GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέθανε ο θρύλος του Παναθηναϊκού Ανδρέας Παπαεμμανουήλ - ΦΩΤΟ

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Ανδρέας Παπαεμμανουήλ βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια τ...

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Ανδρέας Παπαεμμανουήλ βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια του ΠΑΟ. Τους τελευταίους δύο μήνες της ζωής του αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1939 στο Νέο Φάληρο. Ήταν το ένατο παιδί μιας οικογένειας στην οποία υπήρχαν 10 αδέλφια, 7 κορίτσια και τρία αγόρια τα οποία έγιναν και οι τρεις ποδοσφαιριστές. Ο μεγαλύτερος ήταν ο Πέτρος που έπαιξε σε μικρές ομάδες και σταμάτησε νωρίς από προβλήματα υγείας, ενώ ο τρίτος, ο Γιώργος, έπαιξε ένα χρόνο και στον Ολυμπιακό.
Το σπίτι του βρισκόταν δίπλα στο γήπεδο Καραϊσκάκη κι έτσι οι άνθρωποι του Ολυμπιακού παρακολουθούσαν τον μικρό Ανδρέα να παίζει μπάλα στις αλάνες της γειτονιάς. Το 1952 σε ηλικία 14 ετών αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα του Πειραϊκού και έπειτα από 3 χρόνια, στα 17 του, το όνομα του αρχίζει έντονα να συζητείαι στον Πειραιά ενώ οι φιλικές σχέσεις του Πειραϊκού με τον Ολυμπιακό δεν αφήνουν αμφιβολίες για την ενδεχόμενη ένταξή του στους "ερυθρόλευκους". Αν και είχε εκφραστεί κολακευτικά γι’ αυτόν ο Ανδρέας Μουράτης και ο εργοδότης του πατέρα του, ο υφαντουργός Κώστας Βελισσαρόπουλος τον πίεζε να πάει τον μικρό στον Ολυμπιακό, η επίσκεψη στο σπίτι της οικογένειας των παραγόντων του Παναθηναϊκού Ασπρογέρακα και Ματζεβελάκη έπαιξε καταλυτικό ρόλο με συνέπεια το 1958 ο Παπαεμμανουήλ να υπογράψει στον ΠΑΟ παίρνοντας 7 χιλιάδες δραχμές ενώ 100 χιλιάδες δραχμές μπήκαν στο ταμείο του Πειραϊκού.
Πραγματοποίησε μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό, αφού αγωνίστηκε για τους "πράσινους" επί 12 χρόνια. Συμμετείχε σε 196 αγώνες της Α΄Εθνικής σκοράροντας 80 γκολ και 17 στο Κύπελλο, ενώ στα Κύπελλα Ευρώπης είχε 13 συμμετοχές και σκόραρε μια φορά.


Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969) και 2 κύπελλα (1967, 1969). Είναι ο μοναδικός που έχει σημειώσει χατ τρικ σε αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού.
Ήταν αυτός που έβαλε το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, απέναντι στη Γιουβέντους πετυχαίνοντας το 1-1. Θεωρείται από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Ελλάδας, όλων των εποχών, συμβάλλοντας ουσιαστικά τη δεκαετία του '60 στην "αναγέννηση" του ΠΑΟ.


Αγωνιζόταν αρχικά ως επιθετικός και στη συνέχεια, με την εφαρμογή του 4-3-3 στον Παναθηναϊκό από τον Στέφαν Μπόμπεκ, ως αριστερός μέσος με τον Τάκη Λουκανίδη στο κέντρο και τον Μίμη Δομάζο δεξιά. Με τις επελάσεις του δημιουργούσε συχνά πανικό στις αντίπαλες άμυνες, ενώ υπήρξε δεινός σουτέρ σκοράροντας συχνά από μεγάλες αποστάσεις.
Το φθινόπωρο του 1969 αποδεσμεύθηκε από τον ΠΑΟ και υπέγραψε δελτίο στον Ίκαρο, ομάδα Β΄ Εθνικής. Αγωνίστηκε και στην ΑΕΚ κατακτώντας το πρωτάθλημα το 1971. Σκόραρε στον πρώτο αγώνα που έπαιξε με τον Παναθηναϊκό, απέναντι στην ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Την επόμενη χρονιά πέτυχε το πρώτο τέρμα του Παναθηναϊκού στο νεοσύστατο πρωτάθλημα Α' Εθνικής.
Με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ αγωνίστηκε το διάστημα 1958-1965 16 φορές και σκόραρε 7 γκολ. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1958, στον εντός έδρας αγώνα εναντίον της Γαλλίας (1-1), για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών του 1960. Σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές του με τη γαλανόλευκη φανέλα, στις 3 Μαΐου 1961, σημείωσε και τα δύο τέρματα της Ελλάδας στη νίκη επί της Βόρειας Ιρλανδίας με 2-1, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1962 ενώ στις 22 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου σκόραρε για την ίδια διοργάνωση και εναντίον της (τότε Δυτικής) Γερμανίας στην εκτός έδρας (ο αγώνας διεξήχθη στο Άουγκσμπουργκ) ήττα με 1-2.


Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία. Πρώτος σταθμός της προπονητικής του καριέρας υπήρξε η Αναγέννηση Άρτας και ακολούθως εργάστηκε μεταξύ άλλων στους Πανναυπλιακό, Α.Ο. Κέρκυρα, Τυνησιακό, Γ.Σ. Καλλιθέα και στον Φωστήρα. Τις περιόδους 1980-81 και 1982-83 εργάστηκε ως προσωρινός προπονητής του Παναθηναϊκού αλλά και ως προπονητής της Εθνικής Ελπίδων της Ελλάδας.
Για την απώλεια του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ, εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, επισημαίνοντας: «Φτωχότερη είναι από σήμερα η οικογένεια του Παναθηναϊκού, αφού ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του '60, ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, "έφυγε" σε ηλικία 81 ετών.
Ο μυθικός "Κούνελος", όπως ήταν το προσωνύμιό του, γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1939 στο Φάληρο και θεωρήθηκε από τα μεγάλα ταλέντα της εποχής από την εφηβική ηλικία. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να τον εντάξει στο δυναμικό του και δεν λάθεψε. Ο Παπαεμμανουήλ φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού για 11 χρόνια, από το 1958 έως και το 1969. Ήταν ένας ταχύτατος επιθετικός που έπαιζε στα άκρα, θυμίζοντας αυτό που στα νεότερα χρόνια ονομάζουμε εξτρέμ. Φόρεσε πάνω από 200 φορές τη φανέλα με το τριφύλλι, κατακτώντας 6 πρωταθλήματα (μεταξύ των οποίων και το αήττητο του 1964) και 2 Κύπελλα, ενώ βασικά προσόντα του ήταν η ταχύτητα, το δυνατό του σουτ (απ' όπου και το έτερο προσωνύμιο "Παπακανόνης") και η ευχέρεια στο σκοράρισμα.
Διατέλεσε επίσης προπονητής του Παναθηναϊκού σε δύο διαφορετικές σεζόν (1980-81 για τρεις αγώνες, 1982-83 για τέσσερις αγώνες) και μάλιστα ένα απ' αυτά ήταν το 4-2 επί της Γιουβέντους!
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ. Είναι μια θλιβερή ημέρα για τον σύλλογο».
Με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια και το kitrinomavro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση