GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

e- ΕΦΚΑ: Ποιες αλλαγές φέρνει στα επιδόματα μητρότητας και ασθενείας – Πώς θα αποδίδονται τα έξοδα κηδείας

Με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου θα μπορούν εν ευθέτω χρόνω, να λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι/ες τις ιατρικές βεβαιώσεις κα...

Με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου θα μπορούν εν ευθέτω χρόνω, να λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι/ες τις ιατρικές βεβαιώσεις και να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με τον ΕΦΚΑ για τη λήψη μεταξύ άλλων των παροχών σε χρήμα, όπως δηλαδή τα επιδόματα μητρότητας ασθενείας και τα έξοδα κηδείας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από την 1η Μαΐου του 2020 ο ΕΦΚΑ μετονομάζεται σε “e- ΕΦΚΑ” (Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).

Στον “e ΕΦΚΑ” θα ενταχθούν και οι κλάδοι επικούρησης και εφάπαξ του ενιαίου επικουρικού (ΕΤΕΑΕΠ). Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι ο e- ΕΦΚΑ να παρέχει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των συναλλαγών μέσα από ψηφιακές υπηρεσίες ( ο χρόνος έναρξης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου , το οποίο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με την εφημερίδα "Δημοκρατία" .

Οι ιατρικές βεβαιώσεις

Με την ολοκλήρωση των ψηφιακών υπηρεσιών, οι ιατρικές βεβαιώσεις που απαιτούνται μεταξύ άλλων για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας, επιδόματος μητρότητας, ασθενείας και των εξόδων κηδείας θα εκδίδονται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. ΑΕ.

Με την έναρξη λειτουργίας των νέων διαδικτυακών υπηρεσιών, για τη λήψη των βασικών επιδομάτων οι ασφαλισμένοι /ες θα πρέπει να προχωρούν στις εξής ενέργειες:

1. Επίδομα μητρότητας

Θα υποβάλλουν για την πληρωμή του ηλεκτρονική αίτηση στον διαδικτυακό τόπο (efka.gov.gr) κατόπιν ταυτοποίησης , εντός προθεσμίας 8 μηνών από τη γέννηση του τέκνου. Το επίδομα θα καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδεικνύει η δικαιούχος.Η απαιτούμενη ιατρική βεβαίωση και η ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου θα ανακτώνται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το Εθνικό Μητρώο Πολιτών.

2. Επίδομα ασθενείας

Θα υποβάλλουν κατόπιν ταυτοποίησης ηλεκτρονική αίτηση στον e- ΕΦΚΑ. Σε προθεσμία 15 ημερών από την υποβολή της, ο εργοδότης θα υποχρεούται να καταχωρίσει τα στοιχεία που απαιτούνται για την επεξεργασία της αίτησης (την ημερομηνία πρόσληψης , την ειδικότητα, το χρονικό διάστημα απουσίας λόγω ασθενείας και τις μεικτές αποδοχές του μήνα απουσίας). Οι προβλεπόμενες ιατρικές βεβαιώσεις θα ανακτώνται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

3. Έξοδα κηδείας

Ο δικαιούχος θα υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση κατόπιν ταυτοποίησης, στον διαδικτυακό τόπο του e- ΕΦΚΑ, στην οποία θα συμπληρώνονται ενδεικτικά ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του αιτούντος, ο ΑΜΚΑ του θανόντος, ο ΑΦΜ της επιχείρησης που τέλεσε την τελετή και στοιχεία ταυτοποίησης του πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση