GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αφιερωμένο στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά... «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις»!

Της Γεωργίας Γκαρδαλίνου Η Ιταλία κι εμείς Αφιερωμένο εξαιρετικά στον κύριο Ν. Χαρδαλιά ( υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ) και την...

Της Γεωργίας Γκαρδαλίνου
Η Ιταλία κι εμείς
Αφιερωμένο εξαιρετικά στον κύριο Ν. Χαρδαλιά (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας) και την...
φράση του, και την ανακοίνωση/ενημέρωση για την πορεία της διάδοσης του  COVID-19 στην χώρα μας, της 21ης Μαρτίου 2020:
«Η Ιταλία είχε 10 νεκρούς και 322 επιβεβαιωμένα κρούσματα πριν από 24 ακριβώς ημέρες.είχε δηλαδή περίπου τα αριθμητικά δεδομένα που έχουμε εμείς σήμερα... Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως οπωσδήποτε θα γίνουμε Ιταλία. Έχουμε λάβει εγκαίρως αυστηρά μέτρα αποφυγής διάδοσης του ιού πριν αυτός αρχίσει να εξαπλώνεται ώστε να μην φτάσουμε εκεί, να μην γίνουμε Ιταλία».
Βλ.: https://www.newsit.gr/politikh/xardalias-stin-italia-vlepoume-me-fer/2998381/

Καταρχήν να υπενθυμίσω στον κύριο Υφυπουργό πως η καθημερινή ενημέρωση που  παρέχουν είναι ιδιαίτερα ελλιπής και ότι αναφέρει, καταγράφεται: θα πρέπει να σέβεται το ρόλο του και να μην παραπληροφορεί.
Σε μιαν τέτοιου είδους ενημέρωση, οι αριθμοί πρέπει να είναι ακριβείς και όχι λόγια καφενείου, όσο και αν μας κοιτάζετε από την υψηλή στρατόσφαιρα της θέσης σας, δεν είμαστε όλοι χάπατα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 35 νέα κρούσματα, με το σύνολο να ανέρχεται σε 530. Από το σύνολο των κρουσμάτων 98 είναι απροσδιόριστης πηγής. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας συνολικά νοσηλεύονται 100 ασθενείς, εκ των οποίων 18 διασωληνωμένοι, οι νεκροί στη χώρα μας είναι πλέον 13. Και εδώ να σας θυμίσω αν δεν το ξέρετε πως η Ιταλία έχει κάπου 60 εκατομμύρια πληθυσμό κι εμείς κάπου 10, οπότε μην μου πείτε για παραλληλισμό γιατί ούτε αυτό στέκει.


Κύριε Χαρδαλιά, πριν ακριβώς 24 ημέρες, (εσείς το ορίσατε επακριβώς αυτό), η Ιταλία που διένυε την 7η ημέρα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο, δήλωνε 17 νεκρούς και 650 κρούσματα επιβεβαιωμένα, 45 εξιτήρια.
Επομένως τα νούμερα σας είναι ψευδή και παραπληροφορείτε, αφήστε πως δεν είναι διόλου παρεμφερή.
Σας δίνω και το πρακτορείο ειδήσεων να ενημερωθείτε για τις ανακρίβειες που εκστομίζετε.
Μάλιστα είναι ιδιαιτέρως ατυχής η ημερομηνία που επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε μια και ακριβώς στις 27.02 ανακοινώθηκε και η εξατομίκευση και ταυτοποίηση του γονιδιακού τύπου του ιού, που τον αναγάγει στην Γερμανία ως δίοδο εισόδου στην χώρα. Αλλά και ο χάρτης της ημέρας είναι εύγλωττος... εσείς και σε αυτό ακόμη δεν έχετε δείξει σε χάρτη στην ενημέρωση τίποτα απολύτως μέχρι στιγμής.
Βλ.: https://www.agi.it/estero/news/2020-02-27/coronavirus-numero-contagi-morti-7236091/
Εκτός της ατυχούς ημέρας που επιλέξατε και την κολοκυθιά με τα νούμερα, πάμε να δούμε τα υπόλοιπα χαρωπά που μας είπατε.
Πήρατε μέτρα και είμαστε σε καλύτερη μοίρα.
Τα μέτρα τα ξέρουμε εδώ κι μια δεκαετία με 4 μνημόνια δρόμο, βεβαίως στο πετσί μας θα έλεγα, γιατί εμείς ζούμε εδώ και πιθανώς εσείς σε παράλληλο σύμπαν.
Να σας προσγειώσω λοιπόν με τον συγκριτικό πίνακα μια εικόνα που μιλάει από μόνη της:


Καταρχήν ας δούμε ποια είναι η κατάσταση που έχουμε, βάσει των στοιχείων της OCSE, που μπορείτε να βρείτε εδώ, να δείτε τους πίνακες και να αναλογιστείτε... http://www.quotidianosanita.it/studi-e-analisi/articolo.php?articolo_id=75618.
Δηλαδή αυτά που εσείς ως πολιτεία δίνετε ως ισχύοντα (έχουμε βέβαια και greek statistics), και βεβαίως είναι εύλογη η σύγκριση, στον πρώτο πίνακα έχουμε τους νοσοκόμους: η Ελλάδα διαθέτει 3,5 νοσοκόμους ανά 1000 κατοίκους και είναι η 4η χειρότερη χώρα, η Ιταλία διαθέτει 5,5.
Ο μόνος δείκτης που είμαστε βιρτουόζοι είναι ο δείκτης ιατρών, θεωρητικά είμαστε η καλύτερη χώρα με 6,1 γιατρούς ανά 1000 κατοίκους ενώ η Ιταλία βρίσκεται στην 10η θέση με 4 γιατρούς ανά 1000 κατοίκους.  Στα νοσοκομειακά κρεβάτια είμαστε στα 4,2 ανά 1000 κατοίκους ενώ η Ιταλία στα 3,2.
Βεβαίως, τα κρεβάτια εντατικής που χρειάζονται για την περίσταση, στη χώρα μας είναι υποτίθεται 3.500, αλλά πλασματικά αφού είναι κλειστά και μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ το Νοέμβριο του 2019 είχε καταγγείλει πως από αυτά μόλις τα 557 λειτουργούσαν και μάλιστα ο χρόνος της καταγγελίας είναι προγενέστερος οποιασδήποτε αναφοράς στον ιό και στην πανδημία: (https://www.in.gr/2019/11/25/greece/dramatiki-katastasi-stis-meth-leitourgoun-mono-557-klines-apo-tis-3-500/).
Τον ίδιο καιρό η Ιταλία είχε ενεργά μόλις 5.090 κρεβάτια, στα οποία συνεχώς προσθέτει άλλα 4.000: https://it.euronews.com/2020/03/20/coronavirus-quali-paesi-europei-hanno-piu-posti-in-terapia-intensiva
Και τι να πει κανείς για τα τεστ του ιού... που λιγότερα από την Ελλάδα μόνον οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει, όπως εύγλωττα φαίνεται στον επόμενο πίνακα παρμένο από την ακόλουθη μελέτη:

Βλ.: https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/17/us/coronavirus-testing-data.html

Κι έτσι είναι σαφές πως δεν τίθεται ζήτημα καν σύγκρισης, γιατί η δικιά μας η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ζοφερή.
Θα σας συνιστούσα λοιπόν να αναλογιστείτε την λαϊκή ρήση «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις», γιατί μέτρα δεν πήρατε κι ούτε μπορείτε να πάρετε, γιατί ήδη εδώ και 10 χρόνια τις μόνες δεσμεύσεις που πήρατε και τηρήσατε κατά γράμμα κι εσείς κι οι υπόλοιποι  (αλλά κυρίως και εσείς ως κόμμα, αφού στα συμφωνηθέντα του Τσίπρα προσυπογράψατε χαρωπά και ανάλαφρα).
Αυτό όμως που πιο πολύ με θύμωσε, είναι η φράση σας σε στυλ ψευτόμαγκα συνοικιακού καφενείου ΚΑΠΗ «Στην Ιταλία βλέπουμε κονβόι με φέρετρα και στην Ελλάδα κονβόι στα διόδια».
Καταρχήν οι αυτοκινητοπομπές με τα φέρετρα στην Μπέργαμο νομίζω πως από πλευράς όλων μας χρειάζονται περισσότερο σεβασμό για τους νεκρούς, αλλά και τους ζωντανούς που έμειναν πίσω.
Σ' αυτό το σημείο θα σας θυμίσω τον Σόλωνα που έλεγε «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε», γιατί  σαφώς είμαστε κι εδώ πίσω από την Ιταλία για κάποιες εβδομάδες.  Όσον αφορά στα υποτιθέμενα κονβόι στα διόδια, να σας θυμίσω, αν και τεχνηέντως το αποσιωπάτε, πως λόγω της επιδημίας υπάρχει αλλαγή στον τρόπο πληρωμής τους, πράγμα που οδηγεί σε καθυστέρηση και άρα σε δημιουργία κονβόι όπως τα χαρακτηρίσατε. Με δεδομένο μάλιστα πως η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά θα ήταν πιο πειστικό να μας πείτε για παράδειγμα πόσα αυτοκίνητα πέρασαν αυτήν την Παρασκευή και Σάββατο και πόσα την προηγούμενη εβδομάδα να δούμε κι εμείς έτσι το μέγεθος. Ο τρόπος που χρησιμοποιήσατε τις τραγικές πομπές των φέρετρων της Μπέργκαμο, σε εμάς τους απλούς πολίτες δίνει την εντύπωση ενός κουνήματος δακτύλου με το γνωστό υφάκι του "όλοι μαζί τα φάγαμε", ένα είδος συλλογικής ευθύνης που δεν αντιστοιχεί σ' εμάς τους απλούς πολίτες. Σαν παραδειγματάκι, αντί της Ιταλικής τραγωδίας ίσως θα έπιανε καλύτερα ένα ξεμπρόστιασμα του τέως επιτρόπου, δικού σας παιδιού που σουλάτσαριζε την Παρασκευή στη Μαρίνα Ζέας, μαζί με το αντίστοιχο, τον αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου που άρτι αφιχθείς από τις ευγενείς Βρυξέλλες στην Ψωροκώσταινα πήγε με κονβόι καρότσια στο σουπερμάρκετ, χωρίς την τήρηση της οικειοθελούς έστω καραντίνας. Έτσι για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους δηλαδή.
Σαφέστατα και με κυνικότητα θα σας πω, πως βλέποντας το ύφος και το ήθος της ενημέρωσης που μας παρέχετε, αφού μας ζαλίσατε:
- δεν είναι άλλο παρά μια πιο βαριά γρίπη,
- μια μας φταίει η Κίνα και μια η Ιταλία,
- την πιο ξετσίπωτη διάψευση των νοσοκομειακών που καταγγέλλουν την ανυπαρξία αντιδραστηρίων για τα τεστ
.
Και καμιά κουβέντα για το εντελώς χρεοκοπημένο και κατακουτσουρεμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μετά τις παραδοχές περί εντολών Οργανισμών Υγείας και Πρωτόκολλα όχι του ΠΟΥ, ούτε οργανισμού, αλλά του ECDC, που είναι άλλη μια “ανεξάρτητη” γερμανοκρατούμενη αρχή της ΕΕ, που τα έκανε και ρόιδο, και που αναφέρει: “If resources or capacity are limited, rational approaches should be implemented to prioritise high-yield actions, which include: rational use of confirmatory testing… Testing approaches should prioritise vulnerable populations, protection of social and healthcare institutions, including staff
Βλ.: https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/rapid-risk-assessment-novel-coronavirus-disease-2019-covid-19-pandemic-increased?fbclid=IwAR1Fup2io8k5YZvhvUWerl3pXO115CQhEwsl4bRzKqBNiRMtm9-V3nIzo-U
Εσείς δηλώνετε όμως, πως δεν έχουμε ελλείψεις, απλά είμαστε οι καλύτεροι μαθητές της μαμάς Γερμανίας, πετάμε, πάμε δυνατά, τρέχουμε ανέμελα ξυπόλητοι στ’ αγκάθια…    
«Scripta manent, verba volant», που έλεγαν κι οι Λατίνοι... μαρτυρία για τα ζοφερά που θα επακολουθήσουν και δυστυχώς, τα ζουν τώρα και στην Ισπανία, όπως και στην Γαλλία, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιας και όλοι ακολούθησαν την ίδια γερμανόφερτη γραμμή και που μαθηματικά αποδεδειγμένο θα τα ζήσουμε κι εμείς, με διαφορά κάποιες βδομάδες.
Αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι είμαστε σε μπροστά σε έναν υπέροχο μαύρο κύκνο και πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο, όταν τελειώσει αυτή η ιστορία.
Μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, έχετε ίσα ίσα τον καιρό να αναλογιστείτε το σχήμα Ύβρις - Άτη - Νέμεσις -Τίσι και να ξεσκονίσετε και ολίγον Αριστοτέλη, που η σημερινή σας συνέντευξη τύπου μου θύμισε:
«ἔστι γὰρ ὕβρις τὸ πράττειν καὶ λέγειν ἐφ᾽ οἷς αἰσχύνη ἔστι τῷ πάσχοντι, μὴ ἵνα τι γίγνηται αὑτῷ ἄλλο ἢ ὅ τι ἐγένετο, ἀλλ᾽ ὅπως ἡσθῇ· οἱ γὰρ ἀντιποιοῦντες οὐχ ὑβρίζουσιν ἀλλὰ τιμωροῦνται. αἴτιον δὲ τῆς ἡδονῆς τοῖς ὑβρίζουσιν, ὅτι οἴονται κακῶς δρῶντες αὐτοὶ ὑπερέχειν μᾶλλον (διὸ οἱ νέοι καὶ οἱ πλούσιοι ὑβρισταί· ὑπερέχειν γὰρ οἴονται ὑβρίζοντες)· ὕβρεως δὲ ἀτιμία, ὁ δ᾽ ἀτιμάζων ὀλιγωρεῖ· τὸ γὰρ μηδενὸς ἄξιον οὐδεμίαν ἔχει τιμήν, οὔτε ἀγαθοῦ οὔτε κακοῦ·»
"Περί ρητορικής" 1378b

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση