GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σκηνικό "πολέμου" από την Τουρκία στο Αιγαίο: 92 υπερπτήσεις σε μόλις 44 ημέρες

Του Χρήστου Μαζανίτη Μέρα με την ημέρα, αντί να μειώνεται κλιμακώνεται έτη περαιτέρω o τουρκικός παροξυσμός στο Αιγαίο. Πλέον, οι Τού...

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μέρα με την ημέρα, αντί να μειώνεται κλιμακώνεται έτη περαιτέρω o τουρκικός παροξυσμός στο Αιγαίο.

Πλέον, οι Τούρκοι πιλότοι μπαίνουν σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, με μπαράζ υπερπτήσεων κι επικίνδυνους ελιγμούς, φλερτάροντας κάθε μέρα όλο και περισσότερο με το ενδεχόμενο ατυχήματος.

Μέσα σε μόλις 44 ημέρες, από την αρχή της χρονιάς, έχουν προχωρήσει σε 92 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Οινούσσες, Παναγιά, Λειψοί, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Ρω, Καστελλόριζο και Στρογγύλη είναι τα νησιά που βάζουν στο στόχαστρό τους οι Τούρκοι πιλότοι, συνήθως μετά από τις σχετικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή του υπουργού τους Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Τις τελευταίες ημέρες, που Ερντογάν και Ακάρ έχουν εστιάσει στα 16 ελληνικά νησιά του Αιγαίου, που κατ᾽ αυτούς πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν, τα τουρκικά μαχητικά προχωρούν σε νέο μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από αυτά.

Βεβαίως και οι Έλληνες πιλότοι τους αναχαιτίζουν, βεβαίως και χωρίς δεύτερη σκέψη προχωρούν σε εμπλοκές με τους Τούρκους, βεβαίως και καταφέρνουν κάθε μέρα να εξασφαλίζουν την γαλάζια υπεροχή στο Αιγαίο. Όμως, ο συνωστισμός τόσων αεροσκαφών, σε τόσο περιορισμένο χώρο, με επικίνδυνους ελιγμούς και προκλητικές προσεγγίσεις κι όλα αυτά με υπερηχητικές ταχύτητες φέρνουν όλο και πιο κοντά κάθε ημέρα την πιθανότητα ατυχήματος. Ενός ατυχήματος, που μπορεί να εξελιχθεί σε δυστύχημα, ακόμη και σε θερμό επεισόδιο.

Τα στοιχεία που σας παραθέτουμε, βασιζόμενα στις επίσημες καταγραφές του ΓΕΕΘΑ, απλά επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ανησυχίες. Βρισκόμαστε στην αρχή του χρόνου και κοντεύουμε να φτάσουμε σε αριθμούς τις υπερπτήσεις όλου του 2019, που σημειωτέων σημειώθηκε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ. Ή αν προτιμάτε, μέσα σε 44 ημέρες κατέγραψαν περισσότερες υπερπτήσεις από όσες το 2018 και 2017 αθροιστικά.

Το ερώτημα που προκύπτει βεβαίως είναι “πού το πάνε;”.

Ρωτήσαμε, λοιπόν, ανθρώπους έμπειρους, που ασχολούνται καθημερινά με σχεδιασμούς και αποκωδικοποίηση της συμπεριφοράς των “απέναντι” και προς έκπληξη διαπιστώσαμε ότι είναι ιδιαιτέρως καθησυχαστικοί. “Οι απέναντι έχουν μεγάλο πρόβλημα με την Συρία. Έχουν μεταφέρει δυνάμεις εκεί και είναι εμφανώς αποδυναμωμένοι σε ότι αφορά το Αιγαίο και την Θράκη. Τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά δεν μπορούν να δαγκώσουν. Απλά γαυγίζουν για να υποδηλώσουν παρουσία. Και η αεροπορική πρόκληση είναι η πιο εύκολη γι᾽ αυτούς μέθοδος. Βεβαίως και είναι επικίνδυνο αυτό που κάνουν. Βεβαίως και όλα μπορούν να συμβούν. Όμως σε ότι μας αφορά ανησυχητικό δεν είναι” μας είπε χαρακτηριστικά ο άνθρωπος, που αξιολογεί τα πεπραγμένα των τελευταίων ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση