GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι απαντά ο Χρυσοχοΐδης μετά το "αντάρτικο" της Γιαννάκου

“Ανθρωπιστικού χαρακτήρα” χαρακτήρισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τη διάταξη για εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών ουσιών από Οργανισμούς...

“Ανθρωπιστικού χαρακτήρα” χαρακτήρισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τη διάταξη για εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών ουσιών από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις που διατυπώθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τόσο από τη βουλευτή της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου όσο και από το ΚΚΕ.
Όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η εν λόγω διάταξη «αντιμετωπίζει ένα ανθρωπιστικό ζήτημα προστατεύοντας τόσο τους χρήστες από μολυσματικές ασθένειες όσο και τη δημόσια υγεία. Δεν έχει να κάνει με χρήση ναρκωτικών ουσιών. Δεν αφορά χρήση με τη συμμετοχή του κράτους, για τη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών». Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ναρκωτικές ουσίες κάτω από ασφαλέστερες και υγιεινότερες συνθήκες.
«Είναι σαφές ότι η διάταξη υπάρχει, ψηφίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δυο μήνες πριν τις εκλογές και αυτό που γίνεται είναι ότι προστίθενται και οι ΟΤΑ στο να μπορούν να λειτουργούν χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε πως ήδη εδώ και πολλά χρόνια το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε πολλές χώρες με πιο νεοφιλελεύθερα συστήματα, όπως Ελβετία, Καναδάς, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία με εξαιρετικά αποτελέσματα.
«Αυτό που γίνεται είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη των χρηστών που πρέπει και εντάσσονται στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ», ανέφερε. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, στην Ελλάδα υπάρχει πιλοτική λειτουργία σταθμού εποπτευόμενης χρήσης, του Οδυσσέα και στον ένα χρόνο οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 1.300. Από αυτούς οι 300 είναι χρήστες ενέσιμων ουσιών ενώ το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό διαχειρίστηκε 103 περιπτώσεις υπερδοσολογίας.
«Έχω πολλές απόψεις για τη φιλοσοφία της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε εποπτευόμενους χώρους που τείνει να ισχυροποιηθεί. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έχω προσωπικά πολλές ανησυχίες και εγώ», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Νωρίτερα, η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της με τη ρύθμιση που προβλέπει τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους ΟΤΑ Α και Β Βαθμού, χαρακτηρίζοντας την ιδεολογικά επικίνδυνη και ξεκαθαρίζοντας ότι θα την καταψηφίσει. Όπως είπε, δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα σε χώρες όπου ήδη εφαρμόζεται το σύστημα αυτό.
Την άμεση απόσυρση της επικίνδυνης, όπως την χαρακτήρισε διάταξης, ζήτησε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντηχάκης. «Πρόκειται για χώρους εποπτευόμενου θανάτου. Η διάταξη διεμβολίζει τη φιλοσοφία των στεγνών προγραμμάτων ενώ προβλέπεται ακόμα και συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών από ιδιώτες. Ζητάμε εδώ και τώρα την απόσυρση της επικίνδυνης αυτής διάταξης. Πρόκειται για χώρους εποπτευόμενων θανάτων. Δεν διαμορφώνουν κίνητρο για αποθεραπεία αλλά ενισχύσει την τοξικοεξάρτηση», τόνισε ο κ. Συντηχάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση