GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κορονοϊό: Δεν είναι πανδημία - Το λάθος της Ιταλίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν χρησιμοποιεί τον όρο "πανδημία" αναφερόμενος στον κορονοϊό, αλλά το ξέσπασμα του ι...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν χρησιμοποιεί τον όρο "πανδημία" αναφερόμενος στον κορονοϊό, αλλά το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος.

Οι φόβοι για μία πανδημία του κορονοϊού αυξήθηκαν σήμερα έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα. Ο οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη είχε κηρύξει το 2009 πανδημία για τη γρίπη των χοίρων H1N1, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ήπιας μορφής, προκαλώντας έντονες επικρίσεις καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επισπεύσει την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων.

Στις 30 Ιανουαρίου ο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κήρυξε "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος" (γνωστή με τα αρχικά PHEIC) το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους: "Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε τον ιό 24 ώρες το 24ωρο... Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η κατάστασή μας είναι ότι παραμένουμε σε ένα στάδιο όπου είναι πιθανός ο περιορισμός του με το παράθυρο ευκαιρίας να αρχίζει να κλείνει".

Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Βάλτερ Ριτσιάρντι δήλωσε ότι “η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών.

“Η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα”, συμπλήρωσε ο Ριτσιάρντι καθώς θεωρεί ότι το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κορονοϊού.

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ στην Ιταλία η αναστολή των σχολικών εκδρομών εντός και εκτός της χώρας. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε πριν από δυο ημέρες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση