GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποια είναι η πιο ασφαλής θέση στο αεροπλάνο για να μην κολλήσετε κάποιον ιό

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με γοργούς ρυθμούς. Όσοι ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθού...

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με γοργούς ρυθμούς. Όσοι ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό καθώς έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο. Το nationalgeographic.com παρουσίασε την έρευνα της ερευνητικής ομάδας The FlyHealthy, η οποία προσδιόρισε ποια θέση μέσα σε ένα αεροπλάνο είναι πιο ασφαλής προκειμένου να μην κολλήσει κανείς κάποιον ιό.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα (πατήστε ΕΔΩ), με πάνω από 3 δισεκατομμύρια επιβάτες αεροπορικών εταιρειών ετησίως, η μετάδοση των μεταδοτικών ασθενειών μέσω των πτήσεων αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία. Πάνω από δώδεκα περιπτώσεις μετάδοσης λοιμώξεων μέσω πτήσης έχουν καταγραφεί και τα αεροπορικά ταξίδια μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο ταχείας εξάπλωσης λοιμώξεων και πανδημιών.

Από τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι αυξημένοι, όμως οι επιβάτες αναρωτιούνται πως μπορούν να προστατευτούν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Στην έρευνα της που παρουσίασε το nationalgeographic.com (και που διευκρινίζεται ότι δεν αφορά στον κορονοϊό αλλά γενικά στην εξάπλωση μεταδιδόμενων νοσημάτων) προσδιορίζεται ποια είναι η θέση στα αεροπλάνα, στην οποία υπάρχει η μικρότερη πιθανότητα να έρθει κάποιος σε επαφή με ένα άτομο που νοσεί. Η συγκεκριμένη έρευνα ανέλυσε τη συμπεριφορά των επιβατών, αλλά και των πληρωμάτων από 10 διηπειρωτικές πτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο καθηγητής βιολογίας και μαθηματικών του Penn State Univerity, Howard Weiss, αναφέρει: «Ας υποθέσουμε ότι κάθεστε σε καθίσματα διαδρόμου ή σε μεσαία καθίσματα και περπατάω για να πάω στην τουαλέτα. Θα είμαστε σε στενή επαφή, δηλαδή θα είμαστε σε απόσταση ενός μέτρου. Έτσι, αν μολυνθώ, θα μπορούσα να σας μεταδώσω τον ιό».

Από τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2018 διαπιστώθηκε ότι το 38% των επιβατών σηκώνονταν από τις θέσεις τους τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 24% για περισσότερες. Το υπόλοιπο 38% παρέμενε στις θέσεις του καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι επιβάτες με τις λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν είναι εκείνοι που καθόντουσαν στα παράθυρα. Ο λόγος είναι πως μόνο το 43% όσων καθόντουσαν στο παράθυρο σηκώθηκε από το κάθισμά του. Αντίθετα το 80% των επιβατών, που καθόντουσαν σε θέσεις δίπλα στο διάδρομο, σηκώθηκε από τη θέση του.

Ο επιβάτες που καθόντουσαν στα παράθυρα είχαν κατά μέσο όρο 12 επαφές με άλλους επιβάτες, εκείνοι στις μεσαίες θέσεις 58 και όσοι βρισκόντουσαν στα καθίσματα δίπλα στο διάδρομο 64.

«Εάν είστε καθισμένοι σε ένα κάθισμα διαδρόμου, σίγουρα θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θα περάσουν από σας, αλλά θα κινούνται γρήγορα. Συνολικά, αυτό που δείχνουμε είναι ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα μετάδοσης σε κάποιον συγκεκριμένο επιβάτη», πρόσθεσε ο καθηγητής Weiss.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση