφανώς, δύο μέτρα και δύο σταθμά και ο λόγος είναι, νομίζω, προφανέστατος: Aλλη η δύναμη των εταιρικών συμφερόντων κι άλλη η δύναμη ενός μόνου ανθρώπου και, μάλιστα, σ’ ένα σύστημα αυστηρών ιεραρχιών και εξαρτήσεων.

Εμείς, για το 2020, υποσχόμαστε στην κυβέρνηση ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα αντιπολίτευσης που διαθέτουμε προκειμένου να προστατεύσουμε από τον αναδυόμενο αυταρχισμό της εκείνους που δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους και τα δίκαιά τους. Το Κίνημα Αλλαγής θα προσπαθήσει να μην αφήσει ούτε έναν πολίτη απροστάτευτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση