GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Πράσινο φως" για αποφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου - Με ποιες προϋποθέσεις

Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έχει «ανοίξει» την πόρτα της φυλακής στον Γιάννο Παπαντωνίου (που κρατείται από τον Οκτώβριο του ...

Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έχει «ανοίξει» την πόρτα της φυλακής στον Γιάννο Παπαντωνίου (που κρατείται από τον Οκτώβριο του 2028), ωστόσο ο πρώην υπουργός παραμένει στη φυλακή ισχυριζόμενος ότι δεν έχει να πληρώσει την χρηματική εγγύηση των 150.000 ευρώ που του επιβάλλεται.
Συγκεκριμένα, κατόπιν δικού του αιτήματος το Συμβούλιο αντικαθιστά την προσωρινή του κράτηση με τους εξής περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ, την οποία χαρακτηρίζει εξωφρενική» ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Από την Παρασκευή 20, Μαρτίου 2020 έχει εκδοθεί βούλευμα από το συμβούλιο πλημμελειοδικών Αθηνών κατόπιν σχετικής αιτήσεως του Γιάννου Παπαντωνίου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται δεκτή η αίτηση του και αντικαθίσταται η προσωρινή του κράτηση με τους εξής περιοριστικούς όρους: α)απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, β)εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας του, γ)καταβολή εγγύησης ύψους 150.000
ευρώ .Ο κ.Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση. Στην περίοδο του δράματος του κορονοϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η πολιτεία μελετά την λήψη έκτακτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κ. Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών.».
Να σημειωθεί ότι οι Δικαστές έλαβαν την παραπάνω απόφαση λόγω και της συμπλήρωσης σε λίγες ημέρες του ανώτατου εκ του Συντάγματος προβλεπόμενου ορίου προφυλάκισης των 18 μηνών.
Την ίδια ώρα πάντως, αναμένεται το επί της ουσίας της υπόθεσης βούλευμα περί της παραπομπής του ή μη σε δίκη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, που φέρεται να έλαβε ως «δώρο» για την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003.
Αρνείται
Ο Γιάννος Παπαντωνίου οδηγήθηκε στη φυλακή τον Οκτώβριο του 2018, όταν μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος όπως και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου η οποία ωστόσο αποφυλακίστηκε στη συνέχεια με περιοριστικούς όρους. Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν τότε ότι το ζεύγος Παπαντωνίου δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις που να δικαιολογούν πως τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους είναι νόμιμα χρήματα.
Ο πρώην υπουργός ωστόσο, αρνείται από την πρώτη στιγμή την κατηγορία που του αποδίδεται ενώ απολογούμενος είχε μεταξύ άλλων, υποστηρίξει -και εμμένει στην εν λόγω παραδοχή– ότι «μετά 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής».
Ωστόσο ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος στην πρόταση που έχει κάνει προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το βούλευμα του οποίου αναμένεται από μέρα σε μέρα, ήταν κατηγορηματικός. Ο πρώην υπουργός προκάλεσε στο Ελληνικό Δημόσιο ζημία ύψους τουλάχιστον 381.578.580 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν το συνολικό καταβληθέν τίμημα για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση