GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέθανε η θρυλική μαθηματικός της NASA Κάθριν Τζόνσον - ΦΩΤΟ - BINTEO

Η θρυλική μαθηματικός της NASA Κάθριν Τζόνσον έφυγε από τη ζωή στα 101 χρόνια της. Ήταν η επιστήμονας που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος...

Η θρυλική μαθηματικός της NASA Κάθριν Τζόνσον έφυγε από τη ζωή στα 101 χρόνια της.

Ήταν η επιστήμονας που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος ώστε ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης να μπει επιτυχημένα σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ υπήρξε πηγή έμπνευσης για την ταινία "Αφανείς Ηρωίδες".

Η NASA επιβεβαίωσε τον θάνατο της Τζόνσον με ανάρτησή της στα social media, ενώ ο διαχειριστής της NASA Τζιμ Μπράιντστιν εξήρε την Τζόνσον ως μια Αμερικανίδα ηρωίδα που η πρωτοποριακή κληρονομιά της δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Οι υπολογισμοί της Η Κάθριν Κόουλμαν Γκομπλ Τζόνσον σχετικά με τους μηχανισμούς τροχιάς της NASA, ως εργαζόμενη εκεί, ήταν αποφασιστικά σημαντικοί, για την επίτευξη την πρώτη και τις ακόλουθες εκτοξεύσεις επανδρωμένων διαστημόπλοιων στο διάστημα.

Κατά την 35ετή καριέρα της στη NASA και στον προκάτοχο αυτής, η Τζόνσον απέκτησε φήμη ως αυθεντία στους πολύπλοκους υπολογισμούς και συνείσφερε τα μέγιστα στη χρήση υπολογιστή για την πραγματοποίηση διάφορων εργασιών. Οι υπηρεσίες Διαστήματος της πίστωσαν ότι ήταν «η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα που εργάστηκε στη NASA, ως επιστήμονας».

Η δουλειά της Τζόνσον περιελάμβανε υπολογισμούς για την τροχιά, εκτοξεύσεις και επείγουσες επιστροφές για το Πρόγραμμα Μέρκιουρι, που σε αυτό συμμετείχαν οι Άλαν Σέπαρντ, ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα, και Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά, όπως επίσης και στα μονοπάτια που θα συναντιόνταν το Apollo Lunar Module και το Apollo command module του Προγράμματος Apollo, για την πτήση τους προς τη σελήνη.

Οι υπολογισμοί της ήταν επίσης πολύ αποφασιστικοί και για το πρόγραμμα Space Shuttle, ενώ εργάστηκε και για το πλάνο για πτήση στον Άρη. Το 2015, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τη βράβευσε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας. Το 2016, ήταν ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας "Αφανείς Ηρωίδες", υποδυόμενη από την Ταράτζι Π. Χένσον. Το 2019, η Τζόνσον, έλαβε το βραβείο του Χρυσού Μεταλλίου του Κογκρέσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση