GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο άγνωστος «πόλεμος» των Drones στον Έβρο

Του Χρήστου Μαζανίτη Από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση με την Τουρκία στον Έβρο και την ανεπιτυχή απόπειρα εισβολής στην Ελλάδα χιλιάδω...

Του Χρήστου Μαζανίτη
Από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση με την Τουρκία στον Έβρο και την ανεπιτυχή απόπειρα εισβολής στην Ελλάδα χιλιάδων αλλοδαπών, σε δεύτερο χρόνο ξέσπασε και ένας άγνωστος πόλεμος με drones.
Η Ελλάδα επιχειρεί με drones ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ημέρα εποπτεύοντας τις περιοχές που δεν υπάρχει ευκρινής εικόνα από τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί. Στόχος είναι η πλήρης χαρτογράφηση των κινήσεων ομάδων αλλοδαπών, που με την συνδρομή των τουρκικών αρχών προσπαθούν να εισέλθουν από διάφορα σημεία που θεωρούν ότι είναι «τυφλά» στο ελληνικό έδαφος.
Οι Τούρκοι έχουν επιχειρήσει πολλές φορές με διάφορα τεχνικά μέσα να θέσουν εκτός λειτουργίας κάποιο από τα Drones που επιχειρούν, τα οποία ανήκουν κυρίως στην Ελληνική Αστυνομία. Κι επειδή οι λέξεις έχουν σημασία, δεν έχει γίνει απόπειρα κατάρριψης, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μεθοριακό επεισόδιο και θα οδηγούμαστε σε κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης.
Και οι Τούρκοι, όμως από τη μεριά τους επιχειρούν με Drones, τα οποία φέρουν κάμερες, σε μία προσπάθεια να εποπτεύσουν την ευρύτερη περιοχή και να καταγράψουν τις κινήσεις της αστυνομίας. Οι Ελληνικές Δυνάμεις έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ευαίσθητες πληροφορίες για τον τρόπο δράσης αλλά και δυνατοτήτων των τουρκικών ιπτάμενων μέσων ενώ έχουν θέσει σε εφαρμογή τεχνικά μέσα αλλά και σχέδια αποτροπής.
Πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση στον Έβρο οι Τούρκοι επιχειρούν με τα UAV τύπου Bayraktar, που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο συμφερόντων του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται στην τουρκική – ανατολική Θράκη και σε βάθος αρκετών μιλίων από τα σύνορα με την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες ημέρες, έχουν αρκετές φορές προσπαθήσει να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις Στρατού και Αστυνομίας σε αρκετά σημεία του Έβρου ανεπιτυχώς χρησιμοποιώντας drones. Ο λόγος είναι γιατί από τη μία είναι γνωστό πλέον πότε επιχειρούν και αφετέρου διότι η ελληνική πλευρά έχει υιοθετήσει τεχνολογίες αντιμέτρων, που μεταβάλλονται ως προς την τοποθεσία τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πλησιάσουν καν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos, το drone που χθες μάζεψαν οι Ελληνικές Αρχές από τον Έβρο φαίνεται ότι είναι τουρκικής προελεύσεως. Από την ελληνική πλευρά δεν έγινε κάποια απόπειρα κατάρριψης αλλά εκτιμάται ότι ο χειριστής, στην προσπάθειά του να μπορέσει να αποφύγει διάφορες παγίδες τηw ελληνικής πλευράς έχασε εν τέλει τον έλεγχο με αποτέλεσμα να περιέλθει στην «αγκαλιά» του Ελληνικού Στρατού.
Το τι ακριβώς πληροφορίες έχουν περιέλθει στην ελληνική πλευρά σαφώς και δεν είναι αποδεσμεύσιμες συνεπώς και προς δημοσίευση. Ωστόσο, αυτό που σίγουρα φέρει ως εξοπλισμό είναι μία κάμερα υψηλής ευκρίνειας ενώ φαίνεται ότι δεν υπήρχε κάποιο μέσω αποθήκευσης εικόνας, που σημαίνει ότι μέσω των κεραιών που είχε έστελνε εικόνα στον χειριστή και το καταγραφικό που είχε στην διάθεσή του.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για ακόμη μία νίκη στα σημεία της Ελλάδας στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης που επεχείρησε να στήσει η Τουρκία στον Έβρο.​

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση