GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερντογάν: Η πρόταση στον Πούτιν για τα πετρέλαια της Συρίας - Τι είπε για τους Patriot

Ενώ η Ουάσινγκτον δείχνει να χαλαρώνει τη στάση της σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να πουλήσει στην Τουρκία τα αμυντικά συστήματα Patriot, o...

Ενώ η Ουάσινγκτον δείχνει να χαλαρώνει τη στάση της σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να πουλήσει στην Τουρκία τα αμυντικά συστήματα Patriot, o Ερντογάν πρότεινε στον Πούτιν την από κοινού διαχείριση των περιοχών με κοιτάσματα πετρελαίου σε βορειοανατολική περιοχή της Συρίας.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος κατά την πτήση της επιστροφής από τις Βρυξέλλες δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αμβλύνουν τη στάση τους όσον αφορά στο ενδεχόμενο να πωλήσουν στην Τουρκία αμερικανικά αμυντικά συστήματα Patriot προσθέτοντας πως η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να εγγυηθεί ότι δεν θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400.
Η αγορά των S-400 εκ μέρους της Τουρκίας είχε προκαλέσει αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ καθώς η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν είναι συμβατοί με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και θα θέσουν σε κίνδυνο τα «αόρατα» για τα ραντάρ μαχητικά αεροπλάνα των ΗΠΑ στην κατασκευή των οποίων συμμετείχε η Τουρκία και τα οποία είχε προγραμματιστεί να παραλάβει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και S-400 και Patriot. Ωστόσο, μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ιντλίμπ της Συρίας φέτος, η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αναπτύξει συστήματα Patriot στα σύνορά της με τη Συρία για λόγους προστασίας.
Η Ουάσινγκτον έχει πει ότι είναι πρόθυμη να παρέχει πολεμοφόδια στην Τουρκία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ιντλίμπ και πως αξιολογεί το αίτημα της Τουρκίας για συστήματα Patriot «μέσα στο πλαίσιο του ζητήματος των S-400».
«Κάναμε την ακόλουθη προσφορά στις Ηνωμένες για τα Patriot: Αν είναι να μας δώσετε Patriot, κάντε το. Μπορούμε να αγοράσουμε και Patriot από εσάς. Άμβλυναν τη στάση τους σημαντικά και σ' αυτό το θέμα των S-400. Βρίσκονται σήμερα στο σημείο 'υποσχεθείτε μας ότι δεν θα καταστήσετε λειτουργικούς τους S-400'» επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος που είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να διαχειριστούν από κοινού τις περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου στη βορειοανατολική περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, αντί για τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις, οι οποίες τις ελέγχουν τώρα.
«Έκανα την προσφορά στον κ. Πούτιν ότι, αν δώσει οικονομική υποστήριξη, μπορούμε να κάνουμε τις κατασκευαστικές εργασίες και μέσω του πετρελαίου που θα αποκτηθεί εκεί, μπορούμε να βοηθήσουμε την κατεστραμμένη Συρία να σταθεί στα πόδια της». Ο Ερντογάν είπε πως ο Πούτιν αξιολογεί την προσφορά, την οποία έκανε τού έκανε στη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να κάνει την ίδια προσφορά και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Αντί να επωφελούνται οι τρομοκράτες εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε τη Συρία από τα έσοδα (αυτής της πετρελαιοπηγής). Αυτό θα δείξει επίσης ποιος νοιάζεται να προστατέψει την ενότητα της Συρίας και ποιος να την αρπάξει», είπε ο Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση