GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έφτασαν τα ταχύπλοα για τα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού - ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη Τέσσερα υπερπολύτιμα σκάφη ανορθόδου πολέμου (ΣΑΠ) τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν από το απόθεμα του Αμερικανικού...

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τέσσερα υπερπολύτιμα σκάφη ανορθόδου πολέμου (ΣΑΠ) τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν από το απόθεμα του Αμερικανικού Ναυτικού έφτασαν στην Ελλάδα, στον ναύσταθμο της Ελευσίνας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ επισκέφθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας το χώρο ελλιμενισμού των 4 Σκαφών MK-V, τα οποία παραχωρήθηκαν μεταχειρισμένα από το Αμερικανικό Ναυτικό για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, η μεταφορά των τεσσάρων σκαφών από τις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου θα παραμείνουν για την εκτέλεση των απαιτούμενων ελέγχων και εργασιών συντήρησης και επισκευής στο πλαίσιο της ενεργοποίησής τους.

Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Πλοίαρχος Τίμοθι Κέτερ (Timothy N. Ketter) και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) των ΗΠΑ στην Ελλάδα Αντιπλοίαρχος Άντονι Γκάρνερ (Anthony Garner).

Τα εν λόγω Σκάφη θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΔΥΚ. Με σχετική απόφαση του ΣΑΓΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2019, τα σκάφη θα λάβουν τις ονομασίες ΑΙΟΛΟΣ (Ρ 62), ΑΣΤΡΑΠΗ (Ρ63), ΕΣΠΕΡΟΣ (Ρ64) και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (Ρ65) που παλαιότερα έφεραν τορπιλάκατοι διαφόρων τύπων.

Πρόκειται για τα σκάφη που χρησιμοποιούσαν οι SEALS των ΗΠΑ, οι ειδικές δυνάμεις που στην Ελλάδα έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό με την επιχείρηση εξολόθρευσης του Μπιν Λάντεν.

Τα σκάφη φέρουν σχεδιασμό Stealth για μείωση του RCS ίχνους στα ραντάρ και στα μεγάλα τους ατού είναι ότι μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα άνω των 50 κόμβων μεταφέροντας 4μελές πλήρωμα και 19 «βατράχους» με τον εξοπλισμό τους σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου. Έχουν μήκος 60 πόδια κι εμβέλεια 400 ναυτικά μίλια. Λόγω της ειδικής σχεδίασης το πλήρωμα δέχεται μειωμένη καταπόνηση από τον κυματισμό ενώ φέρουν και οπλισμό τηλεχειριζόμενο από μέσα, μειώνοντας την έκθεση στα αντίπαλα πυρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση