GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κορονοϊός: Τι αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας - Υπαρκτή η πιθανότητα κρούσματος τις επόμενες εβδομάδες

Συνεδρίασε σήμερα, υπό τον Βασίλη Κικίλια, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, με στόχο την προετοιμασία και τη θωράκιση της χώρας για τ...

Συνεδρίασε σήμερα, υπό τον Βασίλη Κικίλια, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, με στόχο την προετοιμασία και τη θωράκιση της χώρας για τον κορονοϊό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους στην Κίνα και ευθύνεται για χιλιάδες κρούσματα ανά τον κόσμο.
Όπως ανακοίνωσε μετά τη δίωρη συνεδρίαση ο υπουργός Υγείας, συστήνεται Διατομεακή Επιτροπή σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό και εξουσιοδοτείται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έτσι ώστε να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, την task force, τις πύλες εισόδου της χώρας. Ο υπουργός Υγείας ζήτησε εκ νέου να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση γι’ αυτό το θέμα, που είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος διαβεβαίωσε πως “υπάρχει επάρκεια μέτρων για ένα πρόβλημα το οποίο δεν υπάρχει. Δεν έχουμε ασθενή στην Ελλάδα. Και κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε αν τυχόν εμφανιστεί ασθενής, να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει”. Ο ίδιος τόνισε ότι ο κορονοϊός έχει μία πολύ χαμηλή θνητότητα και δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός, ενώ πρότεινε στους ανθρώπους που έχουν ανησυχία για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, να περιοριστούν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό. “Οι γιατροί όλης της χώρας έχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να διαχειριστούν μία τέτοια περίπτωση και προσπάθεια όλων είναι να μην εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας ή να μην εμφανιστούν και καθόλου προβλήματα”, υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Έχουν ελεγχθεί 29 περιστατικά στη χώρα μας
Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 28 ψευτο-ύποπτα περιστατικά και ένα αληθινά ύποπτο στη χώρα μας, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως κανένα περιστατικό δεν είχε τη νόσο.
“Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Είναι ώρα για αλληλεγγύη και όχι για στίγμα. Δεν έχει έρθει ο ιός ακόμα στη χώρα μας. Η πιθανότητα υπάρχει και ανάλογα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα τα, υπάρχει επαγρύπνηση και είναι ήδη πάρα πολύ αυξημένη. Αυτό που λέμε αυτές τις μέρες, είναι η επαγρύπνηση, η έγκαιρη αναγνώριση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα δουλεύει σε αυτό το θέμα, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Θεωρούμε την πιθανότητα να έρθει ένα κρούσμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες ως υπαρκτή, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης και λαμβάνονται πραγματικά πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου της χώρας. “Αλλά ένα περιστατικό που έχει ένα χρόνο επώασης που μπορεί να φτάσει τις 10, τις 12, τις 14 μέρες, μπορεί να ξεφύγει από την πύλη εισόδου της χώρας και εκεί είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό, όπως σας είπε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και με τον ΕΟΔΥ”, τόνισε. Υπογράμμισε, επίσης, την αναγκαιότητα να αποφευχθεί η διασπορά φημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση