GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελαφρύνσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ δρομολογεί η κυβέρνηση

Ελαφρύνσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ δρομολογεί η κυβέρνηση για τη μεσαία τάξη. Πρόκειται για το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατ...

Ελαφρύνσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ δρομολογεί η κυβέρνηση για τη μεσαία τάξη.
Πρόκειται για το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής το οποίο θα κατατεθεί μετά το Πάσχα στη Βουλή και το οποίο θα περιλαμβάνει πακέτο ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης, με μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2021.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, από το συνολικό πακέτο του 1,8 δισ ευρώ, το 1,16 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και το υπόλοιπο από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον δυο ποσοστιαίες μονάδες.
Η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φτάσει στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες- μαζί με αυτή που θα γίνει φέτος τον Ιούνιο- θα φτάσει στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Με την υλοποίηση των μέτρων αυτών εκατομμύρια μισθωτοί που έμειναν εκτός των μέτρων ελάφρυνσης που υλοποίησε η κυβέρνηση κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της, θα δουν αύξηση των καθαρών αποδοχών τους που θα φθάνει το 4%. Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή των ελαφρύνσεων είναι η η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου.
Ως αύξηση των καθαρών αποδοχών σε δύο δόσεις θα αποτυπωθεί στους μισθωτούς το κυβερνητικό σχέδιο ελαφρύνσεων της επόμενης χρονιάς.
Σύμφωνα με την “Kαθημερινή”, η πρώτη δόση θα γίνει φέτος τον Ιούνιο- οπότε και θα ενεργοποιηθεί η πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0, 9% με το 0,4% να αφορά τον εργαζόμενο και το 0,5 % τον εργοδότη –ενώ η δεύτερη δόση θα γίνει με την καταβολή του μισθού του Ιανουαρίου 2021 με ταυτόχρονη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Παραδείγματα
-Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.350 ευρώ μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 εισέπραττε καθαρά 1.020, 27 ευρώ μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος. Ο εργαζόμενος του 1000 ευρώ θα δει τις ακόλουθες μεταβολές:
1.Τον Ιούνιο οι οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ενώ είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί και η πρώτη δόση μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για τον εργαζόμενο αυτό σημαίνει μείωση των εισφορών από τα 212, 6 ευρώ , στα 2017 ευρώ . Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μπορεί να επιφέρει πρόσθετη ελάφρυνση κατά περίπου 6 ευρώ τον μήνα.
2.Από την 1/1/2021, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αναμένεται ότι θα υπολογίζονται με συντελεστή 13,72%. Αυτό σημαίνει μ ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο από τα 207 ευρώ ανά μήνα στα 185, 22 ευρώ ανά μήνα. Έτσι και οι καθαρές αποδοχές θα ανέλθουν στα 1.060 ευρώ.
Ύστερα από αυτά τα βήματα, οι καθαρές αποδοχές των 1.020 ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019 θα γίνουν 1.060 ευρώ στις αρχές του 2021 και η αύξηση των 40 ευρώ ανά μήνα θα σημαίνει ενίσχυση του εισοδήματος κατά περίπου 4%. Για μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1.407 ευρώ καθαρά τον Δεκέμβριο του 2019) οι μειώσεις κρατήσεων για φόρους και εισφορές θα τον φέρουν περίπου στα 1.470 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση