GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μηταράκης: Έτσι θα λειτουργούν τα κλειστά κέντρα - Κανείς δεν θα μένει στα νησιά πάνω από έξι μήνες

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τόσο στον Έβρο όσο και τα νησιά, ο υπουργός Μετανάσ...

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τόσο στον Έβρο όσο και τα νησιά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι», ωστόσο τόνισε ότι η απάντηση από την Ελλάδα είναι καλά οργανωμένη.

Ο υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, ενώ υπογράμμισε ότι τα μέτρα φύλαξης έχουν ενισχυθεί και για λόγους δημόσιας υγείας.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση αρχικά και στην συνέχεια η συνολική αποτροπή των μεταναστευτικών ροών προς την χώρα, υπογραμμίζοντας πως δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η φύλαξη των συνόρων, ενώ εφαρμόζεται και πολιτική επιστροφών.

«Η Ελλάδα πλέον εφαρμόζει μια πολιτική αυστηρού εθνικού δικαίου με την αλλαγή που έγινε τον Νοέμβριο και με τις αλλαγές που έρχονται μέσα στον Μάρτιο. Ξεχωρίζουμε αυτούς που πραγματικά είναι πρόσφυγες και δικαιούνται διεθνούς προστασίας και επιστρέφουμε αυτούς που δεν δικαιούνται. Τον Φεβρουάριου επιστρέψαμε τους τριπλάσιους από αυτούς που επιστρέψαμε πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα. Έχουμε κάνει 11 αποστολές επιστροφές από τις αρχές του 2020. Ο αριθμός παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός για δύο λόγους. Πρώτον γιατί οι αποφάσεις που τώρα εκδίδονται από τις αρχές προσφυγών κατά κανόνα αφορά σε υποθέσεις του 2018 και προγενέστερα, τα οποία πρόσωπα έχουν φύγει από τα νησιά και δεν εμπίπτουν στη συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. άρα δεν μπορούσαν να επιστραφούν στην Τουρκία. Και δεύτερον, η νέα διαδικασία ασύλου που έχει βγάλει σε 24 μέρες κατά μέσο όρο τις αποφάσεις για τους νεοαφιχθέντες του 2020 τώρα βγαίνουν σιγά σιγά οι δεύτερες δευτεροβάθμιες. Το τρίτο απαραίτητο συστατικό είναι τα κλειστά κέντρα που λειτουργούν θετικά» είπε ο κ. Μηταράκης.

Για τα κλειστά κέντρα

Εξήγησε, ότι τέτοιες δομές λειτουργούν αποτρεπτικά για τις προσφυγικές ροές, ενώ δίνουν ασφάλεια στους κατοίκους των νησιών, καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα νησιά. «Θα ξέρει ο πολίτης ότι στις 6 το απόγευμα έχει κλείσει το κέντρο. Μέχρι το επόμενο πρωί κοιμάται με ασφάλεια, βγαίνει με ασφάλεια, τα παιδιά παίζουν στις παιδικές χαρές με ασφάλεια. Είναι πολύ κρίσιμο αυτό», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Στο κλειστό κέντρο ξέρεις ποιος είναι πού, αυτόν που πρέπει να φύγει τον βρίσκεις αμέσως, του επιδίδεις τα χαρτιά, τον διώχνεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μέσα στη «ζούγκλα» της Μόριας υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να απελαθούν. Είναι αδύνατον για 22.000 άτομα που για κανέναν δεν έχεις στοιχείο πού μένει, πού έχει στήσει την τέντα του, να τον βρεις να τον διώξεις».

Ο υπουργός Μετανάστευσης έκανε λόγο για κλίμα δυσπιστίας που έχει δημιουργηθεί στα νησιά και ανέλυσε πώς θα λειτουργούν οι κλειστές δομές.

«Στα νέα κέντρα αυτός που παίρνει άσυλο θα φεύγει από το νησί, σε λιγότερο από δύο μήνες. Αυτός που δεν παίρνει άσυλο θα φεύγει από το νησί σε λιγότερο από έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι στα νησιά η μέση παραμονή θα είναι οι 4 μήνες»

«Το πρώτο δίμηνο του 2020 έφυγαν από τα νησιά περίπου όσοι ήρθαν. Είχαμε σημαντικές ροές τον Ιανουάριο, χαμηλότερες τον Φεβρουάριο και η αποσυμφόρηση των νησιών κράτησε τον αυξημένο πληθυσμό στα νησιά σταθερό» ανέφερε.

«Κοιτάμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα αποσυμφόρησης για τον Μάρτιο και ζήτησα να φύγουν για ανθρωπιστικούς λόγους όσοι βρίσκονται στα νησιά περισσότερους από 14 μήνες. Θα πάνε στην ενδοχώρα» είπε ο υπουργός, αναφέροντας πάντως ότι από τα 42.000 άτομα που είναι στα νησιά μόνο 1000 έχουν φτάσει πριν από το 2019. «Οι υπόλοιποι είναι αφίξεις του 2019 και αφίξεις του 2020».

«Ο στόχος μας είναι ουδείς δεν θα μένει στα νησιά πάνω από έξι μήνες, κάτι που δεν δημιουργεί κίνδυνο, που λένε κάποιοι αυτοδιοικητικοί για γκρίζες ζώνες, μειονότητες κλπ» τόνισε ο κ. Μηταράκης και διευκρίνισε ότι οι δομές αυτές θα είναι κέντρα καταγραφής, ταυτοποίησης και έκδοσης απόφασης ασύλου.

Ο υπουργός τόνισε ότι καταλαβαίνει απόλυτα το κλίμα δυσπιστίας των νησιωτών και χαρακτήρισε απόλυτα καταδικαστέα τα όσα συνέβησαν με τα ΜΑ, σημειώνοντας ότι έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ.

Όπως είπε στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει τα νησιά. «Θέλουμε να κλείσουμε τις ανοιχτές δομές που είναι επικίνδυνες. Οι δομές θα είναι συγκεκριμένου μεγέθους, κάτι που δεν πιστεύουν οι νησιώτες και το καταλαβαίνω», ανέφερε ο κ. Μηταράκης .

«Ο σχεδιασμός των κλειστών κέντρων ίσως δεν ήταν ώριμη συζήτηση πριν από πέντε μέρες, είναι όμως απαραίτητες για να κλείσουν τα ανοιχτά κέντρα», είπε ο υπουργός.

«Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις» είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και υπογράμμισε πως το μόνο που χρειάζεται στα νησιά είναι να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του κορονοϊού τόνισε ότι πρέπει να θωρακίσουμε τα νησιά πριν έρθει ο ιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση