GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο οδικός χάρτης και οι εξελίξεις για τις φρεγάτες

Του Χρήστου Μαζανίτη  Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενος μάλιστα από τον ...

Του Χρήστου Μαζανίτη 

Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενος μάλιστα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είχε δημιουργήσει την πεποίθηση ότι σύντομα θα είχαμε εξελίξεις για το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων ελληνικών φρεγατών.
Όμως, κατόπιν συσκέψεων, αυτό που αποφασίστηκε ήταν να δοθεί προτεραιότητα σε δύο μείζονα ζητήματα. Το ένα, όπως γράψαμε λεπτομερώς στο enikos ήταν το πρόγραμμα συμμετοχής και απόκτησης μίας μοίρας F-35 και το δεύτερο η προμήθεια των ΤΟΜΠ Μ1117, δωρεάν, από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα απόκτησης των δύο φρεγατών Belhara από την Γαλλία, αναμένεται να ξεδιαλύνει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παρίσι και την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια Ελλήνων και Γάλλων που συζητούν για την τελική διαμόρφωση του πλοίου, βάσει των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, όμως απέχουν πολύ ακόμη από το να βγει λευκός καπνός.


Σε ότι αφορά τους Αμερικάνους και το πρόγραμμα των φρεγατών MMSC, για οποίο ήδη έχουμε αναφερθεί εκτενώς, οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα προσφορά της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει πακέτο τις νέες φρεγάτες αλλά και την αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση της Lockheed Martin, αυτό θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και διαλειτουργικότητα που είναι το κυρίως ζητούμενο. Με απλά λόγια, αυτό που λένε οι ιθύνοντες της εταιρείας είναι ότι όλα τα πλοία θα μιλούν μεταξύ τους την ίδια γλώσσα αλλά και με τα αναβαθμισμένα F-16 σε κατηγορία Viper.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκλεισε νέο ραντεβού για επίσκεψη στις ΗΠΑ, προκειμένου να συζητήσει κυρίως τα θέματα του πολεμικού ναυτικού, κι εκεί θα τεθεί ακόμη και το ζήτημα παραχώρησης στην Ελλάδα δύο καταδρομικών Ticonderoga. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ταξίδι του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, χωρίς όμως ακόμη και να έχουν κλειδώσει οι ημερομηνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση