GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κορονοϊός: Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των πολιτών - Τι είναι και τι προβλέπει το σχέδιο "Άρτεμις"

Η εξάπλωση του κορονοϊού εντός της κοινότητας με απροσδιόριστη πηγή μόλυνσης αποτελεί γεγονός και στη χώρα μας, με τους ειδικούς να ε...

Η εξάπλωση του κορονοϊού εντός της κοινότητας με απροσδιόριστη πηγή μόλυνσης αποτελεί γεγονός και στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι επόμενες δύο - τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Έως το τέλος Μαρτίου θα έχει διαπιστωθεί πόσο σαρωτικό θα είναι το πέρασμα του COVID-19 στην Ελλάδα, η οποία μετρά ήδη 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 "ορφανά" και έναν νεκρό. Ο κορονοϊός έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητα των Ελλήνων μετά και τη λήψη έκτακτων μέτρων για να αποτραπεί η εξάπλωσή του. Οι αλλαγές επίσης είναι σαρωτικές και είναι οι εξής όπως σταχυολογούνται από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ":

Στην Υγεία: Πάγωμα προγραμματισμένων χειρουργείων, απογευματινών ιατρείων. Δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού και πάσης φύσεως προσωπικού, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας.

Στην Παιδεία: Κλείσιμο σχολείων και ΑΕΙ έως τις 24 Μαρτίου. Ματαίωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων για την 25η Μαρτίου καθώς και των παρελάσεων για τις τοπικές επετείους απελευθέρωσης και στις 12 Απριλίου.

Στον Πολιτισμό: Κλείσιμο για τις επόμενες 15 ημέρες θεάτρων, κινηματογράφων και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά.

Στις Μεταφορές: Πρόσθετες απολυμάνσεις σε όλα τα ΜΜΜ και παροχή αντισηπτικών στους εργαζομένους. Αναμένεται να αραιώσουν σημαντικά τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, λόγω των αδειών εργαζομένων που είναι γονείς μικρών παιδιών. Περιορισμός στο πρόγραμμα της Aegean έως και τις 8 Απριλίου.

Στην οικονομία/εργασιακά: Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, καθώς και σε γονείς ατόμων με αναπηρία που είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας. Αντί της χρήσης της ειδικής άδειας οι υπάλληλοι δύνανται να εργαστούν και με μειωμένο ωράριο, έως και 25% ημερησίως, χωρίς μείωση των αποδοχών τους. Κατά έναν μήνα παρατείνεται η ισχύς των επιδομάτων στις περιπτώσεις που απαιτείται νέα αίτηση. Διακόπτεται έως 31 Μαρτίου η συνεδρίαση υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ. Αναστολή καταβολής ΦΠΑ.

Στη Δικαιοσύνη: Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων και των Εισαγγελιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δικαστηρίων. Τα αυτόφωρα, οι υποθέσεις με κατηγορούμενους που συμπληρώνουν το 18μηνο προφυλάκισης, οι υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής θα εκδικάζονται κανονικά.

Στον Αθλητισμό: Αναστολή λειτουργίας ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Αναστολή Euroleague, και NBA Champions League.

Στην Εκκλησία: Αναστολή κατηχητικών σχολείων, σχολών αγιογραφίας, Πιο λιτές οι τοπικές γιορτές.

Ένοπλες Δυνάμεις: Αναστολή λειτουργίας παραγωγικών σχολών έως τις 10 Απριλίου.

Το σχέδιο "Άρτεμις"

Σε νέα φάση εισέρχεται το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την "Καθημερινή", πιθανότατα εντός της ημέρας θα τεθούν σε λειτουργία δύο νέα κέντρα επιχειρήσεων -υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ ένα τρίτο είναι υπό σύσταση και θα έχει εποπτικό ρόλο. Ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων θα αναπτυχθεί μεταξύ ΓΑΔΑ-Αρχηγειο ΕΛΑΣ-Συντονιστικο Κέντρο Πυροσβεστικης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μια δεξαμενή 150 ανακριτικών υπαλλήλων στελεχώνει το κέντρο της ΓΑΔΑ με αρμοδιότητα τον εντοπισμό των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τη λήψη μέτρων καραντίνας. Στο Συντονιστικο Κέντρο της Πυροσβεστικής 70 αξιωματικοί που παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα τις τελευταίες εβδομάδες, θα δίνουν οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα δεδομένα για την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, θα μπορεί να ενεργοποιήσει σχέδια για την δημιουργία- εφόσον χρειαστεί-υπαίθριων η πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα ειναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Με πληροφορίες από εφημερίδες "ΤΑ ΝΕΑ" και "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση