GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δένδιας από τη Βηρυτό: Πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο η Ελλάδα

«Οι σχέσεις μεταξύ Λιβάνου και Ελλάδας βασίζονται σε στέρεες βάσεις φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού. Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τις συζητή...

«Οι σχέσεις μεταξύ Λιβάνου και Ελλάδας βασίζονται σε στέρεες βάσεις φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού. Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τις συζητήσεις που είχα, και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτό», ανέφερε από την Βηρυτό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το πέρας της συνάντησής του με τον Λιβανέζο ομόλογό του Nassif Hitti.

Ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

«Συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς μας συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Διαβεβαίωσα τους συνομιλητές μου για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Λιβάνου και εξέφρασα την υποστήριξή μας για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί η νέα κυβέρνηση του Λιβάνου. Επιπλέον, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με περιφερειακά ζητήματα που αφορούν στην κοινή γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο - τη Mare Nostrum, όπως ανέφερε ο συνάδελφός μου. Εκφράσαμε την υποστήριξή μας για πολιτική λύση, υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών, τόσο στη Λιβύη, όσο και στη Συρία», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Σε ό,τι αφορά στη Συρία και τη Λιβύη ανέφερε: «Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις των συνομιλητών μου, εδώ στο Λίβανο. Εξέφρασα την εκτίμηση της Ελλάδας για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει ο Λίβανος για τη φιλοξενία των προσφύγων και την ικανοποίηση των αναγκών τους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και στις δύο χώρες μας, καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη Συζητήσαμε, επίσης, την κατάσταση στη Λιβύη, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλες τις χώρες. Πιστεύουμε ότι η παύση των εχθροπραξιών και των ξένων παρεμβάσεων είναι πρωταρχικής σημασίας».

Ο κ. Δένδιας συνέχισε για τη Λιβύη και την απόφαση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμπάργκο όπλων: «Είχα, ακόμη, την ευκαιρία να συζητήσω με το συνάδελφό μου την απόφαση που ελήφθη την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σχετικά με τη νέα επιχείρηση που θα αποσκοπεί στη διασφάλιση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο, είναι έτοιμη να συνεισφέρει προς τούτο με όλα τα διαθέσιμα μέσα και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ghassan Salamé, για πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στη Λιβύη».

Σχετικά με την παράνομη συμφωνίας Άγκυρας – Λιβύης, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «επανέλαβα την άποψή μας ότι, αν και είναι άκυρα, εκτός του πεδίου εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και δεν παράγουν καμία έννομη συνέπεια, τροφοδοτούν τον εμφύλιο πόλεμο και αποτελούν προσπάθεια ξένων δυνάμεων να εδραιωθούν στη Λιβύη. Επιπλέον, διεθνοποιούν τη σύγκρουση παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και συνεπώς, αποτελούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και πρέπει να πω ότι, μετά τις πρόσφατες συναντήσεις μου με πολλούς εταίρους της Ελλάδας που είναι μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, έχω την αίσθηση ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στις περιοχές της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας προκαλούν ανησυχία και ισχυρή αντίθεση».

1 σχόλιο

  1. ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αλλοίμονο για την Δημοκρατία αν αυτοί που με υποθέσεις, άκουσα, μου είπαν, περίπου, ίσως, έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Βουλευτές, καταθέσουν προστατευμένοι στην ανωνυμία τους. Ντροπή σε αυτούς που θα το αποφασίσουν, ντροπή σε αυτούς που επιδιώκουν να καταθέσουν με κουκούλα, αυτοί κι αν είναι ξετσίπωτοι και βρωμιάρηδες.
    Είναι αδιανόητο συκοφάντες του χειρίστου είδους να έχουν μεταχείριση υγιούς πολίτη, όχι μόνο πρέπει να καταθέσουν χωρίς κουκούλες αλλοιώσεις κλπ, αλλά και η ανάκριση τους να γίνει ον κάμερα, και να βλέπει όλος ο λαός τι έχουν να πουν, μόνο έτσι θα υπάρξει καταλαγή, μόνο έτσι ο κάθε ένας που στο μέλλον θα καταθέτει εναντίων κάποιου θα μετράει τα λόγια του, θα περιορίζετε στα πραγματικά γεγονότα.
    Αυτά τα τέρατα δημιουργήματα του Σύριζα που ατίμασαν ανθρώπους, διέσυραν τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους, θα καταθέσουν κρυμμένοι? Ντροπή σε όσους το αποφασίσουν! Αν αύριο πάω εγώ σε ένα εισαγγελέα ζητώντας ειδική προστασία μάρτυρος, και πω ψευδώς, ότι έπεσε στην αντίληψη μου ότι πολιτικά πρόσωπα Πρωθυπουργοί,Υπουργοί, Άλφα, ο Βήτα, και ο Δίνα, εργάζονται για την κατάλυση Του Πολιτεύματος, τι θα γίνει? Θα διασυρθούν ναι ή όχι?
    Η Βουλή, ο Τύπος, οι Πολίτες αυτής της χώρας δεν θα αναστατωθούν?
    Ο Τσίπρας έκανε χρήση αυτής της άθλιας συμπεριφοράς κατασκευάζοντας κατηγορίες και κουκουλοφόρους για να εξοντώσει πολιτικούς του αντιπάλους, αυτό θέλουμε να γίνετε συνέχεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση