GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κορονοϊός- Το γράμμα Βέλγου βιολόγου στα παιδιά του: "Έτσι θα προστατέψετε τις οικογένειες σας"

Ο Βέλγος βιολόγος και μικροβιολόγος Guido Vanham ο οποίος μελετά την εξάπλωση των ιών, έστειλε ένα γράμμα στα τρία του παιδιά Νέλε, Γ...

Ο Βέλγος βιολόγος και μικροβιολόγος Guido Vanham ο οποίος μελετά την εξάπλωση των ιών, έστειλε ένα γράμμα στα τρία του παιδιά Νέλε, Γιόχαν και Πίτερ στο οποίο τους παρουσιάζει τα στοιχεία που έχει συλλέξει για τον κορονοϊο, την κατάσταση που επικρατεί σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα της υγείας και σημειώνει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν τα παιδιά του για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους.

Τη δημοσιοποίηση του γράμματος έκανε ο γιος του Πίτερ αναφέροντας ότι ο πατέρας του μέχρι και πριν από έναν χρόνο ήταν επικεφαλής ιολογίας σε Φαρμακευτικό Ινστιτούτο της πόλης Αντβέρπο, στο Βέλγιο. Το Business Insider δημοσίευσε το γράμμα που έστειλε ο κορυφαίος Βέλγος βιολόγος στα τρία του παιδιά.

"Αγαπητοί μου Νέλε, Γιόχαν και Πίτερ,

Όπως υποσχέθηκα όταν μίλησα μαζί σας προηγουμένως στο τηλέφωνο, ήθελα να μοιραστώ μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία του COVID-19 και να σας προσφέρω μερικές από τις γνώσεις μου και κάποιες συμβουλές. Ελπίζω να σας βοηθήσει καθώς προσαρμόζεστε σε αυτή τη νέα κατάσταση. Ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα του Worldometer για τον κορονοϊό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δούμε τους αριθμούς εκεί, αλλά όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η Ευρώπη (και οι ΗΠΑ) είναι αυτή τη στιγμή στο αυξανόμενο τμήμα της καμπύλης των ανιχνευόμενων κρουσμάτων. Επίσης, είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνουμε εκεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, διότι τα μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ευρώπη χρειάζονται κάποιο χρόνο για να έχουν αποτέλεσμα: Ο ιός έχει χρόνο επώασης περίπου δύο εβδομάδες, έτσι θα βλέπετε τους αριθμούς να μειώνονται σημαντικά μόνο μετά από αυτό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη σοβαρότητα της κατάστασης σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελβετία και το Βέλγιο, όπου ζούμε, καθώς και οι ΗΠΑ. Τα καλά νέα είναι ότι η Κίνα δείχνει ότι η αυξανόμενη τάση μπορεί να πέσει. Για παράδειγμα, η Κίνα είχε μόλις 11 (!) νέες περιπτώσεις το Σάββατο (14 Μαρτίου), σε αντίθεση με 14.000 στο αποκορύφωμά της. Οι ΗΠΑ είχαν 93 νέες περιπτώσεις (με πολλά τεστ ακόμα να μην περιλαμβάνονται), το Βέλγιο και η Ελβετία αντίστοιχα 130 και 236 και η Ιταλία 2.546 (την Παρασκευή 13 Μαρτίου). (Σημείωση του συντάκτη: Αυτό είναι το αρχικό κείμενο της επιστολής του Βανχάμ, μερικά στατιστικά στοιχεία έχουν αλλάξει από τότε).

Αλλά όχι μόνο οι νέες περιπτώσεις είναι ενδιαφέρουσες, αλλά και οι αθροιστικές. Στην Κίνα, μόνο 56 άτομα ανά εκατομμύριο έχουν μολυνθεί επισήμως από την έναρξη της επιδημίας. Το Βέλγιο, με 59, ήδη ξεπέρασε τη σωρευτική πυκνότητα των περιπτώσεων, ενώ στην Ελβετία (159) και την Ιταλία (292) ο αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος. Φυσικά, όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι μία υποεκτίμηση, καθώς εξετάζονται σήμερα μόνο σοβαρά ασθενείς.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα ποιος είναι ο ρόλος των παιδιών και των νεότερων και υγειών ενηλίκων στην εξάπλωση του ιού. Αλλά ένα "ενοχλητικό" χαρακτηριστικό των ιών είναι ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν συμπτώματα ή πρόκειται να αναπτύξουν συμπτώματα, διαδραματίζουν πράγματι σημαντικό ρόλο στην εξάπλωσή τους. Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται αυτός ο κορονοϊός είναι πραγματικά μια απόδειξη αυτού του γενικού χαρακτηριστικού. Αυτός είναι ένας λόγος για να χωρίσετε τα μικρά παιδιά από τους ηλικιωμένους.

Τώρα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία του ποσοστού θανάτου αυτού του ιού. Είναι πράγματι χαμηλό (λιγότερο από το 1%) για ανθρώπους σαν εσάς, αλλά θα πρέπει ακόμα να θεωρήσετε ότι μπορεί να αρρωστήσετε σοβαρά. Οπότε να προσέχετε! Και σκεφτείτε και τους άλλους. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι σημαντικά υψηλότερο για τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους. Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη ή καρκίνο βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, όπως και εκείνοι που είναι μεγαλύτεροι από 70 ετών για παράδειγμα. Δεν πρέπει να είμαστε εγωιστές τέτοιες εποχές. Μπορούμε να μεταφέρουμε την ασθένεια και μπορεί να πεθάνουν από αυτήν.

Στο τέλος, το ποσοστό θνησιμότητας θα αποδειχθεί πολύ χαμηλότερο από το τρέχον ποσοστό θνησιμότητας. Αλλά θα εξακολουθούν να είναι 'πολλές' φορές, πιθανώς δεκάδες φορές, υψηλότεροι από τη γρίπη. Και δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν ο κορονοϊός COVID-19 θα γίνει ποτέ "όπως η γρίπη" σε ποσοστά θνησιμότητας και ανοσία: μπορεί να γίνει πιο αδύναμος με την πάροδο του χρόνου, καθώς αναπτύσσουμε ανοσία έναντι αυτού. Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο. Και μπορούμε να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο εναντίον του μέσα σε ένα χρόνο, λύνοντας το πρόβλημα επίσης.

Αλλά εξίσου, ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να γίνει πιο μολυσματικός και μπορεί να αναπτύξει αντίσταση κατά των ανθρωπίνων αντισωμάτων ή ακόμα και να χρησιμοποιήσει αντισώματα για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματός μας. Σε αυτή την περίπτωση επιστρέφουμε στην αρχή και νέες επιζήμιες επιδημίες με τον COVID-19 μπορεί να ακολουθήσουν.

Έχουμε ήδη άλλους κορονοϊούς, οι οποίοι μας έκαναν να 'πιάσουμε ένα κοινό κρυολόγημα' τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, δεν αναπτύξαμε 'διασταυρούμενη ανοσία' σε αυτόν τον νέο κορονοϊό. Έτσι, η ανάπτυξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου μπορεί να μην είναι εύκολη. Θα μάθουμε περισσότερα σε λίγους μήνες...

Τώρα, όσον αφορά τις συστάσεις μου για εσάς.

Νέλε, αγαπάμε πάρα πολύ τον Μαξίμ και τον Μάιλς (τα εγγόνια). Αλλά υπό αυτές τις συνθήκες, είναι καλύτερο να μην τους περιποιούμαστε μέχρι να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Και είναι ακόμα καλύτερο να μην έρχεστε να μας βλέπετε πολύ συχνά. Υπάρχουν πολλά ασυμπτωματικά περιστατικά, και σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να είσαι ασφαλής από το να λυπάσαι. Ας παραμείνουμε σε άμεση επαφή μέσω τηλεφώνου και μέσω e-mail.

Γιόχαν, ξέρω ότι πρέπει να επισκεφτείς πολλές επιχειρήσεις για την εργασία σου, να κάνεις ελέγχους τροφίμων σε εστιατόρια και άλλα μέρη με κόσμο. Μου είπες ότι σε μια περίπτωση την περασμένη εβδομάδα, κάποιος που επισκέφτηκες, έβηχε πολύ ενώ ήσουν κοντά. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να προειδοποιείς τους ανθρώπους εκ των προτέρων για να διατηρείτε την απόσταση και να ακυρώσετε τη συνάντησή σας, όταν είναι άρρωστοι ή έχουν συμπτώματα.

Και Πίτερ, ταξιδεύεις πολύ, συχνά με αεροπλάνο, και παίρνεις ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, λεωφορεία και τρένα. Πρέπει να το αποφύγεις και αυτό. Το ταξίδι συνεπάγεται επιπλέον κίνδυνο, τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους. Δεν πρέπει να σταματήσετε τη ζωή σας, αλλά μην ταξιδεύετε εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Στον ελεύθερο χρόνο σας, βρείτε υπαίθριες δραστηριότητες για να κάνετε κοντά στο σπίτι, όπου μπορείτε να κρατήσετε την απόσταση σας. Εκτός αυτού, θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα αεροπλάνα όπως και να' χει. Πρέπει να σκεφτούμε την κλιματική αλλαγή.Εκτός από αυτό, ας ακολουθήσουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που έχουν μοιραστεί ευρέως

τις τελευταίες εβδομάδες.

Να πλένετε τα χέρια σας συχνά και κρατήστε τα μακριά από το πρόσωπό σας, ειδικά όταν έχετε αγγίξει αντικείμενα που έχουν αγγίξει πολλοί, όπως πόμολα πόρτας, κάγκελα και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Και μην πηγαίνετε σε κλειστούς χώρους με άλλους, αν δεν χρειάζεται. Αραιώστε τις επισκέψεις σας σε μπαρ και εστιατόρια, ή ακόμα καλύτερα, αποφύγετέ τα εξ ολοκλήρου για μερικές εβδομάδες (συμπονώ τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αλλά η δημόσια υγεία έρχεται πρώτη τώρα).

Μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε αθλήματα και να περπατάτε έξω και είναι καλό να μην απομονώσετε πλήρως: πρέπει επίσης να διατηρήσετε την ψυχική σας ευεξία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, πιθανόν ένα μήνα ή δύο. Προετοιμαστείτε γι 'αυτό, καθώς είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ας παραμείνουμε σε επαφή και ας υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Θα το ξεπεράσουμε μαζί.

Όσο για τη μαμά σας και εμένα, μην ανησυχείτε για μας. Ο ήλιος λάμπει, ο ουρανός είναι καθαρός (τουλάχιστον για την ώρα) και η μανόλια στον κήπο ανθίζει. Είναι καιρός να κάνουμε μια βόλτα με το ποδήλατο τώρα.

Πολλές χαιρετισμούς,

Ο Μπαμπάς".

Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: businessinsider.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση