GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κορονοϊός: Νέα μέτρα για τις δομές πρόνοιας - Οι αποφάσεις

Σε μια σειρά μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού προχωρά το υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στις προνοιακέ...

Σε μια σειρά μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού προχωρά το υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στις προνοιακές δομές. Οι ενέργειες αυτές αφορούν:

α) στους εργαζόμενους γονείς ατόμων με αναπηρία.

β) στις ανοιχτές δομές πρόνοιας (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών - Κ.Δ.Α.Π., Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες Κ.Δ.Α.Π. - ΜεΑ, και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας – Κ.Δ.Η.Φ).

γ) στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών.

Εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία

Για τους εργαζομένους γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως ηλικίας είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας, λόγω αναστολής της λειτουργίας των μονάδων αυτών, θεσμοθετείται κατόπιν έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «άδεια ειδικού σκοπού» για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι συγκεκριμένες μονάδες, μέχρι την 10.4.2020, με την προϋπόθεση ότι ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Ανοιχτές δομές πρόνοιας

- Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π.-ΜεΑ) και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ) Κατόπιν Κοινής Υπουργικής Απόφασης το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία διευκρινίζεται ότι αναστέλλεται η λειτουργία των Κ.Δ.Η.Φ. και των Κ.Δ.Α.Π. - ΜεΑ για 14 μέρες, με ημερομηνία λήξης της αναστολής την 25η Μαρτίου 2020. Στην περίπτωση αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι προνοιακές δομές που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

- Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.): Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρέχονται οδηγίες ως προς τη λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών με ασφάλεια, για την αποφυγή συνωστισμού, καθώς και για τα έκτακτα περιστατικά. Εντούτοις, κατά περίπτωση, συνιστάται η παραμονή των ηλικιωμένων στο οικογενειακό τους περιβάλλον, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, άλλως η παροχή υπηρεσιών από τα ΚΗΦΗ είτε κατ’ οίκον είτε εντός των δομών, εφόσον αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο.

- Παραρτήματα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης: Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρέχονται οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία τους, και τον μη συνωστισμό στους χώρους αναμονής.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες ανοιχτές δομές λειτουργούν με συγχρηματοδότηση πόρων, το Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους.

Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

Με επιστολή της στις διοικήσεις των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας η Υφυπουργός ζήτησε αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ., τη διαμόρφωση πρωτοκόλλου για την προετοιμασία ειδικού χώρου απομόνωσης σε περίπτωση πιθανού κρούσματος, την αναστολή των επισκεπτηρίων και των ομαδικών ψυχαγωγικών/αθλητικών δραστηριοτήτων σε δομές παιδικής προστασίας για 15 μέρες, τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, καθώς και συχνή απολύμανση των εγκαταστάσεων των παραρτημάτων.

Η δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε σχετικά με τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης και διασποράς του ιού στον τομέα της πρόνοιας: «Στις δομές της πρόνοιας φιλοξενούνται οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες ή χρόνια νοσήματα και επιβαρυμένο ιστορικό που τους κατατάσσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους γονείς παιδιών με αναπηρία επεκτείνοντας την άδεια «ειδικού σκοπού», περιορίζουμε τη λειτουργία των ανοιχτών δομών στο απολύτως αναγκαίο και ενισχύουμε τη θωράκιση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ώστε να διαχειριστούμε όλοι μαζί αποτελεσματικά την παρούσα κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση