GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χωρίς συγκεκριμένο οδικό χάρτη η Συμφωνία για την Λιβύη. Όλα είναι στον αέρα....

του Βασίλη Τσάμη Στην Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο στην οποία συμμετείχαν 12 κράτη, ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικ...

του Βασίλη Τσάμη

Στην Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο στην οποία συμμετείχαν 12 κράτη, ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος το ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα, δλδη η συμφωνία Ερντογάν – Τρίπολης, δεν φαίνεται, σύμφωνα και με τα «συμπεράσματα”, να εγγυάται κάποιος ότι θα ακυρωθεί καθώς η Τουρκία αντιδρά στο ενδεχόμενο περιορισμού των φιλοδοξιών της στην Ανατολική Μεσόγειο και στην αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της από το έδαφος της Λιβύης.

Σ’ οτι αφορά το τελικό έγγραφο της συμφωνίας εκ των πραγμάτων όλα είναι στον αέρα. Δεν προβλέπονται θεσμικά μέτρα στο πεδίο για την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας, όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν σοβαρές διαφωνιες μεταξύ του κυβερνήτη της Τρίπολης Φαγέζ αλ-Σάρατζ και του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που ελέγχει σχεδόν το 80% της Λιβυκής επικράτειας, διαφωνίες οι οποίες δεν επέτρεψαν και την συμμετοχή τους στην συζήτηση του Βερολίνου.

“Δύσκολος δρόμος, δεν έχω ψευδαισθήσεις, προετοιμάσαμε τον δρόμο για να συνεχίσουμε” δήλωσε σχετικά η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ στο τέλος της διάσκεψης του Βερολίνου.

Η συμφωνία προβλέπει ενδο-λιβυκή διάσκεψηστις 27 Ιανουαρίου στην Γενεύη. Άλλα σημεία της συμφωνίας είναι η μεικτή στρατιωτική επιτροπή τωναντιμαχόμενων με 5 μέλη από την κάθε πλευρά για να συζητήσουν τους όρους κατάπαυσης του πυρός, χωρίς όμως να αποσυρθεί ο οπλισμός των αντιμαχόμενων πλευρών κτλ, όπως εμπάρκο όπλων, αποχώρηση ξένων στρατευμάτων, κ. α.

Την ίδια στιγμή, λίγες μόνο ώρες μετά την συμφωνία Τούρκοι μισθοφόροι άνοιξαν πυρ στα νότια προάστια της Τρίπολης , επιβεβαιώνωντας στην πράξη τις διαφωνίες που υπάρχουν τόσο σε ενδο – λιβυκό επίπεδο, όσο και σε διεθνές καθώς τα συμφέροντα της Τουρκίας που έχει αυξήσει την παρουσία της στην Μεσόγειο στο πλαίσιο της Pax othomanica, αλλά και οι τεράστιες ιδεολογικές διαφορές των συμμετεχόντων δυνάμεων στην σύγκρουση της Λιβύης δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για εύκολες λύσεις .

Συμπέρασμα :Η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, από την στιγμή που δεν προβλέπει την παρουσία ειρηνευτικής δύναμης και η ΕΕ θα αποφασίσει, στην 17 Φεβρουαρίου για το πως θα θέσει σε λειτουργία ναυτικά μέτρα για την τήρηση του εμπάργκο όπλων, δίνει, όπως είπε και ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σ. Λαβροφ, την σκυτάλη της ειρηνευτικής διαδικασίας στους ίδιους τους Λιβύους και ως εξέλιξη αφήνει ερωτήματα για την θετική έκβαση του ενδο – λιβυκού διαλόγου και συνολικά για την βιωσιμότητα της συμφωνίας.

Κατά πως φαίνεται βασικοί “μπουρλοτιέρηδες ” της ειρήνης είναι η απουσία ομοφωνίας στην Ε. Ε. και η Τουρκία που επιδιώκει την ασυμβίβαστη προώθηση των πολιτικό στρατιωτικών και οικονομικών στόχων της συνολικά στην περιοχή με την αρπαγή και των ελληνοκυπριακών θαλασσών μέσω της Λιβύης

Χωρίς αμφιβολία, η Τουρκία, που κρατά ένα από τα βασικά κλειδιά της ειρήνης στην Λιβύη, λόγω της άμεσης εμπλοκής της με στρατεύματα στον Λιβυκό εμφύλιο, πολύ δύσκολα θα συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από όσα προσπαθεί να επιβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση