GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βρούτσης: Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους

Τη δεύτερη δέσμη έκτακτων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων, ανέργων, επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, τ...

Τη δεύτερη δέσμη έκτακτων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων, ανέργων, επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

"Μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικής συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, και όλη η κυβέρνηση συνολικά, με πρώτο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ερχόμαστε να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων τόσο εκείνων που ανεστάλη η λειτουργία τους, όσο και εκείνων που συνεχίζεται η λειτουργία τους. Δυστυχώς, η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα, για τον Μάρτιο, είναι απογοητευτική έως και τραγική, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος 'ΕΡΓΑΝΗ'" σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Όπως είπε, οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές ούτε να λειτουργούν υπό το καθεστώς πανικού. "Η κρίση ήρθε και θα περάσει και στο τέλος θα νικήσουμε" τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Υπογράμμισε δε ότι όλα τα ευνοϊκά μέτρα και οι εξαγγελίες των υπουργείων και της κυβέρνησης συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. "Τη μάχη κατά αυτής της πρωτοφανούς κρίσης θα πρέπει να τη δώσουμε και να συμβάλουμε όλοι μαζί, ενωμένοι -Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι" δήλωσε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, στο τέλος της κρίσης να είμαστε υγιείς και, κυρίως, η κοινωνία να είναι όρθια και ζωντανή.

"Γι' αυτό, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας λαμβάνουμε έκτακτα και αναγκαία μέτρα, τα οποία συνιστούν ένα συνολικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων" σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

Μέτρα για τους εργαζόμενους:

- Ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

- Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, ενώ, σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα, θα θεωρείται άκυρη.

- Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

- Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενης στον ονομαστικό τους μισθό.

Μέτρα για τους ανέργους:

- Παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.

Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους:

- Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Μέτρα για επιχειρήσεις και εργοδότες

- Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

- Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία για τρεις μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για τη λειτουργική προσαρμογή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού:

- Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.

- Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας και την άρση διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς και, ιδίως, την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

Αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ

- Καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες. Για παράδειγμα, η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον Ηλεκτρονικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης υλοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο αυτών οργανισμών».

"Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, ώστε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση όλοι μαζί, ενωμένοι: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι" επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση