GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γρίπη: Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο - Οι δηλώσεις των ειδικών και η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Την ώρα που η γρίπη καλπάζει στη χώρα μας και με τους θανάτους να αυξάνονται ανησυχία προκαλούν τα όσα λέγονται για την αποτελεσματικότητ...

Την ώρα που η γρίπη καλπάζει στη χώρα μας και με τους θανάτους να αυξάνονται ανησυχία προκαλούν τα όσα λέγονται για την αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργου Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη και Στεφανία Κασίμη, ανέφερε ότι “η γρίπη φέτος έχει πολύ αυξημένη νοσηρότητα. Από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου καταγράφονται αυξημένα επίπεδα νοσηρότητας και μάλιστα τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα νοσηρότητας”.
“Ένας από τους λόγους είναι και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, επίσης συνέβαλε στο ότι φέτος κυριαρχούν και τα δύο στελέχη γρίπης τύπου Α, όχι μόνο το στέλεχος Η1Ν1 το οποίο προσβάλει κυρίως μικρότερες ηλικίες και παιδιά αλλά και το στέλεχος Η3Ν2 το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ένας τρίτος λόγος, θα λέγαμε ότι είναι το ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φέτος είναι χαμηλότερη, ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η ταύτιση του στελέχους του εμβολίου με το στέλεχος του Η3Ν2 που κυκλοφορεί φέτος δεν είναι πολύ καλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο μέτρια σε σχέση με άλλες χρονιές η αποτελεσματικότητα του εμβολίου”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακρής και πρόσθεσε:
“Το εμβόλιο να θυμίσουμε ότι προστατεύει 50%, δηλαδή έχουμε 50% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουμε από αυτόν που δεν έχει κάνει το εμβόλιο”.
Ακούστε το ηχητικό:

Από την πλευρά της η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Ελένη Μαλτέζου δήλωσε ότι το εμβόλιο φέτος δεν ήταν πολύ καλό. "Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν» είπε αρχικά και στη συνέχεια εξήγησε: «αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει...Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί" είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της υπεύθυνης του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Η παιδίατρος δρ Θεανώ Γεωργακοπούλου ανέφερε στην εφημερίδα "Τα Νέα": "Είναι πράγματι υψηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων εφέτος που εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Αυτό μας δείχνει ότι πιθανότατα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους δεν είναι ικανοποιητική σε ό,τι αφορά την προστασία που τους παρέχει". Επισημαίνει πάντως ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τις αρχές Οκτωβρίου έως και την περασμένη Κυριακή εντοπίστηκαν 151 σοβαρά κρούσματα, καθώς εμφάνισαν επιπλοκές, με αποτέλεσμα οι 136 να νοσηλευτούν εσπευσμένα σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από αυτούς οι 117 ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τους οποίους συνίσταται εμβολιασμός. Ωστόσο, παρότι περίπου οι μισοί (42,7%) ακολούθησαν τις συμβουλές των ειδικών και εμβολιάστηκαν εγκαίρως - όταν πέρυσι τέτοια εποχή το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 15%- , τελικά ασθένησαν βαριά από τη γρίπη.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Πάντως, μετά τα όσα ειπώθηκαν, και σε μια προσπάθεια να τονιστεί η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, απευθύνει έκκληση να εμβολιαστούν ιδίως οι ευπαθείς ομάδες
"Tο αντιγριπικό εμβόλιο είναι το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας έναντι της γρίπης και χτίζει τείχος προστασίας του πληθυσμού" αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του και σημειώνει:
'Με την ευκαιρία της κορύφωσης του φετινού εποχικού επιδημικού κύματος της γρίπης, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας.
Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου, το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επίσης, όποιος εκδηλώνει συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως βήχας, καταρροή, πυρετός), θα πρέπει απαραιτήτως να παραμένει στο σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τον ιό σε άλλους.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα που παρατηρείται φέτος, είναι αντίστοιχη με άλλες χρονιές".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση