GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δένδιας: Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πιόνια για να πιέσει διπλωματικά την Ευρώπη

Δριμεία κριτική στην Άγκυρα για τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, άσκησε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση...

Δριμεία κριτική στην Άγκυρα για τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, άσκησε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Αυστρίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες -ακόμη και ανήλικα παιδιά- για να πιέσει διπλωματικά την Ευρώπη.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση δέσποσε το ζήτημα της κρίσης που εξελίσσεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης, “η οποία κρίση έχει προκληθεί με απόφαση της τουρκικής ηγεσίας”. Τόνισε πως “η Ελλάδα σήμερα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης. Προφανώς, όχι από τις χιλιάδες δυστυχισμένων ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα μίας οργανωμένης και απόλυτα καταδικαστέας χειραγώγησης, αλλά από την πρωτοφανή σε κυνισμό απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς ως πιόνια για την άσκηση διπλωματικών πιέσεων προς την Ευρώπη. Πιέσεων που περιλαμβάνουν τη χρήση ανήλικων παιδιών ως αιχμή του δόρατος”.

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως “παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Τούρκου ομόλογού μου ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016, η Άγκυρα την παραβιάζει ανερυθρίαστα, όχι μόνο διατυμπανίζοντας ότι τα σύνορα της είναι ανοικτά, αλλά και διευκολύνοντας χιλιάδες ανυποψίαστους ανθρώπους να μεταβούν στα χερσαία σύνορα ή τη θαλάσσια οριογραμμή μας. Συνεπώς, αυτό το μείγμα της επιθετικής εργαλειοποίησης του δράματος αυτών των ανθρώπων έχει συγκεκριμένο σκηνοθέτη”.

Επανέλαβε και ο ίδιος ότι “πρόκειται για ασύμμετρη απειλή για την Ευρώπη, μια απειλή που έχει οργανωθεί και ενισχυθεί λόγω και έργω από την τουρκική πλευρά, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις όπως η κατασκευή και η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παρότρυνση των τουρκικών αρχών προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα”.

Σημείωσε πως το θέμα θα συζητηθεί και στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή και πως έχει ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Σχολιάζοντας την αυτοψία στον Έβρο, που έκαναν ο Πρωθυπουργός και η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, έκανε λόγο για μία “ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης από πλευράς και των τριών ευρωπαϊκών θεσμών” για να συμπληρώσει πως “αναμένουμε την ίδια έμπρακτη στήριξη και συλλογική ανάληψη ευθυνών από όλα, ανεξαιρέτως, τα κράτη-μέλη της ΕΕ. H ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να προχωρήσει πέραν των λόγων”.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως “και εδώ, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι κατά κανόνα παραβατική και πολλές φορές προκλητική, μετερχόμενη τις γνωστές σε όλους μεθοδεύσεις: την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη αλλά και την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών μας δικαιωμάτων” για να προσθέσει: “Πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα νότια σύνορα της ΕΕ, υπονομεύοντας τις συλλογικές μας προσπάθειες και υποδαυλίζοντας προκλήσεις, όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση και η τρομοκρατία”.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε πως, “συμφωνήσαμε ότι το μέλλον των Δ. Βαλκανίων είναι στην ΕΕ. Η ένταξή τους αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για την ευημερία και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελώντας στρατηγική επένδυση για μία Ευρώπη ενωμένη, σταθερή και ισχυρή. Βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι τα υποψήφια κράτη απολύτως δέχονται το υπάρχον καθεστώς και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση