GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ με πρόωρες δελφινομαχίες στη ΝΔ! Ο Σαμαράς «πουσάρει» τώρα την Κεραμέως κόντρα στον Δένδια...

Το σκηνικό ρευστότητας που διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό επηρεάζει σημαντικά όπως φαίνεται τις ...

Το σκηνικό ρευστότητας που διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό επηρεάζει σημαντικά όπως φαίνεται τις διεργασίες και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Όσο κι αν η δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ παραμένει αδιαμφισβήτητη σε αυτή τη φάση, οι ζυμώσεις και τα μυστικά ραντεβού πυκνώνουν εν αναμονή όχι μόνο ανακατατάξεων αλλά και του πιθανού σεναρίου οι επόμενες εκλογές να γίνουν πριν από την εξάντληση της τετραετίας. Το πρόσωπο που εκδηλώνει μάλιστα αυξημένη κινητικότητα δεν είναι άλλο σύμφωνα με πληροφορίες από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά...

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο χώρο της ΝΔ έχει αρχίσει να αναπτύσσεται έστω και σε λανθάνουσα μορφή μια πρόωρη «δελφινολογία» η οποία σε άλλες εποχές δεν θα μπορούσε να ακουστεί ούτε ως αστεϊσμός όταν έχουν μεσολαβήσει μόλις επτά μήνες από τις εκλογές οι οποίες επιπροσθέτως κερδήθηκαν με αυτοδυναμία παρά το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα. Οι σοβαρές αδυναμίες που παρατηρούνται όμως σε κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και το παρατεταμένο κοινωνικό τέλμα, παρά τους διθυράμβους και τα πανηγυρικά σποτ με τον πρωθυπουργό να κάνει τον απολογισμό του επταμήνου, αφήνουν την ίδια ώρα χώρο για την επώαση φαινομένων εσωστρέφειας και τα οποία μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνουν τη μορφή ντόμινο.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Σαμαράς δείχνει να περιμένει -ή και να επιδιώκει- επιτάχυνση των εξελίξεων με άξονα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για τα οποία ως γνωστόν έχει τη δική του ατζέντα με τις ανάλογες αποχρώσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός κινείται κατά τις πληροφορίες δραστήρια προκειμένου να συγκροτήσει όσο γίνεται ταχύτερα έναν νέο πόλο εντός της ΝΔ που να είναι έτοιμος δια παν ενδεχόμενο της «επόμενης ημέρας». Η σπουδή αυτή ενεργοποιεί όπως είναι λογικό και αντίρροπες δυνάμεις τις οποίες επιδιώκει να εκφράσει από πλευράς του, όλο και πιο συστηματικά, ο Νίκος Δένδιας. Το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας είναι αυτή την περίοδο και υπουργός Εξωτερικών και χειρίζεται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος το κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων δίνει μια πρόσθετη διάσταση στο εσωκομματικό γαϊτανάκι που έχει ξεκινήσει στη ΝΔ.

Στον αντίποδα, το πρόσωπο στο οποίο φέρεται να επενδύει πλέον ο κ. Σαμαράς αποτελεί με τα έως σήμερα δεδομένα έκπληξη καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από το εσωτερικό της ΝΔ πρόκειται για την Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας, που θα γίνει 40 ετών μόλις φέτος, με σπουδές στην Σορβόνη και στο Χάρβαρντ, σημαντικές διεθνείς γνωριμίες και προσβάσεις -αφού είναι και από τα ελάχιστα στελέχη που κλήθηκαν σε συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ από το χώρο της ΝΔ, θεωρείται άλλωστε «πολιτικό παιδί» του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς την τοποθέτησε το 2015 στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας διατηρώντας πολύ καλές σχέσεις μαζί της όλα αυτά τα χρόνια και μετά την ανάδειξη του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος και στην πρωθυπουργία. Η ίδια δεν έχει εκδηλώσει έως τώρα αρχηγικές φιλοδοξίες αλλά το προφίλ που προσπαθεί να σχηματίσει, παρά τις πολλές αντιφάσεις και αστοχίες, δείχνει το ενδιαφέρον της να παίξει μελλοντικά πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακόμη και ο τρόπος που διοικεί το υπουργείο Παιδείας είναι όπως λέγεται ενδεικτικός των ισορροπιών που τηρεί.

Κατά τους γνωρίζοντες, η στροφή του κ. Σαμαρά προς την πλευρά της κ. Κεραμέως -με όσες πιθανότητες επιτυχίας συνοδεύεται- έρχεται ύστερα από μια αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για τα άλλα, κυρίως δύο, πρόσωπα στα οποία πόνταρε. Για τον μεν Αδ. Γεωργιάδη φέρεται να εκτιμά ότι θα παραμείνει εγκλωβισμένος στις ισορροπίες της υπόθεσης Novartis, για δε τον Μ. Βορίδη ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις προσδοκίες ενός μελλοντικού ρόλου. Βεβαίως μένει να φανεί και το κατά πόσο η νυν υπουργός Παιδείας μπορεί σε ένα τέτοιο εσωκομματικό παίγνιο να συνδυάσει τις δικές της αντιλήψεις με το προφίλ των πολιτικών θέσεων που εμφανίζει ο κ. Σαμαράς.

Το κατά πόσο η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να επιταχύνει τις γενικότερες εξελίξεις είναι κάτι που, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, ασπάζονται ολοένα και περισσότεροι. Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Δένδιας που λόγω της θέσης του γνωρίζει όσα λίγοι φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», να εκμυστηρεύθηκε στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε ότι «η κατάσταση είναι η χειρότερη από το 1974 μέχρι σήμερα!». Τις προηγούμενες ημέρες συγκλήθηκε ως γνωστόν εκτάκτως και το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής από τη συνεδρίαση του οποίου δεν διέρρευσαν μεν πολλά αλλά φαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν περιορίστηκε σε μια τυπική ενημέρωση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων. Ενδιαφέρον έχουν και οι πληροφορίες ότι ο κ. Δένδιας, σε συνέχεια της πρόσφατης δημόσιας διαφοροποίησής του μέσω της ΕΡΤ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο εκφράζει και κατ' ιδίαν διαφορετικές αποχρώσεις για τη στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκίας, είναι πιο κάθετος στην άρνηση για προσφυγή στην Χάγη, προτείνει πιο αποφασιστική τακτική στο Αιγαίο και δεν κρύβει την δυσφορία του για τη στάση που τηρεί η Γερμανία.

Όλο αυτό το κουβάρι των διπλωματικών, πολιτικών και εσωκομματικών εξελίξεων ξετυλίγεται την ώρα που εξακολουθεί να πλανάται στον ορίζοντα η απειλή ενός θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου. Παρά την επανάπαυση, που θα μπορούσε να παραπέμπει και στο γνωστό μύθο του Αισώπου με το βοσκό και τα πρόβατα, ως πιο το κρίσιμο διάστημα θεωρούνται οι επόμενες πενήντα ημέρες. Η απειλή αυτή ανέκαθεν ήταν ένα εργαλείο πίεσης προς την χώρα μας για να συρθεί στο τραπέζι του συμβιβασμού και των νέων υποχωρήσεων αλλά τώρα φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή. Είτε επαληθευτούν είτε όχι οι Κασσάνδρες, η «επόμενη ημέρα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι διαφορετική και ανάλογα με την κατεύθυνση που θα πάρουν θα φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν και οι «βιαστικοί» για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις...
Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr

1 σχόλιο

  1. ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αλλοίμονο για την Δημοκρατία αν αυτοί που με υποθέσεις, άκουσα, μου είπαν, περίπου, ίσως, έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Βουλευτές, καταθέσουν προστατευμένοι στην ανωνυμία τους. Ντροπή σε αυτούς που θα το αποφασίσουν, ντροπή σε αυτούς που επιδιώκουν να καταθέσουν με κουκούλα, αυτοί κι αν είναι ξετσίπωτοι και βρωμιάρηδες.
    Είναι αδιανόητο συκοφάντες του χειρίστου είδους να έχουν μεταχείριση υγιούς πολίτη, όχι μόνο πρέπει να καταθέσουν χωρίς κουκούλες αλλοιώσεις κλπ, αλλά και η ανάκριση τους να γίνει ον κάμερα, και να βλέπει όλος ο λαός τι έχουν να πουν, μόνο έτσι θα υπάρξει καταλαγή, μόνο έτσι ο κάθε ένας που στο μέλλον θα καταθέτει εναντίων κάποιου θα μετράει τα λόγια του, θα περιορίζετε στα πραγματικά γεγονότα.
    Αυτά τα τέρατα δημιουργήματα του Σύριζα που ατίμασαν ανθρώπους, διέσυραν τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους, θα καταθέσουν κρυμμένοι? Ντροπή σε όσους το αποφασίσουν! Αν αύριο πάω εγώ σε ένα εισαγγελέα ζητώντας ειδική προστασία μάρτυρος, και πω ψευδώς, ότι έπεσε στην αντίληψη μου ότι πολιτικά πρόσωπα Πρωθυπουργοί,Υπουργοί, Άλφα, ο Βήτα, και ο Δίνα, εργάζονται για την κατάλυση Του Πολιτεύματος, τι θα γίνει? Θα διασυρθούν ναι ή όχι?
    Η Βουλή, ο Τύπος, οι Πολίτες αυτής της χώρας δεν θα αναστατωθούν?
    Ο Τσίπρας έκανε χρήση αυτής της άθλιας συμπεριφοράς κατασκευάζοντας κατηγορίες και κουκουλοφόρους για να εξοντώσει πολιτικούς του αντιπάλους, αυτό θέλουμε να γίνετε συνέχεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση