GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βουλή: Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τη ΛΑΡΚΟ

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σχετικά με την τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ,...

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σχετικά με την τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ,με την πώλησή της σε ιδιώτη επενδυτή.

Χατζηδάκης: Τελευταία ευκαιρία για τη ΛΑΡΚΟ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε την τροπολογία «τελευταία ευκαιρία» για να δοθεί μια ευρωπαϊκή και αξιόπιστη λύση στο "μπάχαλο" που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ τα τελευταία 35 χρόνια.

Τόνισε, ακόμη, ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε κάνει λόγο για το ενδιαφέρον που υπάρχει από διάφορους ιδιώτες επενδυτές και ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμη να μελετήσει τις προσφορές στο πλαίσιο μιας διαφανούς διαδικασίας διαγωνισμού. "Όταν το έγραφε ο κ. Τσακαλώτος ήταν υπεύθυνη πράξη, όταν το κάνουμε εμείς είναι νεοφιλελεύθερη επιλογή", σημείωσε δηκτικά.

Τσακαλώτος: Η τροπολογία στερείται πλαισίου και αξιών

Απαντώντας, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι "εμείς δεν έχουμε άποψη ότι οι επενδύσεις συνοδεύονται με μείωση θέσεων εργασίας. Εμείς στο σχέδιό μας είχαμε επιλύσει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, που εσείς δημιουργήσατε", ενώ έκανε λόγο για τροπολογία που στερείται πλαισίου και αξιών. «Εάν η ΛΑΡΚΟ είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί δε το φέρατε σε νομοσχέδιο, να έρθουν και φορείς να το συζητήσουμε;» ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος είχε σημειώσει ότι η κυβέρνηση τολμά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούν στην ελληνική οικονομία η ΛΑΡΚΟ και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Σταϊκούρας: Η ΝΔ έχει σταθερές αξίες και αρχές

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι η ΝΔ έχει σταθερές αξίες και αρχές ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει "ανεμοδούρες". Επανέλαβε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τα θέματα, που ναι μεν δεν δημιούργησε, αλλά διόγκωσε και δεν έλυσε.

Βολές από Κουτσούμπα και Παφίλη

Έντονη κριτική άσκησαν στην κυβέρνηση για την τροπολογία ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης. Ο κ. Παφίλης χαρακτήρισε ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση τη ΛΑΡΚΟ, λέγοντας ότι όλη η Στερεά Ελλάδα είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Προηγουμένως, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε χαρακτηρίσει την τροπολογία "κατάπτυστη", ζητώντας την άμεση απόσυρσή της.

«Ήρθατε με κατηγορητήριο και αγγελτήριο θανάτου της ΛΑΡΚΟ. Ποιος δημιούργησε τα προβλήματά της; Εσείς δεν κυβερνούσατε τη χώρα και λέτε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι, με τόσους νεκρούς και ανάπηρους από τη δουλειά τους στη ΛΑΡΚΟ; Εσείς δεν διορίζατε τις διοικήσεις και τα "γκόλντεν μπόις" που υποβάθμισαν τη ΛΑΡΚΟ για να παραδοθεί στους ιδιώτες;» αναρωτήθηκε ο κ. Παφίλης.

Χρήματα για τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ υπάρχουν, πρόσθεσε ο κ. Παφίλης, όπως υπήρξαν για τον Μποδοσάκη, που πήρε την επιχείρηση και την άφησε όταν έπρεπε να την εκσυγχρονίσει, σημειώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρείας που περιλαμβάνει την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και κοβαλτίου, μέταλλα που έχει αποδείξει η εταιρεία ότι μπορεί να παράξει. Έτσι, είπε, θα ξεφύγει η ΛΑΡΚΟ από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις του νικελίου και την καταλήστευση των γαλλογερμανικών εταιρειών που έπαιρναν φθηνά το ελληνικό νικέλιο και το γύρναγαν στην Ελλάδα σε ακριβές τιμές. Όσο για τους μισθούς των εργαζομένων είπε ότι το 80% παίρνουν 700 με 1.000 ευρώ καθαρά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, "με το κεφάλι στην καρμανιόλα, στις περιστροφικές στα καμίνια".

Βελόπουλος: Έγκλημα αυτό που γίνεται στη ΛΑΡΚΟ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που γίνεται στη ΛΑΡΚΟ.«Κύριο προϊόν της ΛΑΡΚΟ είναι το σιδηρονικέλιο. Καλύπτει το 6% της ευρωπαϊκής ζήτησης και το 3% της παγκόσμιας. Κοβάλτιο. Το κρύβουν όλοι. Είναι η πρώτη ύλη για τις μπαταρίες. Και σε τρία χρόνια θα παράγει το κοβάλτιο ο ιδιώτης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά διερωτήθηκε γιατί «η χώρα των χιλιάδων ετών ναυπήγησης πλοίων, που είχαμε κοσμοπολίτες που έκαναν αποικίες σε όλη τη Μεσόγειο να μην έχει ένα ναυπηγείο ελληνικό».

Μιλώντας για την παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ο κ. Βελόπουλος τον χαρακτήρισε "τοκογλυφικό σχέδιο που εξυπηρετεί τους τραπεζίτες". «Έχουν κατατεθεί λέει 60.000 αιτήσεις και έχουν εξεταστεί μόλις 2.000. Και βγαίνουν τα παπαγαλάκια σας χωρίς στοιχεία και λένε ότι το 50% μπορεί να πληρώσει αλλά δεν πληρώνει. Πώς τα λέτε αυτά; Πρέπει να δίνετε στοιχεία. Λέτε ότι θα γίνει άρση τραπεζικού απορρήτου και σε άλλες καταθέσεις. Μα αν κινδυνεύει το σπίτι μου και θες να μου πάρεις τις 5.000 που έχω στην τράπεζα, ε ναι, δεν θα θέλω να τις πάρεις, γιατί τις παίρνεις τοκογλυφικά. Εσείς δουλεύετε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε:

«Μια οικογένεια που έπαιρνε 2.000 ευρώ μισθό και σήμερα παίρνει 800 ευρώ πώς θα πληρώσει το δάνειο που πήρε για να αγοράσει το σπίτι; Δεν ξέρετε γιατί δεν έχετε εργαστεί. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι ο κόσμος έξω δεν έχει καθόλου δουλειά. Μπορεί να είχε παλαιότερα, αλλά σήμερα δεν έχει και δεν μπορεί να πληρώσει. Και εσείς τους λέτε μπαταχτσήδες. Αν θέλουν κάποιοι να μιλούν σοβαρά ας κοιτάξουν τα δάνεια των κομμάτων. Να πληρώσουν πρώτα τα δάνεια των κομμάτων και μετά να πάτε να πάρετε το σπίτι του καθενός.

Μισό δισ. ευρώ χρωστά η ΛΑΡΚΟ

Απευθυνόμενος στα κόμματα που είναι απέναντι στην τροπολογία, ο κ. Χατζηδάκης ρώτησε εάν η κυβέρνηση δεν έπρεπε να κάνει κάτι για το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του 2018 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ, να χρωστά μισό δισεκατομμύριο σε τρίτους και ειδικότερα στη ΔΕΗ να χρωστά 350 εκατ. ευρώ. Μόνη της χρωστά το 80% των οφειλών της βιομηχανίας υψηλής τάσης, ενώ κάθε μήνα καταναλώνει ρεύμα 5,5 εκατ. ευρώ "και δεν πληρώνει μία", είπε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφερόμενος μάλιστα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ, "που με χίλια ζόρια δέχθηκε να συνεχίσει την ηλεκτροδότηση εν όψει της τροπολογίας" παρατήρησε ότι οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων - μεταξύ των οποίων ο κ. Φωτόπουλος - καταψήφισαν αυτή τη ρύθμιση, διότι θεωρούν ότι η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί επί ζημία των εργαζομένων ΔΕΗ" τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης δεν ισχύει ότι η ΛΑΡΚΟ είναι "ριγμένη" ως προς την τιμή που αγοράζει το ρεύμα καθώς πληρώνει 35 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν η "Τιτάν" πληρώνει 44 ευρώ. Επίσης, είπε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν πληρώνει για το διοξείδιο άνθρακος που εκπέμπει, κινδυνεύοντας με περιβαλλοντικό πρόστιμο 49,5 εκατ. ευρώ, επιβαρύνει τον Ευβοϊκό Κόλπο χιλιάδες τόνους σκουριάς, κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ "θέλετε να ονομαστείτε Πράσινη Συμμαχία, τη εξαιρέσει Φθιώτιδας, Εύβοιας.. [..] κάνετε σκόντο επειδή θέλετε να λαϊκίσετε" είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Για το κόστος μισθοδοσίας είπε ότι δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ δεν υπήρξε αντανάκλαση στους μισθούς των εργαζόμενων. Πόσο ανεκτό είναι να έχουμε 47 εκατ. μισθοδοσία με μέσο κόστος 40.000 ευρώ μεικτά για κάθε εργαζόμενο, αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης. Πόσο ανεκτό είναι αυτή η επιχείρηση να μην προστατεύει τους ίδιους τους εργαζομένους της, όταν είχαμε τρία θανατηφόρα τους τελευταίους μήνες, "γιατί δεν τηρείται τίποτα".

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην καταδίκη της χώρας μας από την ΕΕ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. "Κι εσείς όλοι λέτε εδώ πέρα, Έλληνες φορολογούμενοι, για χατίρι της ΛΑΡΚΟ, να πληρώσετε πρόστιμο", είπε απευθυνόμενος στους επικριτές της τροπολογίας. Ειδικότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ναι μεν δεν επιβάρυνε την κατάσταση αλλά υπήρξαν 148 εκατ. ευρώ σωρευτικές ζημιές επί της θητείας του. Φτάσαμε τον Ιούλιο, προ των εκλογών, να καταρτίζεται σχέδιο συλλογικής σύμβασης ώστε να πάρουν αυξήσεις οι εργαζόμενοι, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση