GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Εντός του δεύτερου πενθήμερου του Μαρτίου αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την απασχόληση 36.500 ανέργων σε δ...

Εντός του δεύτερου πενθήμερου του Μαρτίου αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την απασχόληση 36.500 ανέργων σε δήμους, περιφέρειες, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας και υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Στόχος είναι οι πρώτες τοποθετήσεις να γίνουν από τον ΟΑΕΔ τον Μάιο.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.Ο στόχος του προγράμματος

Ο βασικός σκοπός του νέου προγράμματος 8μηνης διαρκείας είναι η επανασύνδεση των μακροχρόνιων ανέργων και ευάλωτων ομάδων με την αγορά εργασίας.

2.Τα στάδια του προγράμματος

- Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόληση για 8 μήνες.

-Μια ατομική συνεδρία επαγγελματικής συμβουλευτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι επιθυμίες των ωφελουμένων.

- Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 150 ωρών, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης, το οποίο υποχρεωτικά θα παρακολουθεί το σύνολο των ωφελουμένων.

3.Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις

Μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μέσα στις επόμενες ημέρες από τον ΟΑΕΔ θα εκδοθεί η δημόσια πρόσκληση στη οποία θα περιγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα και φυσικά θα ορίζεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων. Αναλυτικά η διαδικασία είναι η εξής:

-Οι ενδιαφερόμενοι κατόπιν πρόσκλησης του ΟΑΕΔ θα πρέπει να υποβάλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (στον ιστότοπο oaed.gr) από αίτηση μία συμμετοχής από μία αίτηση συμμετοχής επιλέγοντας από μία μέχρι τρεις υπηρεσίες (θέσεις) τοποθέτησης ή /και φορείς.

- Η αίτηση θα υποβληθεί μέσα στην προθεσμία που θα οριστεί στη δημόσια πρόσκληση.

- Κάθε αίτηση θα επέχει θέση υπεύθυνη δήλωσης ως προς τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν.

- Κάθε άνεργος, στο ίδιο πλαίσιο, θα φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της αίτησης.

- Διόρθωση ή τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων για ελλιπή στοιχεία –δικαιολογητικά, έστω και συμπληρωματικά ή διευκρινιστικά θα επιτρέπεται με νέες αιτήσεις μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

- Ο ΟΑΕΔ θα επεξεργαστεί με μηχανογραφικό τρόπο (βάσει μορίων) τις αιτήσεις των ανέργων για την απασχόληση τους ανά ειδικότητα και θα τους κατατάξει σε προσωρινό πίνακα “επιτυχόντων.

-Όσοι δεν συμφωνούν με τα προσωρινά αποτελέσματα θα μπορούν με ηλεκτρονικό τρόπο, να υποβάλουν ενστάσεις μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 3 εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανάρτησης των πινάκων.

-Κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων, εντός 10 εργάσιμων ημερών, ο οριστικός πίνακας κατάταξης ανέργων –επιτυχόντων θα αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ.

4.Οι αμοιβές

Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελουμένων που θα απασχολήσει ο επιβλέπων φορέας και τις ασφαλιστικές εισφορές (φορέας –ωφελουμένου) και συγκεκριμένα έως 21, 84 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 546, 00 ευρώ μηνιαίως. Οι ωφελούμενοι θα ασφαλίζονται για 25 ημέρες και δεν επιτρέπεται να απασχολούνται σε ημέρες ή ώρες που δημιουργούν πρόσθετο μισθολογικό κόστος, ενώ θα έχουν ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

5.Οι ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι της δράσης είναι οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ:

Α. Μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού

Β. Μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

Γ. Μακροχρόνιοι άνεργοι

Δ.Πτυχιούχοι Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα

Ε. Ηλικίας άνω των 29 ετών

ΣΤ. ΑμεΑ

Ζ.Δικαιούχοι κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης ( ΚΕΑ)\

6.Τα κριτήρια επιλογής

Οι ωφελούμενοι θα κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής και κατάταξης:

Α.Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο /όριο τους 60 μήνες: 1μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

Β. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας ,με ανώτατο όριο τους 60 μήνες: 1 μόριο ανά πλήρη μήνα

Γ. Αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω: 15 μόρια.

Δ.Ετήσιο εισόδημα του φορολογικού έτους 2018, ατομικό ή οικογενειακό ως εξής:

-Ατομικό 0-3.500 ευρώ και οικογενειακό έως 7.000 ευρώ :30 μόρια.

-Ατομικό 3.501-5.000 ευρώ και οικογενειακό από 7.001-10.000 ευρώ: 25 μόρια.

-Ατομικό 5.001-8.000 ευρώ και οικογενειακό από 10.001-16.000 ευρώ: 20 μόρια.

-Ατομικό 8.001-12.000 ευρώ και οικογενειακό από 16.001-26.000 ευρώ: 10 μόρια.

Ε. Ηλικία: από 15μόρια για τους νέους 18 έως 29 ετών έως και 45 μόρια για τους 55 ετών και άνω.

ΣΤ. 10 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

Ζ.Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ,ανηλίκων ή και ενηλίκων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: 10 μόρια , ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων.

Η . Δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης: 35 μόρια.

Θ.Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις κοινωφελούς εργασίας χαρακτήρα την περίοδο: 20 μόρια.

Ι. Εντοπιότητα βάσει της έδρας της μόνιμης κατοικίας του ωφελουμένου: 20 μόρια.

Με πληροφορίες από τις εφημερίδες: " Καθημερινή" και "Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση