GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση: Ετοιμάζει ειδικό ταμείο με 1 τρις ευρώ με την ονομασία coronavirus fund

Τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε, με την ονομασία coronavirus fund και την χρηματοδότησή του με 1 τρισ. ευρώ , α...

Τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε, με την ονομασία coronavirus fund και την χρηματοδότησή του με 1 τρισ. ευρώ , αποκάλυψε η εκπομπή της ΕΡΤ1 "Δέκα", το βράδυ της Πέμπτης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εκπομπής, το σχέδιο της Ευρώπης για την ενίσχυση των χωρών που πλήττονται από τον κορoνοιό , θα μπει στο τραπέζι στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη.
Αναλυτικά, όσα αποκάλυψε η εκπομπή για το θέμα αυτό: "Ένα τρις ευρώ, το 10% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης . Αυτό είναι το σχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Μέσα από ένα ειδικό ταμείο , για την αντιμετώπιση του κορoνοιού το οποίο θα λέγεται coronavirus fund, είναι το σχέδιο που αναμένεται, σε πρώτο χρόνο, να συζητηθεί στο Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη και έρχεται μετά το τελεσίγραφο που έβαλε στο τραπέζι η Ιταλία. Θυμίζουμε ότι η Ιταλία ζήτησε από την Ευρώπη ν αναλάβει δράση άμεσα ,μετά τη τελευταία θυελλώδη τηλεδιάσκεψη κορυφής ηγετών της ΕΕ .
"Οι πληροφορίες μας, από απολύτως έγκυρες και υψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ είναι πως αυτή τη στιγμή αυτό είναι το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι. Κάποιοι θα έλεγαν το 1 τρις "λεφτά από το ελικόπτερο", κάποιοι άλλοι το βρίσκουν συντηρητικό ποσό. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη μεγάλη κρίση, τη κρίση χρέους της Ευρωζώνης όταν ο Μάριο Ντράγκι είπε "θα κάνουμε τα πάντα ", έριξε 2,6 τρις ευρώ στις αγορές μέσα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή και αυτό που θεωρείται δεδομένο ότι θα κατατεθεί ως πρόταση είναι η δημιουργία του coronavirus funds στο οποίο θα έχουν ρόλο αφενός η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφετέρου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων , ο ESM και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πλέον. Διακριτός και κομβικός είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τι θα κάνει; Θα συνεχίσει και θα επεκτείνει αν χρειαστεί το πρόγραμμα αγορών, κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά , το πρόγραμμα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτό το πρόγραμμα φθάνει στα 750 δισ. και αν χρειαστεί και επεκταθεί και περαιτέρω. Πολύ σημαντικό θα είναι το κομμάτι που θ αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα πρωτόγνωρο κομμάτι που δεν έχει δοκιμαστεί ξανά στο παρελθόν. Εκεί έχουμε δύο σενάρια .' Η θα διαθέσει κονδύλια μέσα από τον προϋπολογισμό της εν είδει δανείου με ευνοϊκούς όρους ή θα πάμε σε μια μορφή ευρωομόλογου, δηλαδή το ευνοϊκό σενάριο και αυτό που ζητάει κυρίως η Ιταλία , μέσα από τον δανεισμό από τις αγορές με εγγύηση , όχι της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ESM που επίσης εντάσσεται στο ειδικό ταμείο , προκειμένου να διοχετεύσει τα δάνεια που θα χρειαστούν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε, πρέπει ν αλλάξει το καταστατικό του κι αυτό θα γίνει , όπως μας ανάφεραν έγκυρες πηγές, με συνοπτικές διαδικασίες κάτι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Ε.Ε. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να περάσει μέσα από το Eurogroup, από τους υπουργούς Οικονομικών, χωρίς να χρειαστεί να το υπερψηφίσουν τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Το ερώτημα είναι, αν όλα αυτά που βρίσκονται στο τραπέζι ως σχέδιο θα ικανοποιήσουν την Ιταλία που είναι η πρώτη που ζητάει δραστικά και άμεσα μέτρα . Πάντως η εικόνα που υπάρχει είναι πως η Γερμανία και κυρίως η Ολλανδία , αυτή τη στιγμή, αντιστέκονται πλήρως και κατηγορηματικά στην αμοιβαιοποίηση των χρεών , στο ευρωομόλογο. Επί της ουσίας προσπαθούν οι Γάλλοι , με την Ελλάδα να παίζει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια να περάσουν ένα ευρωομόλογο από τη "πίσω πόρτα""

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση