GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουρκική οικονομία: Για τον κίνδυνο νέας κρίσης προειδοποιούν αναλυτές

Στον κίνδυνο νέας οικονομικής κρίσης στηνΤουρκίακαι κατάρρευσης της ισοτιμίας του νομίσματός της αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής...

Στον κίνδυνο νέας οικονομικής κρίσης στηνΤουρκίακαι κατάρρευσης της ισοτιμίας του νομίσματός της αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, το οποίο επικαλείται τις εκτιμήσεις ειδικών στην αγορά συναλλάγματος.

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν περίπου χρόνο που η τουρκική κεντρική τράπεζα βάζει φραγμούς στο ποσό με το οποίο οι εγχώριες τράπεζες διασφαλίζονται από συναλλαγματικούς κινδύνους. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία ευελπιστεί να περιορίσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις που επενδύουν στην πτώση της λίρας. Στο μεταξύ ένα δολάριο κοστίζει 6,05 λίρες και ένα ευρώ 6,58», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του ειδικού σε ζητήματα συναλλάγματος στη γερμανική τράπεζα Commerzbank, Ούλριχ Λόιχτμαν, ο οποίος επιρρίπτει στην τουρκική κεντρική τράπεζα λαϊκισμό και τονίζει ότι «για μια ακόμα φορά θα ακούσουμε το γνωστό παραμύθι για τους κερδοσκόπους και την παραδειγματική τους τιμωρία. Μόνο που οι αποκαλούμενοι κερδοσκόποι εκφράζουν απλά την γενικότερη εκτίμηση για τη πορεία της τουρκικής οικονομίας και πολιτικής».

Ο ειδικός στην τράπεζα Bayern LB, Βόλφκανγκ Κίνερ, αναμένει μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις της λίρας το επόμενο διάστημα και δηλώνει ότι «η τουρκική λίρα βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ πτώσης», εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα οικονομική κρίση παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ότι η τουρκική οικονομία έδειξε να ανακάμπτει.

Όπως τονίζει ο Γερμανός ειδικός «το πρόβλημα των χρεών σε συνάλλαγμα, ιδίως σε δολάρια, διογκώνεται όσο υποτιμάται η λίρα». Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν πάρει δάνεια σε δολάρια ή ευρώ. Όσο πέφτει η αξία της λίρας τόσο δυσκολότερα εξυπηρετούν τα χρέη τους και στη χειρότερη περίπτωση απειλούνται με λουκέτο. Μια κατάρρευση της λίρας όμως δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στην ιδιωτική οικονομία, αλλά και για το τουρκικό δημόσιο παρά το ότι την περασμένη χρονιά το έλλειμμα του προϋπολογισμού περιορίστηκε στο μόλις στο 2,8%».

Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση