GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ακίνητα: Κλείνει η "ψαλίδα" εμπορικών και αντικειμενικών τιμών - ΠΙΝΑΚΕΣ

Να κλείσει την ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που σε κάποιες περιοχές της χώρας ξεπερνά ακόμη και το ...

Να κλείσει την ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που σε κάποιες περιοχές της χώρας ξεπερνά ακόμη και το 60%, φιλοδοξεί η κυβέρνηση, προχωρώντας -αρχής γενομένης από τον προσεχή Απρίλη- σε αναπροσαρμογή των αξιών.

«Το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο θα είναι η όποια διαδικασία εξισορρόπησης να μην έχει αντίκτυπο στα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ και στους λοιπούς φόρους που ήδη πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στις πιο λαϊκές περιοχές», σημειώνουν στην εφημερίδα "Ελεύθερο Τύπο" αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως από το 2018, οπότε και έγινε μία κάποια προσπάθεια να «κουμπώσουν» οι σχετικές τιμές, ο χάρτης της εγχώριας κτηματαγοράς έχει αλλάξει άρδην. «Airbnb και Golden Visa έχουν εκτινάξει τα πωλητήρια τόσο στο κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με τη διαφορά μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών αξιών να παραμένει διψήφια», εξηγούν χαρακτηριστικά.

Προς επίρρωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος πρώτου ορόφου, πενταετίας, 90-110 τ.μ., στον Άγιο Δημήτριο υπολογίζεται στις 2.300 ευρώ/τ.μ., όταν η αντικειμενική του αξία κυμαίνεται μεταξύ 900-1.125 ευρώ/τ.μ.

“Η κυβέρνηση δηλαδή για να φέρει στα ίσα δύο τιμές για το συγκεκριμένο ακίνητο του δείγματος , θα πρέπει να αυξήσει τη δεύτερη από 51,09% έως και 60,87% ανάλογα και με την τιμή ζώνης”δηλώνει στην εφημερίδα “Eλεύθερο Τύπο”, ο επικεφαλής του δικτύου, Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας.

Αντικειμενική αξία των ακινήτων: Πώς υπολογίζεται

Αξίζει να επισημανθεί πως για τον υπολογισμό της κατώτερης και της ανώτερης αντικειμενικής αξίας έχουν ληφθεί υπόψη τα εξής χαρακτηριστικά του ακινήτου: 1ος όροφος, μία πρόσοψη, συντελεστής εμπορικότητας 1, επιφάνεια βοηθητικών 0 τ.μ και κύριων χώρων 100 τ.μ ,.παλαιότητας 5ετίας.

Υποψήφια για διψήφια αύξηση αντικειμενικών αξιών είναι και άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, με πλέον χαρακτηριστικές τις Δραπετσώνα (οι εμπορικές τιμές είναι μεγαλύτερες κατά 49,71%) Πετρούπολη (46,92%), Κηφισιά (45,31%) και Δάφνη (44,05%) , ενώ την επόμενη θέση μοιράζονται από κοινού Αιγάλεω και Ίλιον με απόκλιση της τάξεως του 43,75%.

Στη Θεσσαλονίκη, η Σίδνος είναι αυτή που σύμφωνα με τα στοιχεία του –E-Real Estates εμφανίζει τη μεγαλύτερη ψαλίδα με τις ζητούμενες τιμές πώλησης να υπολογίζονται στα 900 ευρώ έναντι αντικειμενικής αξίας 412-487μ ευρώ /τ.μ ενώ κατά πόδας ακολουθεί ο Λαγκαδάς με απόκλιση περίπου 34,55%.

Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών καταγράφεται στο Ρέθυμνο Κρήτης, με τα πωλητήρια να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 1.950 ευρώ /τ.μ όταν η τιμή που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας κυμαίνεται ανάμεσα στα 680-1040 ευρώ/ τ.μ (46,67%). Ακολουθεί το Άργος με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στα 1.150 ευρώ /τ.μ και αντικειμενική στα 487-825 ευρώ /τ,μ ενώ στην πεντάδα συμπληρώνουν οι Λαμία, Κόρινθος και Καλαμάτα με αποκλίσεις πέριξ του 26,15% , του 25,33% και του 25,03% αντίστοιχα.

Διαβάστε παρακάτω τους σχετικούς πίνακες

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση