GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΠΟΡΕΙΑ του Αντ. Λιάκου από τον τροτσκισμό, στον Σημίτη και στον ΣΥΡΙΖΑ...

Πρόσωπο των ημερών έγινε ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος εξέφρασε τ...

Πρόσωπο των ημερών έγινε ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη συμφωνία για την αγωγό East Med, βγαίνοντας εκτός κομματικής γραμμής.
Ο Αντ. Λιάκος, εκφραστής του ιστορικού αναθεωρητισμού, από τον μακρινό τροτσκισμό του και τη συνεργασία με την ανανεωτική αριστερά, βρέθηκε για πάνω από μια δεκαπενταετία στο πλευρό του Κώστα Σημίτη, καθώς υπήρξε πρόεδρος του ΟΠΕΚ, του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας που είχε ιδρύσει ο πρώην πρωθυπουργός, για να επιστρέψει τα τελευταία χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ.
Παραμονές των κρίσιμων εκλογών του Μαΐου 2012 άρχισε να αρθρογραφεί συμβουλεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματολογώντας υπέρ του. Στο παρελθόν έχει συνυπογράψει κείμενα υπέρ του Σχεδίου Ανάν, αλλά και την εκδήλωση απαίτησης από την ελληνική κυβέρνηση να λογοδοτήσουν οι Ελληνες εθελοντές που πολέμησαν στη Σρεμπρένιτσα. Κάποιες από τις πιο καθαρόαιμες αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον αντιμετώπιζαν με μισό μάτι λόγω της τεταρτοδιεθνιστικής ιδεολογικοπολιτικής καταγωγής του και τις παλαιόθεν εκκλήσεις του για μετα-νεοφιλελεύθερη Αριστερά.

Γεννημένος στη Αθήνα, ως φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώθηκε στην τροτσκιστικού προσανατολισμού «Σπουδαστική Πάλη», η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε «Λαϊκή Πάλη» και συμμετείχε δραστήρια στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον Σεπτέμβριο του 1969 η χουντική ασφάλεια εξαρθρώνει στη Θεσσαλονίκη την οργάνωση και συλλαμβάνει τα μέλη της. Το Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον Αντώνη Λιάκο μαζί με τους Σ. Κατσαρό, Τ. Δαρβέρη, Τρ. Μηταφίδη σε ισόβια, ενώ άλλους συντρόφους τους σε μικρότερες ποινές. Παρέμεινε στη φυλακή ως τη γενική αμνηστία του δικτάτορα Παπαδόπουλου του 1973.
Οταν το 1988 η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών προκηρύσσει θέση αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο την Ιστορία Νεωτέρας Ελλάδος, ο Αντ. Λιάκος εκλέγεται ομόφωνα. Ωστόσο, ο συνυποψήφιός του για τη θέση αμφισβήτησε τη νομιμότητα της διαδικασίας προσφεύγοντας για τη δικαίωσή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επτά χρόνια αργότερα το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο εκδίδει την απόφαση 3138/1996, με την οποία ακυρώνεται η εκλογή του Λιάκου, ο οποίος στο μεταξύ είχε νομίμως προαχθεί στη βαθμίδα του καθηγητή από την αμφισβητούμενη θέση του αναπληρωτή καθηγητή.
Ως πνευματικός μέντορας της συγγραφέως, καθηγήτριας Μαρίας Ρεπούση, ο Αντ. Λιάκος είχε υποστηρίξει, όταν ήταν υπουργός Παιδείας επί ΝΔ η Μαριέττα Γιαννάκου το βιβλίο της που κρίθηκε απαράδεκτο και αποσύρθηκε επειδή έγραφε ότι «χιλιάδες Ελληνες συνωστίζονταν στο λιμάνι (της Σμύρνης) προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν».

Σύζυγος του Αντ. Λιάκου είναι η εκδότρια Μυρσίνη Ζορμπά η οποία αρχικά ως στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, έγινε σύμβουλος του Θάνου Μικρούτσικου, όταν αυτός ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993.
Ο Θ. Μικρούτσικος την διόρισε διευθύντρια στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Όταν ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έγινε συνεργάτης του. Λίγο αργότερα, ο Κώστας Σημίτης την διόρισε ευρωβουλευτή. Τελειώνοντας την θητεία της στην Ευρωβουλή επέστρεψε στο γραφείο του Κ. Σημίτη, όπου παρέμεινε ως το 2015. Στον ανασχηματισμό του Αυγούστου 2018 η Μυρσίνη Ζορμπά ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Τσίπρα.

1 σχόλιο

  1. τα καλύτερα παιδιά .....άκου πόσο βάλανε στην τσέπη οι συμμετέχοντες ....τι ζούμε και τι ζήσαμε οι άνθρωποι ......το γνώριζε ο κόσμος αραγε ?? και οι δημοσιογραφοι ?μουγκα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση