GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ! Νέος ιός, που προκαλεί θάνατο, εμφανίστηκε στην Κίνα...

Hantavirus η αλλιώς χανταϊός είναι ο ιός που προκάλεσε νέο θάνατο στην Κίνα και προκαλεί νέο συναγερμό. Σε νέο συναγερμό οι υγειονομικές...

Hantavirus η αλλιώς χανταϊός είναι ο ιός που προκάλεσε νέο θάνατο στην Κίνα και προκαλεί νέο συναγερμό.
Σε νέο συναγερμό οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, λόγω του χανταϊού, γνωστού ως Hantavirus. Όπως έγινε γνωστό ο χανταϊός, που δεν είναι νέος ιός προκάλεσε τον θάνατο ενός άνδρα, στην επαρχία Γιουνάν.
Μάλιστα, πέθανε ενώ βρισκόταν σε λεωφορείο και κατευθυνόταν στην εργασία του, σύμφωνα με την Global Times. Οι 32 ταξιδιώτες, που βρίσκονταν στο ίδιο λεωφορείο, ελέγχθηκαν για τον ιό.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους δεν πρόκειται πάντως  για έναν νέο ιό. «Ο Ηantavirus εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής - Κορέας στον ποταμό Hantan. Μεταδίδεται από αρουραίους και ποντίκια εάν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια», σημειώνει η Σουηδή επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh σε tweet.

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο χανταϊός είναι σπάνιος, όμως το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 40% και τα συμπτώματα μπορεί «να εμφανιστούν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση σε ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών». Μπορεί, ωστόσο, να προέλθει και από δάγκωμα ποντικιών.
Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά που παρουσιάζει ο κορονοϊός δηλαδή πυρετός, πονοκέφαλοι, βήχας και δύσπνοια.
Οι μολύνσεις ανθρώπων με χανταϊό σχετίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου με την ανθρώπινη επαφή με περιττώματα τρωκτικών, ωστόσο, το 2005 και το 2019, αναφέρθηκε μετάδοση του ιού των Άνδεων από άνθρωπο σε άνθρωπο στη Νότια Αμερική.
Το όνομα του χανταϊού προέρχεται από τον ποταμό Χαντάν στην Νότια Κορέα όπου καταγράφηκε ένα ξέσπασμα, ενώ ο ιός απομονώθηκε το 1976.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση