GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεταναστευτικό: Τι προβλέπει το άρθρο 78 της Συνθήκης της ΕΕ που επικαλείται η κυβέρνηση

Μετά το τέλος του έκτακτου ΚΥΣΕΑ, το βράδυ της Κυριακής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση ...

Μετά το τέλος του έκτακτου ΚΥΣΕΑ, το βράδυ της Κυριακής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Πέτσας, ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, η Αθήνα ζητά «Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τι προβλέπει το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκή Ένωσης

Το άρθρο 78, παράγραφος 3 προβλέπει πως: «εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί να θωρακιστεί θεσμικά για τα μέτρα που ανακοίνωσε, όπως η προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου και «η άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του Άρθρου 78, καθώς τον Απρίλιο του 2015 το ίδιο είχε πράξει και η τότε ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τη μεταναστευτική κρίση εκείνης της περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση