GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλεξανδρούπολη: Ανεβαίνει σταδιακά η στάθμη του ποταμού Άρδα

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η ροή των υδάτων του ποταμού Άρδα, καθώς σύμφωνα με σημερινή ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικ...

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η ροή των υδάτων του ποταμού Άρδα, καθώς σύμφωνα με σημερινή ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, στο επόμενο 24ωρο θα πραγματοποιούνται αποδεσμεύσεις υδάτων, από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία σε όλο το μήκος του 'Αρδα στο Νομό, «Ήδη υπάρχει αύξηση της στάθμης των νερών στον ποταμό 'Αρδα, ενώ και ο Έβρος έχει αρκετά νερά. Λόγω των χιονοπτώσεων και των βροχοπτώσεων που είχαμε στη Βουλγαρία, το επόμενο 24ωρο θα έχουμε αποδεσμεύσεις υδάτων από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ. Δεν έχουμε άλλη εικόνα πέραν της ρηματικής διακοίνωσης του ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας και παρακολουθούμε το φαινόμενο στην εξέλιξή του… Οι βροχοπτώσεις σταμάτησαν αλλά είχε και χιονοπτώσεις. Τώρα είναι ένα συνδυαστικό φαινόμενο, δηλαδή λόγω των τελευταίων έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στον ορεινό όγκο της Βουλγαρίας, έχουμε ταχεία τήξη των πάγων, με συνέπεια ν' ανέβουν οι στάθμες, των ποταμών, των χειμάρρων και του φράγματος στο Ιβαήλοβγκραντ, οπότε έχουμε και αποδέσμευση υδάτων από το φράγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς.

Αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης ενόψει ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων, ο κ. Πέτροβιτς σημειώνει πως «Είμαστε σε επαγρύπνηση και καλέσαμε τους τέσσερις Δήμους του Νομού Έβρου να είναι σε επαγρύπνηση, δηλαδή της Ορεστιάδας, κυρίως που είναι και ο ποταμός Άρδας, του Διδυμοτείχου, του Σουφλίου και της Αλεξανδρούπολης και ειδικότερα της Δημοτικής Ενότητας Φερών. Αυτό που συνιστούμε είναι να τηρούν όλοι τα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας, η οποία ειδοποιεί αλιείς, κτηνοτρόφους και κυνηγούς, ν' απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία από τις επικίνδυνες περιοχές, να μην πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο, 'Αρδα και Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών, έστω και για αγροτική δραστηριότητα, μέχρι να έχουμε νεότερα στοιχεία για τη στάθμη των ποταμών. Το πιο σημαντικό είναι ν' αποφεύγουν τις κινήσεις στις παραποτάμιες περιοχές και τη διέλευση από τις ιρλανδικές διαβάσεις…».

Επίσης οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, θα ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών για την επικείμενη αύξηση των υδάτων, ζητώντας τους να επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις εκτροφές τους και να είναι σε επαφή με τις συγκεκριμένες διευθύνσεις, για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων, καθώς και τους ΓΟΕΒ για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους ( αρδευτικά αντλιοστάσια- αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.).

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, σημειώνει πως αναλόγως της εξέλιξης του φαινομένου, ενδέχεται να προχωρήσει σε σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση