GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα νεότερα για τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο

Συνολικά 50 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας εξαιτίας επιπλοκών από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωσ...

Συνολικά 50 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας εξαιτίας επιπλοκών από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι έχασε τη ζωή του και ένας 51χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών από την Καστοριά , ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το έβδομο θύμα από την Καστοριά, δήμοι της οποίας έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω της ευρείας διασποράς του ιού και πρόκειται για το 51ο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας. Τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας ανέρχονται σε 1.415 καθώς επιβεβαιώθηκαν 81 νέα, ενώ έχουν καταγραφεί άλλα 20 κρούσματα αφορούν σε επιδημική έξαρση σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου, όπου συνολικά έχουν ελεγχθεί 380 άτομα. Χωρίς τα κρούσματα στο πλοίο, τα κρούσματα στη χώρα είναι 1.375. Συνολικά 90 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία, ενώ έξι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων είναι διασωληνωμένοι, είναι τα 66 έτη και το 57% έχει υποκείμενο νόσημα.Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ερωτήθηκε εάν έχει μελετηθεί το ενδεχόμενο όσοι έχουν περάσει τη νόσο να αποκτούν έναν τύπο "διαβατήριο αντισωμάτων" για να κυκλοφορούν δίχως περιορισμούς και να εργάζονται. Όπως εξήγησε σχετικά με τους ανθρώπους που θα έχουν υψηλά αντισώματα, “προστατευτικά όπως τα ονομάζουμε, στην κλινική ιατρική θα είναι γι’ αυτούς ένα ‘διαβατήριο’ να μπορούν να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή, να μην φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες πιο πολλές εκεί στην πρώτη γραμμή του ‘πολέμου’” και διευκρίνισε πως μιλάει για τα νοσοκομεία και τα επείγοντα περιστατικά. “Αυτή η στρατηγική εξετάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι χρήσιμη και θα εξαρτηθεί από την αξιοπιστία αυτών των τεστ τα οποία δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή παντού για την αξιοπιστία τους και αν σου λένε αλήθεια”, είπε και συμπλήρωσε πως φαίνεται ότι κάποια από τα νεώτερα “μάλλον μας λένε την αλήθεια όχι μόνο για να δείχνουν την πορεία του ιού σε έναν πληθυσμό αλλά και για να εξασφαλίζουν στον ασθενή μία βεβαιότητα ότι πέρασε τη νόσο και δεν κινδυνεύει απ’ αυτήν”.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με ένα ενδεχόμενο δεύτερο “κύμα” κορονοϊού το φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Όπως υπογράμμισε, στρατηγικές οι οποίες θα αφορούν ένα ενδεχόμενο δεύτερο “κύμα” θα περιλαμβάνει και τη στρατηγική εμβολιασμού για τη γρίπη, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, “δεν θες να κυκλοφορούν δύο επιθετικοί ταυτόχρονα”, ειδικά για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. “Δεν ξέρουμε τι θα γίνει βέβαια και δεν είμαστε 100% σίγουροι. Ξέρουμε ότι κυκλοφόρησαν φέτος τρεις τύποι ιού μαζί. Στην αρχή οι δύο τύπου Α και μετά ήρθε ο Β και ακολούθησε ο κορονοϊός. Του χρόνου είναι μια μεγάλη αβεβαιότητα, ένα μεγάλο ερωτηματικό αλλά σίγουρα οι στρατηγικές που αφορούν την πρόληψη, εάν δεν έχουμε μέχρι τότε εμβόλιο θα είναι σημαντικές στην προάσπιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού”, είπε ο λοιμωξιολόγος.

Τουλάχιστον 45.719 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο - Πάνω από 900.000 τα κρούσματα

Τουλάχιστον 45.719 είναι οι νεκροί σε όλον τον κόσμο από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές. Μέχρι τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης, είχαν διαγνωστεί θετικοί στον SARS-CoV-2 905.580 άνθρωποι σε 187 χώρες και εδάφη. Από αυτούς, οι 176.500 έχουν πλέον αποθεραπευτεί. Από χθες μέχρι σήμερα αναφέρθηκαν 4.708 νέοι θάνατοι και 77.241 νέα κρούσματα. Από την Τετάρτη, το Κονγκό, το Ομάν, η Σλοβακία, η Μποτσουάνα, η Σενεγάλη, το Σαλβαδόρ προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των χωρών όπου έχουν αναφερθεί νεκροί από την ασθένεια. Στην Ευρώπη, οι νεκροί ανέρχονταν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στους 33.245 (σύνολο κρουσμάτων 490.484), στις ΗΠΑ και τον Καναδά 4.587 θάνατοι (213.134 κρούσματα), στην Ασία 3.942 θάνατοι (110.570 κρούσματα), στη Μέση Ανατολή 3.160 θάνατοι (59.541 κρούσματα), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 538 θάνατοι (20.083 κρούσματα), στην Αφρική 223 θάνατοι (6.198 κρούσματα) και στην Ωκεανία 24 θάνατοι (5.579 κρούσματα).

«Βαθιά ανήσυχος», ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους δεν μπόρεσε παρά να διαπιστώσει την «σχεδόν εκθετική αύξηση» του αριθμού των κρουσμάτων. «Πρέπει να δείξουμε ομοψυχία και να πολεμήσουμε αυτόν τον άγνωστο και επικίνδυνο ιό», πρόσθεσε.

Ούτε νερό, ούτε τουαλέτες

Για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας, πάνω από 3,75 δισεκ. άνθρωποι (το 48% του παγκόσμιου πληθυσμού) καλούνται να μείνουν σπίτι, ή υποχρεώνονται να το κάνουν. Αυτό όμως δεν είναι όσο εύκολο ακούγεται σε φτωχότερες περιοχές, όπως στην τεράστια παραγκούπολη Καϊελίτσα της Νότιας Αφρικής, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε καλύβες φτιαγμένες από λάσπη και χαρτόνια με οροφές από ελενίτ. «Δεν έχουμε τουαλέτες. Οπότε βγαίνουμε. Δεν έχουμε νερό. Οπότε βγαίνουμε. Προσπαθούμε να μείνουμε στο καλύβι μας, αλλά δεν είναι κι εύκολο», κατέθεσε μια 55χρονη που ζει εκεί. «Οι άνθρωποι εδώ θα ήθελαν να υπακούσουν, προσπαθούν. Όμως είναι απλώς αδύνατον», εξήγησε άλλος κάτοικος.

Ελλείψει εμβολίου ή φαρμάκου, ο περιορισμένος παραμένει το αποτελεσματικότερο μέσο του αγώνα και η αμερικανική πολιτεία της Φλόριντας, η Ερυθραία και η Σιέρα Λεόνα ανακοίνωσαν χθες ότι θα το χρησιμοποιήσουν, ενώ Γερμανία, Ιταλία και Πορτογαλία παρέτειναν την εφαρμογή του. Στη Μόσχα, οι αρχές θα δημιουργήσουν εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα και γραμμωτούς κώδικες για να επαληθεύεται ότι ο πληθυσμός τηρεί την απομόνωση και για να παρακολουθούνται οι ασθενείς.

Ύφεση «άνευ προηγουμένου»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει πως ο πλανήτης ζει «τη χειρότερη παγκόσμια κρίση αφότου ιδρύθηκε» ο οργανισμός, πριν από 75 χρόνια, επικαλούμενος «τον συνδυασμό μιας νόσου απειλητικής για όλον τον κόσμο και των οικονομικών επιπτώσεων, που οδηγεί σε μία ύφεση άνευ προηγουμένου στο πρόσφατο παρελθόν». Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος «έλλειψης τροφίμων» στην παγκόσμια αγορά, λόγω των προβλημάτων τόσο στην παραγωγή, όσο και στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, προειδοποιούν εξάλλου οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.

ΗΠΑ

Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ πάνω από 215.000 έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκαν, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Στις 05:35 (ώρα Ελλάδας), με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το πανεπιστήμιο, καταγράφονταν 215.417 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ και 5.116 από αυτούς υπέκυψαν. Μέσα σε 24 ώρες, πέθαναν 884 άνθρωποι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, αριθμός που αποτελεί τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα.

Τα θύματα στη Νέα Υόρκη αγγίζουν τα 2.000. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην πολιτεία του αυξήθηκε σε 83.712 από 75.795 που ήταν χθες, με τους θανάτους να φτάνουν τους 1.914 από τους 1.550. Ο Κούμο ανακοίνωσε το κλείσιμο των παιδικών χαρών και είπε πως η αστυνομία της Νέας Υόρκης πρέπει να "γίνει πιο επιθετική" για να επιβάλει την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ενέτεινε τις προσπάθειές της, με τη δημιουργία νοσοκομείου εκστρατείας στο Σέντραλ Παρκ και με τη μετατροπή συνεδριακού κέντρου του Μανχάταν σε κέντρο νοσηλείας. Υλικό φθάνει από παντού, ακόμα κι από τη Ρωσία, που έστειλε χθες αεροπλάνο φορτωμένο ανθρωπιστική βοήθεια. Ούτε ο αμερικανικός στρατός έχει μείνει αλώβητος: ο κορονοϊός εξαπλώνεται πάνω στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο νησί Γκουάμ, στον Ειρηνικό, και το πλήρωμά του άρχισε να απομακρύνεται κατεπειγόντως από το σκάφος.

Άλλα δύο πλοία, το κρουαζιερόπλοιο Zaandam και ακόμη ένα, το οποίο στάλθηκε να το βοηθήσει, το Rotterdam, συνεχίζουν να πλέουν χωρίς να ξέρουν ακόμα πού θα καταλήξουν, με το πρώτο να μεταφέρει τέσσερις νεκρούς και δεκάδες ανθρώπους που πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ότι Καναδοί και Βρετανοί υπήκοοι πάνω στα πλοία θα επαναπατριστούν προσεχώς. Ο Τραμπ παρότρυνε τη χώρα να «μπει σε κίνηση». Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τις προβλέψεις του: η ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, θα στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 ως 240.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, που έχουν γίνει πλέον, μετά την Ευρώπη, το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

Πέθανε βρέφος 6 εβδομάδων στο Κονέκτικατ

Ένα βρέφος ηλικίας μόλις έξι εβδομάδων, το οποίο νοσηλευόταν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, πέθανε από τον νέοκορονοϊό στην Πολιτεία του Κονέκτικατ, ανακοίνωσε σήμερα ο Νεντ Λάμοντ, ο κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής, που συνορεύει με τις ΗΠΑ. «Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ ότι το μωρό ήταν θετικό στον Covid-19. Μας ραγίζει την καρδιά. Νομίζουμε ότι είναι ένα από τα νεότερα θύματα σε όλον τον κόσμο που πέθανε από επιπλοκές συνδεόμενες με τον Covid-19», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κυβερνήτης.

Δεν μεταφέρουν τους ασθενείς με έμφραγμα στα νοσοκομεία

Οδηγία που δόθηκε σε πληρώματα ασθενοφόρων υπαγορεύει ρητά να μην μεταφέρονται στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται ασθενείς κορονοϊού, άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα και πρέπει να γίνει απόπειρα ανάνηψης στις ειδικές νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Η αρμόδια Αρχή της Νέας Υόρκης που επιβλέπει την υπηρεσία ασθενοφόρων της πόλης, εξέδωσε την ειδική οδηγία την Τρίτη, σύμφωνα με τη New York Post. Πριν από τον κορονοϊό, όσοι πάθαιναν έμφραγμα και δεν ήταν δυνατή η ανάνηψη στο σημείο, μεταφέρονταν στο νοσοκομείο. Βετεράνος υπάλληλος της υπηρεσίας ασθενοφόρων τόνισε πως "προσπαθούν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν με ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να σωθούν". Σύμφωνα με την οδηγία, "αν δεν μπορεί να γίνει ανάνηψη στο σημείο, αυτό είναι. Θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν τον ασθενή, αλλά αν δεν καταφέρουν να βρουν παλμό, δεν θα μεταφέρουν τον ασθενή στο νοσοκομείο".Οι νοσηλευτές θα παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. "Η τεχνητή αναπνοή ή/και οι συμπιέσεις δεν πρέπει να καθυστερήσουν. Οι μαλάξεις θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως μόλις γίνει αντιληπτό ότι ο ασθενής δεν έχει παλμό" αναφέρει η οδηγία που προσθέτει ότι αν ο ασθενής δεν επανέλθει δεν θα έρθει στο νοσοκομείο. Επίσης, επισημαίνεται ότι αν η διαδικασία ανάνηψης ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα και το σώμα βρίσκεται σε δημόσια θέα, τότε το πτώμα ανήκει στη δικαιοδοσία της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και τα πληρώματα του ασθενοφόρου πρέπει να καλέσουν σε ειδικό τηλέφωνο μεταφοράς σορών αν οι αστυνομικοί καθυστερούν να εμφανιστούν. Σύμφωνα με την Post, η αστυνομία της Νέας Υόρκης σκέφτεται να συστήσει ειδικό σώμα εθελοντών για την ανακομιδή των πτωμάτων των θυμάτων του κορονοϊού.

Γενικός Πρόξενος στη Νέα Υόρκη: Η ομογένεια στις ΗΠΑ μετρά ήδη αρκετούς νεκρούς - ΒΙΝΤΕΟ

Στις απώλειες της ομογένειας στις ΗΠΑ από κορονοϊό, αλλά και στην εικόνα της Νέας Υόρκης την περίοδο αυτή λόγω έξαρσης του ιού αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην αμερικανική πόλη, Κωνσταντίνος Κούτρας.

«Έχουμε θρηνήσει, ήδη, επτά θύματα από την ελληνοαμερικανική κοινότητα», δήλωσε ο κ. Κούτρας και συμπλήρωσε: «Αυτά που γνωρίζουμε εμείς, διότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε. Η ομογένεια μετρά, ήδη, αρκετούς νεκρούς». Για να σπεύσει στη συνέχεια αναφερθεί στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν Ελληνοαμερικανοί γιατροί στη Νέα γιατροί στη Νέα Υόρκη και όχι μόνο.

Ο κ. Κούτρας, στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην αποκαρδιωτική εικόνα της πόλης που δέχεται τα ανελέητα χτυπήματα του ιού. «Η σημερινή εικόνα της Νέας Υόρκης δεν είναι η εικόνα της πόλης που ξέραμε», επισήμανε και πρόσθεσε: «Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, δεν έχει καθόλου κίνηση. Το πλωτό νοσοκομείο με τις 1.000 κλίνες που έχει δέσει, φέρνει μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου».

ΙΤΑΛΙΑ

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 110.574. Οι νεκροί έφτασαν τους 13.155. Παράλληλα, 16.847 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Την Τρίτη το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 105.792 και είχαν χάσει την ζωή τους 12.428 άνθρωποι ενώ 15.729 είχαν θεραπευθεί.

Δηλαδή, σε μια μέρα έχασαν την ζωή τους 727 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.782 νέα κρούσματα. 1.118 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 4.035 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.403 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 48.134 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 44.733 και οι νεκροί 7.593 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 14.787 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.732. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.625, με 499 νεκρούς.Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημειώνει και πάλι αύξηση (+3,8%) μετά από έξι ημέρες συνεχούς πτώσης. Ο αριθμός των νεκρών περιορίζεται ελαφρά. Η ιταλική κυβέρνηση παρέτεινε σήμερα τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 13 Απριλίου, καθιστώντας σαφές, πάντως, ότι θα παραμείνουν σε ισχύ, μέχρις ότου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στην Ιταλία, όπου τα νοσοκομεία δεν έχουν πια έλεγχο της κατάστασης, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης συνεχίζει να μειώνεται. Αλλά γιατροί ανησυχούν για το ενδεχόμενο άνθρωποι που βγαίνουν από τα νοσοκομεία όταν η ζωή τους δεν κρίνεται πως κινδυνεύει πλέον να εξακολουθήσουν να μεταδίδουν τον SARS-CoV-2. «Σε έναν πόλεμο όπως αυτός, δεν μπορεί να επιτραπεί να εκτεθούμε στην εμφάνιση νέων εστιών που υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψουν τα κέντρα ανάρρωσης σε ‘υγειονομικές βόμβες’ που θα εξαπλώνουν τον ιό», προειδοποίησε ο Ραφαέλε Αντονέλι Ινκάλτζι, πρόεδρος της ιταλικής Εταιρείας Γηριατρικής.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Νέο ρεκόρ καταγράφηκε στη Βρετανία, εν μέσω της πανδημίας. Μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 563 άνθρωποι από επιπλοκές του κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό να υπερβαίνει πλέον τους 2.000. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν καταγραφεί 2.352 θάνατοι ασθενών σε νοσοκομεία και σχεδόν 30.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα (29.474, ήτοι 4.324 επιπλέον κρούσματα).

Αυτή ήταν μια «θλιβερή, πολύ θλιβερή μέρα», δήλωσε αργά το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά την καταγραφή μιας αύξησης ρεκόρ σε θανάτους εξαιτίας του νέου κορονοϊού στη χώρα. «Ας μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, αυτή είναι μια θλιβερή, πολύ θλιβερή μέρα», είπε ο Τζόνσον σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter. «Αλλά, ας μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι αν ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ αυτή τη στιγμή, αν τηρήσουμε μαζί τα μέτρα που έχουμε δρομολογήσει, τότε δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ξεκινήσουμε να πιέζουμε αυτούς τους αριθμούς προς το κάτω».

Θετικός ο προσωπικός φωτογράφος του Μπόρις Τζόνσον

Ο φωτογράφος του Μπόρις Τζόσον, Άντριου Πάρσονς, παρουσίασε συμπτώματα κορονοϊού και πλέον βρίσκεται σε αυτο-απομόνωση, λίγες ημέρες αφού επισκέφθηκε ένα πρόχειρο νοσοκομείο που στήθηκε για τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών της πανδημίας. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο Πάρσονς δεν αυτο-απομονώθηκε τη στιγμή που ήρθε η διάγνωση του Τζόνσον όπου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Αντιθέτως κυκλοφορούσε κανονικά, και μάλιστα επισκέφθηκε το νοσοκομείο Νάιτινγκεϊλ στο ανατολικό Λονδίνο, όπου φωτογράφισε στρατιώτες που βοήθησαν στην κατασκευη του. Επίσης, φωτογράφισε δημόσιους υπαλλήλους στην Ντάουνινγκ Στριτ. Θετικός στον κορονοϊό είναι και o πρώην σύζυγος της Καμίλα μετά τον συνωστισμό στο ιπποδρομιακό φεστιβάλ.

Οι Βρετανοί χτίζουν νεκροτομείο ίσο με το μέγεθος δύο γηπέδων

Νέο νεκροτομείο χτίζουν στο ανατολικό Λονδίνο προκειμένου να μεταφέρουν εκεί τους νεκρούς του κορονοϊού από το νοσοκομείο Νάιτινγκεϊλ. Το νεκροτομείο θα έχει το μέγεθος δύο γηπέδων ποδοσφαίρου. Κατασκευάζεται σε δασώδη περιοχή που βρίσκεται κοντά στο κρεματόριο του Λονδίνου και νεκροταφείο και αναμένεται να λαμβάνει τα πτώματα από το νοσοκομείο και το Κέντρ ExCel. Η εγγύτητα του νεκροτομείου από το νοσοκομείο, που βρίσκεται μόλις τρία μίλια μακριά και του νεκροταφείου σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να μεταφερθούν οι σοροί από το προσωρινό νεκροτομείο στην τελευταία κατοικία τους ή στο κρεματόριο.Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν με επιστολές για το μακάβριο κατασκεύασμα.

ΓΑΛΛΙΑ

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ με 509 νέους θανάτους από τον κορονοϊό, σε διάστημα 24 ωρών, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 4.032 και η χώρα να γίνεται η τέταρτη κατά σειρά που ξεπερνά το όριο των 4.000 θανάτων, πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία άγγιξε τους 24.639 (+1.882 από χθες). Ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας Ζερόμ Σαλμόν ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού αυξήθηκε στα 56.989, μια αύξηση 9%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 6.017 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και πρέπει να διασωληνωθούν, ένας αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σύγκριση με χθες.

Ο ημερήσιος απολογισμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει μονάχα όσους ασθενείς πεθαίνουν στα νοσοκομεία, όμως οι αρχές λένε ότι θα μπορούν πολύ σύντομα να συγκεντρώνουν στοιχεία για τους νεκρούς στα γηροκομεία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των καταγεγραμμένων θανάτων. Μπροστά στη συμφόρηση των μονάδων εντατικής θεραπείας, οι αρχές οργάνωσαν τη διακομιδή ασθενών προς περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο. Τριάντα έξι εξ αυτών διακομίστηκαν χθες με τη βοήθεια δύο υπερταχειών (TGV) από το Παρίσι στη Βρετάνη, στη δυτική Γαλλία. Άλλοι 100 ασθενείς θα μεταφερθούν εκτός της περιοχής του Παρισιού.

Στη Γαλλία, όπου τα νοσοκομεία του Παρισιού πλέον ξεχειλίζουν ασθενείς, η διακομιδή αρρώστων με τρένα συνεχίστηκε, ενώ ιδρύματα υγείας της πρωτεύουσας ετοιμάζονται να αρχίσουν να φτιάχνουν με εκτυπωτές τριών διαστάσεων υλικό σε έλλειψη. Ζητήθηκε ακόμη και η εθελοντική συμβολή κτηνιάτρων, που θα μπορούσαν να βοηθούν για παράδειγμα στη διαλογή ασθενών.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Ισπανία καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 864 θάνατοι από τον κορονοϊό. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον ιό ανέρχεται σε 9.053. Τα κρούσματα στη χώρα έφτασαν τα 102.136. Μέσα σε μία μέρα διαγνώστηκαν 7.719 νέοι ασθενείς.

Η χώρα φοβάται ότι κατακλυστούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που ήδη έχουν ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους. «Δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός προστασίας» και «ο αριθμός των κλινών παραμένει ανεπαρκής», διαπίστωσε με πικρία ο Γκιγιέν ντελ Μπάριο, νοσηλευτής στη Μαδρίτη, ωστόσο σημείωσε τη μικρή μείωση της ροής στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου του.

Την τάση επιβεβαίωσαν οι αρχές. «Φαίνεται πως είμαστε ήδη πέραν» της κορύφωσης της εξάπλωσης και «οδεύουμε σε μείωση» των νέων κρουσμάτων, εκτίμησε ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Υγειονομικών Εκτάκτων Καταστάσεων, ο Δρ. Φερνάντο Σιμόν.

Στην Ισπανία σχεδόν 900.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους από τις 12 Μαρτίου, όταν στη χώρα επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, σύμφωνα με στοιχεία από τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Από τις 12 Μαρτίου, 898.822 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ενώ πάνω από τους μισούς είναι εποχικοί υπάλληλοι. Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων στη χώρα αυξήθηκε σε 3,5 εκατομμύρια τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μικρή εξομάλυνση της επιδημιολογικής καμπύλης του κορονοϊού δείχνει η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με τις γερμανικές αρχές να αισιοδοξούν σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών. Ταυτόχρονα αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» που μεταδίδει η εφημερίδα BILD, τα κρούσματα του κορονοϊού αυξήθηκαν από τις 30 στις 31 Μαρτίου κατά 7,1% και από την 1η Απριλίου μέχρι σήμερα κατά 9,1%, ενώ από τις 16 στις 17 Μαρτίου είχαν αυξηθεί κατά 53,6%. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η ταχύτητα μετάδοσης του ιού φαίνεται να έχει περιοριστεί, στοιχείο το οποίο θεωρείται ελπιδοφόρο όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται και την επίδρασή τους.

Την ίδια ώρα η Γερμανία κατόρθωσε να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ, οι οποίες φθάνουν σήμερα τις 40.000, από 28.000 που ήταν πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Από αυτές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Νοσοκομείων Γκέραλντ Γκας, υπολογίζεται ότι ελεύθερες είναι αυτή τη στιγμή περίπου 15.000-20.000 κλίνες. Επιπλέον, αυξήθηκαν κατά 10.000 και οι κλίνες με αναπνευστήρα και φθάνουν σήμερα τις 30.000.Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Steingart's Morning Briefing», τονίζει ότι «το χειρότερο κομμάτι είναι μπροστά μας» και ζητά από τους πολίτες να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 6.156 και έφθασε τα 73.522 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ συνολικά 872 άνθρωποι έχουν υποκύψει μέχρι σήμερα στην ασθένεια COVID-19, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το Robert Koch-Institut και αναρτήθηκαν σήμερα στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει (https://bit.ly/3dL9r1m). Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκε κατά 140 από χθες, με βάση τα δεδομένα που δημοσιοποιεί το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

ΙΝΔΙΑ

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε κατά εννέα, στους 50 νεκρούς σήμερα στην Ινδία, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε σε 1.965, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

«Ως τις 09:00 [σ.σ. τοπική ώρα· 05:30 ώρα Ελλάδας], είχαν καταγραφεί 50 θάνατοι εξαιτίας του νέου κορονοϊού», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Σύμφωνα με αξιωματούχους μέχρι σήμερα έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Ο αριθμός των κρουσμάτων που το υπουργείο χαρακτηρίζει «ενεργά» είναι «1.764 αυτή τη στιγμή», κατά το κείμενο. Σήμερα Πέμπτη συμπληρώνονται 21 ημέρες αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επέβαλε περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών για να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας.

ΒΟΣΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ

Στο προσωρινό κλείσιμο είκοσι διαβάσεων στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προχώρησε σήμερα το πρωί η Κροατία, εφαρμόζοντας τη σχετική συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο χώρες, με στόχο τη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην Κροατία ανήλθε σε 963 και των θυμάτων σε έξι. Εβδομήντα τρεις ασθενείς που είχαν νοσήσει από τον κορονοϊό θεραπεύθηκαν. Συνολικά, 21.701 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.446 είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 ανήλθε σε 450 και των θυμάτων σε 13. Οι ασθενείς που κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού ήταν ηλικιωμένοι και έπασχαν από χρόνιες παθήσεις.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να προτείνει στο Κοινοβούλιο την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 13 Μαΐου, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Βουλγαρία προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ το μέγεθος της κρίσης δεν μπορεί να εκτιμηθεί ή να προβλεφθεί ακόμα. Η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να διευκολυνθεί μόνο με την επέκταση των περιορισμών και των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία και τις συστάσεις της εθνικής ομάδας συντονισμού για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Τριάντα επτά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη Βουλγαρία τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 449. Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε δέκα. Δεκαεπτά ασθενείς που έχουν μολυνθεί με COVID-19 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είκοσι πέντε άτομα που είχαν νοσήσει από τον κορονοϊό, έχουν θεραπευθεί.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Τζεμίλ Ταστσίογλου, 67 ετών, καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Çapa της Κωνσταντινούπολης, έγινε ο πρώτος γιατρός που έπεσε θύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία.

Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος (TTB) εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του Ταστσίογλου, στην οποία τονίζει ότι «οι γιατροί που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 δυστυχώς υπέστησαν την πρώτη τους απώλεια», καλεί να μη μειωθούν «τα μέτρα προστασίας του ιατρικού προσωπικού» και προσθέτει «υποβάλλουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του αξιότιμου καθηγητή μας». Σε αναρτήσεις του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο ΤΤΒ ανέφερε ότι ο καθηγητής Ταστσίογλου προσβλήθηκε από τον ιό ενώ ήταν θεράπων ιατρός του «ασθενούς ένα», του πρώτου ανθρώπου που επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκε στην Τουρκία. Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος παραίνεσε όλα τα μέλη του ιατρικού προσωπικού να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 12:00 σε ένδειξη σεβασμού προς τον αποθανόντα συνάδελφό τους.

Ο καθηγητής Ταστσίογλου τέθηκε σε καραντίνα την 16η Μαρτίου, όταν παρουσίασε συμπτώματα του ιού. Ο γιός του ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι ο πατέρας του είχε βρεθεί θετικός σε διαγνωστικό τεστ για κορονοϊό, αλλά διαβεβαίωνε ότι η κατάσταση υγείας του δεν ήταν σοβαρή. Η κατάστασή του καθηγητή όμως επιδεινώθηκε ραγδαία και κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι συνολικά 601 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν μολυνθεί. Ανακοίνωσε ακόμη νέα αύξηση των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας κατά 63, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 277 στην Τουρκία. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό αυξήθηκε κατά 2.148, ανεβάζοντας το σύνολο σε 15.679 από την έναρξη της κρίσης στην Τουρκία, την 11 Μαρτίου.

Κόντρα Ερντογάν-Ιμάμογλου

Η πανδημία του κορονοϊού στην Τουρκία αναζωπύρωσε την αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Εκρέμ Ιμάμογλου, με διαφωνίες ως προς τη συγκέντρωση χρημάτων και έναν πιθανό πλήρη περιορισμό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της επιδημίας. Η κεντρική κυβέρνηση στην Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων που εγκαινίασε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είναι παράνομη και απειλεί με διώξεις όσους εμπλέκονται.

Ο Ιμάμογλου, που είναι μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εγκαινίασε αυτή την εβδομάδα την εκστρατεία με σύνθημα "Θα πετύχουμε μαζί", αποσκοπώντας σε χρηματική ενίσχυση, ή άλλες δωρεές από τους πλουσιότερους Τούρκους υπέρ εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που χρήζουν βοήθειας. Ο Ερντογάν εγκαινίασε στη συνέχεια την αντίπαλη εκστρατεία "Εθνική Αλληλεγγύη" και δεσμεύτηκε να δωρήσει επτά μηνών μισθούς του στον σκοπό αυτό. Διάφοροι κρατικοί θεσμοί, επιχειρήσεις και πολιτικοί έχουν συνδράμει την πρωτοβουλία τούτη.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία του Ιμαμόγλου παραβίασε τη νομοθεσία,που απαιτεί να ζητείται άδεια από τις αρχές πριν από τη συγκέντρωση χρημάτων για τους άπορους και πρόσθεσε ότι θα κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον των υπευθύνων. Όμως, η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών υπερβαίνει κατά πολύ την απλή συγκέντρωση χρημάτων.

Ο Ιμάμογλου επιδιώκει μέτρα για πλήρη αποκλεισμό στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με 16 εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να ανασχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ ο Ερντογάν -- ο οποίος έχει επιβάλλει πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα -- αντιστέκεται σε μια τέτοια κίνηση προκειμένου να μετριάσει τις επώδυνες συνέπειες στην οικονομία.

Ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι δεν έχει συζητήσει για την πανδημία με τον Ερντογάν από τότε που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Τουρκία στις 11 Μαρτίου, παρότι "θα θέλαμε" να ανταλλάσσουμε πληροφορίες, όπως είπε. "Η Κωνσταντινούπολη είναι σαφώς τώρα το βασικό κέντρο αυτής της ασθένειας", δήλωσε ο δήμαρχος στο δίκτυο FOX TV. "Εάν μόνο το 15% των ανθρώπων βγαίνει από την Κωνσταντινούπολη, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αυτό ισοδυναμεί με ολόκληρο τον πληθυσμό ορισμένων πόλεων στην Ευρώπη που θρηνούν την κατάστασή τους".

ΜΕΞΙΚΟ

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε οκτώ νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τα 37, από 29 την προηγουμένη. Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 163, στα 1.378, από 1.215 την Τρίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ απηύθυνε από την πλευρά του έκκληση στους Μεξικανούς που ζουν στις ΗΠΑ να περιορίσουν τις επισκέψεις σε συγγενείς τους στην πατρίδα τους για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, που συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό στην επικράτεια του βόρειου γείτονα της χώρας του.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό αυξήθηκε από 5.717 σε 6.836, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε από τα 201 σε 240, με τους αριθμούς να αφήνουν να εννοηθεί ότι ο δείκτης θνησιμότητας της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται περί το 3,5%. Κατά τον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο (1.119) ήταν ελαφρά χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν το αμέσως προηγούμενο (1.138).

Τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης έχουν διαγνωστεί στη νοτιοανατολική πολιτεία Σαν Πάουλου (2.981), μια από αυτές με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα.Ο ρυθμός της εξάπλωσης της πανδημίας και της αύξησης των θανάτων προκαλεί τεράστια ανησυχία, τόνισε ο υπουργός Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα, επιμένοντας πως υπάρχει ολοένα πιο σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των ελλείψεων προστατευτικού εξοπλισμού, ιατρικού εξοπλισμού και αναπνευστήρων. Ο Μαντέτα, που παρασκηνιακά έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον πρόεδρο της χώρας, επισήμανε ακόμη πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι αναμφίβολα πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό αριθμό των ασθενών.

Την Τρίτη, απευθυνόμενος στο έθνος, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου — όλο και περισσότερο απομονωμένος πολιτικά, καθώς υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, κάνοντας λόγο περί «υστερίας» και αποκαλώντας την ασθένεια COVID-19 «γριπούλα» — αναγνώρισε εντέλει ότι η πανδημία είναι «η μεγαλύτερη πρόκληση για τη γενιά μας». Πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να σωθούν ζωές, αλλά ταυτόχρονα συνέχισε να τάσσεται εναντίον της λήψης περαιτέρω μέτρων περιορισμού των πολιτών, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος Μπολσονάρου συζήτησε χθες για την πανδημία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρεπουμπλικάνο να του προσέφερε τη συνεργασία της Ουάσινγκτον στο ιατρικό πεδίο και στον εφοδιασμό.

ΠΑΝΑΜΑ

Το υπουργείο Υγείας του Παναμά ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε δύο ακόμη θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, ενώ επιβεβαιώθηκαν 136 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα της κεντρικής Αμερικής το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Οι θάνατοι αυξήθηκαν στους 32 και τα κρούσματα στα 1.317 στη χώρα, όπου έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Πενήντα δύο είναι πλέον οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Αίγυπτο, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 6 ακόμη θάνατοι. Τα θύματα είναι πέντε Αιγύπτιοι και ένας Ιορδανός υπήκοος. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 69 νέα κρούσματα, όλοι Αιγύπτιοι, εκ των οποίων είναι κάποιοι που επαναπατρίστηκαν και άλλοι προέρχονται από άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται στα 779. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, 221 άτομα έχουν ήδη αναρρώσει ενώ 179 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση