GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Η κυβέρνηση κόβει συντάξεις χωρίς μνημόνια, αλλά από ιδεολογία - ΒΙΝΤΕΟ

Σε υψηλούς τόνους η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα ζητήματα ασφάλειας και το μεταναστευτικό, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το ασ...

Σε υψηλούς τόνους η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα ζητήματα ασφάλειας και το μεταναστευτικό, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αναφερόμενος στα τελευταία περιστατικά και κυρίως τα επεισόδια μεταξύ κατοίκων και δυνάμεων των ΜΑΤ, σε Χίο και Λέσβο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε το ερώτημα: “θα αναλάβει κανείς την ευθύνη γι’ αυτές τις άθλιες εικόνες;”. Και στη συνέχεια είπε απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης που ήταν παρόντα στη συνεδρίαση: “Θεωρώ πως αυτή η εικόνα σήμερα δεν σας τιμά, αναφέρομαι στον κ. Γεραπετρίτη που προς τιμήν του είναι εδώ. Πού είναι όλοι οι υπόλοιποι που έχουν την ευθύνη; Πού κρύβονται; Μα είναι πάγια τακτική σας αυτή, οι υπεύθυνοι υπουργοί να το βάζουν στα πόδια, να κρύβονται. Γιατί τους κρύβετε;”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στους αρμόδιους υπουργούς ότι “κρύβονται” και ειδικότερα έστρεψε τα βέλη του κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη: “πού ε΄ναι σήμερα ο κ. Μηταράκης, ο κ. Κουμουτσάκος; Φλέγεται η Λέσβος και η Χίος, που είναι; Πού κρύβονται; Πού είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης να μας μιλήσει για την τάξη και την ασφάλεια και για το υψηλό φρόνημα των αστυνομικών; Που όταν έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλαζε η κυβέρνηση, θυμάστε τι έλεγε στους αστυνομικούς; “Τώρα πια δεν θα ντρέπεστε, θα είστε με ψηλά το κεφάλι”. Πού είναι να απολογηθεί γι’ αυτή την άθλια εικόνα του ξυλοδαρμού αστυνομικών από πολίτες μέσα στα δωμάτιά τους; Γι’ αυτή την άθλια εικόνα ντροπής για την Ελληνική Αστυνομία;”.

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, είπε: “Θα έχει κανείς την ευθιξία να υποβάλει την παραίτησή του γι’ αυτές τις εικόνες που βλέπουμε αυτές τις τρεις ημέρες; Εγώ δεν λέω, μην την κάνετε δεκτή την παραίτηση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης που έχει οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την γενικευμένη εικόνα ανασφάλειας θα έχει την ευθιξία να υποβάλει την παραίτησή του ή όχι;”.

Και στη συνέχεια, καταλόγισε ευθύνες και στον Πρωθυπουργό: “Γιατί αν όχι, τότε έρχεστε στα λόγια μας. Ότι την βασική ευθύνη γι’ αυτό το μπάχαλο δεν την έχουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά την έχει ένας και μόνο ένας, ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης, αυτός είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την εικόνα του διχασμού, την εμφυλιοπολεμική, του μπάχαλου και του χάους. Με την αλαζονεία και την ανικανότητά του να διαχειριστεί μία κρίση που ήξερε ότι υπάρχει, έχει διχάσει τον ελληνικό λαό. Και θα προσθέσω και την ανευθυνότητα”.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: “Την ώρα που έπρεπε να πρυτανεύει η εθνική ομοψυχία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εσείς μετατρέπετε τα ακριτικά νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σε πεδία εμφύλιας σύρραξης”.

Για ασφαλιστικό

Αναφορικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, άσκησε σκληρή κριτική στον αρμόδιο υπουργό κατηγορώντας τον ότι "παραπλάνησε" τούς συνταξιούχους, υποσχόμενος αυξήσεις, ενώ τελικά εφαρμόζει «μνημονιακές πολιτικές μετά το τέλος των μνημονίων» χωρίς καμία έξωθεν πίεση, αυτήν τη φορά. «Η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού», είπε και αναφέρθηκε σε επιμέρους στοιχεία του νομοσχεδίου που θα επιφέρουν μειώσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένης της «κατάργησης της 13ης σύνταξης» και αυξήσεις «μονάχα στους λίγους που βγαίνουν στη σύνταξη με μέσο μισθό 3.500 ευρώ».

«Για πρώτη φορά στην νεότερη ελληνική ιστορία, υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς τη πίεση καμίας τρόικα, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κίνδυνο εκτροχιασμού, κόβετε συντάξεις. Όλες τις προηγούμενες είχατε δικαιολογία, σήμερα αποτελεί επιλογή», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κόβει συντάξεις χωρίς μνημόνια, αλλά από ιδεολογία».

Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές εισφορές, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικά "άδικο" σύστημα καθώς «αυτός που λόγω εισοδήματος πλήρωνε τις χαμηλότερες εισφορές θα πληρώσει παραπάνω και θα βρεθεί να πληρώνει τα ίδια με αυτόν που έχει πολλαπλάσια εισοδήματα». «Διαγράφετε κάθε έννοια δικαιοσύνης και αναδιανεμητικότητας και την έκπτωση στους λίγους και πλουσιότερους την πληρώνουν οι πολλοί φτωχότεροι» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο και για «διεύρυνση ανισοτήτων».

«Σε αυτό το νομοσχέδιο ευνοούνται τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Οι άλλοι, με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, εξαπατημένοι και παραπλανημένοι, χάνουν», είπε συνοψίζοντας, ενώ υποστήριξε ότι «η απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι στρατηγικός σχεδιασμός» που «ωφελεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Εξάλλου, ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό η ΝΔ μιλούσε «για 4ο μνημόνιο, τη στιγμή που η Βουλή ψήφιζε για πρώτη φορά μέτρα επεκτατικά και αποκατάστασης των αδικιών», και επισήμανε ότι ακόμα και να υπήρχε αυτή η πρόθεση σε κάποια "διεστραμμένα μυαλά" των δανειστών, το σίγουρο είναι ότι θα εμπεριείχε «αυτήν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που κυβερνά η ΝΔ, αποδεικνύεται «λίγη για τη χώρα και για τους πολίτες της», «για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μετά την έξοδο από τη 10ετή κρίση».

Ως εκ τούτου, τόνισε, ότι «απέναντι σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, όχι για να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά για να δώσει λύσεις και διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία οδηγείτε τη χώρα». «Διέξοδο προοδευτικό και δημοκρατικό για τον τόπο και το λαό», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση