GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απολογηθεί αλλά θα προετοιμαστεί για τη δεύτερη φορά - Τι είπε για το όνομα

Ως μία ιστορική και συμβολική συνεδρίαση, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας π...

Ως μία ιστορική και συμβολική συνεδρίαση, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως το κόμμα «δεν θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλήψεις της πρώτης φοράς Αριστερά». Και θα το κάνει αυτό, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ακριβώς επειδή πρώτιστο καθήκον της περιόδου, είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά. Θα κοιτάξουμε κατάματα τις αδυναμίες και τις δυσκολίες».

Στην ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο κείμενο του απολογισμού, σημειώνοντας ότι εκκινεί από το 2012 και την πολιτική ανατροπή που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση «απέναντι στα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος», διατρέχει με αναστοχαστικό πνεύμα το πρώτο εξάμηνο του 2015 «και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και καταλήγει σε μια αναλυτική και σε βάθος αποτίμηση της διακυβέρνησης μας από το Σεπτέμβρη του ‘15 μέχρι τον Ιούλιο του ‘19».

Όπως υπογράμμισε, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμμα που κυβέρνησε έχει την «πολιτική γενναιότητα» να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση και μάλιστα «με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση». «Να τονίσει τις επιτυχίες, τις νίκες, τις ορθές επιλογές αλλά και να επισημάνει τις αστοχίες, τις αδυναμίες ακόμα και τις ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τον στρατηγικό προσανατολισμό», συμπλήρωσε.

Δεν πρόκειται ούτε για ενδοσκόπηση, ούτε για αυτομαστίγωμα, ούτε για μελαγχολική αυτοκριτική, αλλά -τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας - «έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων».

Μάλιστα, έστρεψε τα βέλη του κατά των δυνάμεων που «αποσιώπησαν» σκόπιμα τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης, επενδύοντας στη λήθη, γιατί στόχος τους, είπε, είναι η επιστροφή στην εξουσία για να ξανακάνουν τα ίδια «λάθη». «Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, ούτε θα δείτε για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί από ό,τι φαίνεται πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμασταν αρχικά, θα έρθει η ώρα της», είπε και σχολίασε ότι «απλώς μετά την ήττα θα επιδοθούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί», με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε, μέσα από αυτή τη συζήτηση «όχι μόνο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά θα αποδείξουμε στη πράξη και για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε το ίδιο με τη δεξιά και το παλιό πολιτικό σύστημα». «Είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας», πρόσθεσε.

Τι είπε για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ότι αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον κόσμο. «Δεν πρέπει αυτός ο κόσμος να αισθανθεί ότι ο τίτλος μτου κόμματος που αγαπά και ψηφίζει τόσα χρόνια, περιλαμβάνει και τις δικές του ανησυχίες; Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει αντίρρηση σε αυτό. Όπως άλλωστε δεν υπήρξε και παλιότερα, όταν είχε επιχειρηθεί ξανά κάτι παρόμοιο», είπε.

Γι’ αυτό, εξέφρασε την πίστη του ότι σήμερα πρέπει να ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση από την ΚΕ, «ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας. Και στην επόμενη ΚΕΑ, θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, θα μπορούσε να ζητηθεί και η γνώμη των μελών για το ζήτημα αυτό, ωστόσο, αυτό θα είχε νόημα μόνο ανά αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση