GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σακελλαροπούλου: Η πατρίδα καλείται να αποκρούσει νέους κινδύνους, να αποτρέψει νέες απειλές - ΒΙΝΤΕΟ

Με αναφορές στα ελληνοτουρκικά, στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, στον κορονοϊό αλλά και στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η πρώτη δημόσι...

Με αναφορές στα ελληνοτουρκικά, στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, στον κορονοϊό αλλά και στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Στην αντιφώνησή της προς τον απερχόμενο Πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για “νέες προκλήσεις” που καλείται να διαχειριστεί η πατρίδα μας, αλλά και “να αποκρούσει νέους κινδύνους, να αποτρέψει νέες απειλές”, ενώ σημείωσε με νόημα πως “την χρονική αυτή στιγμή καλούμαστε να αποκρούσουμε την επιθετικότητα εκείνων που, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία”. Επιπλέον η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην “απόλυτη προτεραιότητα” που αποτελεί η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας πως “η συμμόρφωση του συνόλου του πληθυσμού στις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων υγείας και η αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού”. Η κ. Σακελλαροπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί με θερμά λόγια στον Προκόπη Παυλόπουλο, σημειώνοντας πως “σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας, η θητεία σας έφερε την σφραγίδα των προσπαθειών σας για εθνική ομοψυχία και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, σε ένα περιβάλλον ναρκοθετημένο από την ένταση, τον αρνητισμό και την καχυποψία” και συμπλήρωσε πως “με τις πρωτοβουλίες σας κρατήσατε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και συντελέσατε αποφασιστικά στην παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη”.
Αναλυτικά οι δηλώσεις της κ. Σακελλαροπούλου:
“Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή που μου επιφυλάσσετε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο και για όσα ευγενικά είπατε για μένα. Έχω τη χαρά να σας γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό. Ως διακεκριμένο νομικό, ως πνευματικό άνθρωπο, ως πανεπιστημιακό δάσκαλο. Τα τελευταία πέντε χρόνια σας γνώρισα και ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας, η θητεία σας έφερε την σφραγίδα των προσπαθειών σας για εθνική ομοψυχία και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, σε ένα περιβάλλον ναρκοθετημένο από την ένταση, τον αρνητισμό και την καχυποψία. Με τις πρωτοβουλίες σας κρατήσατε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και συντελέσατε αποφασιστικά στην παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη.
Σήμερα, σε ένα κόσμο ιδιαίτερα ρευστό, η πατρίδα μας καλείται να διαχειριστεί νέες προκλήσεις. Να αποκρούσει νέους κινδύνους, να αποτρέψει νέες απειλές. Χωρίς να σταματήσει τον αγώνα που δίνει για την κοινωνική και οικονομική της ανασυγκρότηση. Χωρίς εκπτώσεις στο δημοκρατικό πολίτευμα και στο κράτος δικαίου, που αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνικής μας υπόστασης και τον οδηγό για την κοινή μας ζωή. Με βάση τις αξίες αυτές, ενωμένοι και δημιουργικοί, θα πορευτούμε για να κερδίσουμε ένα μέλλον ευημερίας που να μας χωράει όλους. Μέλλον που, με έμπνευση το ευρωπαϊκό όραμα, συνδέεται με ένα νέο πατριωτισμό, ο οποίος δεν αντιστρατεύεται τον κοσμοπολιτισμό αλλά αποτελεί προϋπόθεσή του. Και που είμαι βέβαιη πως όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι θεσμοί και οι ίδιοι οι πολίτες θα υπερασπιστούν δημιουργικά, αποφασιστικά και με πνεύμα εθνικής συνεννόησης. Την χρονική αυτή στιγμή καλούμαστε να αποκρούσουμε την επιθετικότητα εκείνων που, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία. Αναφέρομαι στην τελευταία όξυνση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, η οποία επιτάσσει να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των συνόρων μας και παράλληλα να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι σε ανυπεράσπιστους και απελπισμένους ανθρώπους. Είναι μια δύσκολη αλλά όχι άλυτη εξίσωση, που απαιτεί ομοψυχία, περίσκεψη, αποφασιστικότητα, συνετή διαχείριση και άκαμπτο φρόνημα.
Καλούμαστε επίσης, κατά απόλυτη προτεραιότητα, να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού, ώστε ένας υπαρκτός κίνδυνος, ιδίως για τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, να μην ενσπείρει τον πανικό, απειλώντας με διάλυση το σύστημα υγείας και με διάρρηξη τον κοινωνικό ιστό, επιφέροντας, παράλληλα, μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας. Η συμμόρφωση του συνόλου του πληθυσμού στις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων υγείας και η αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού. Ελπίζω η εκλογή, για πρώτη φορά, μιας γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, να είναι η αφορμή για την βελτίωση της θέσης όλων των γυναικών τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία. Είναι καιρός οι γυναίκες αυτής της χώρας να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν εμπόδια μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες.
Σας εύχομαι κύριε Πρόεδρε, με το πέρας της θητείας σας, προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευημερία. Είμαι σίγουρη ότι, στο πλαίσιο των πλούσιων αναζητήσεών σας, θα συνεχίσετε για πολλά ακόμη χρόνια να προσφέρετε δημιουργικά στον τόπο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση