GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θρησκευτικά: Νέα προγράμματα σπουδών - Σχεδιάζεται μάθημα για μαθητές που θα παίρνουν απαλλαγή

Νέα προγράμματα σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών θα έχουμε έως τα Χριστούγεννα. Βέβαια, την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021 οι μα...

Νέα προγράμματα σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών θα έχουμε έως τα Χριστούγεννα. Βέβαια, την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021 οι μαθητές στα σχολεία θα διδαχθούν ένα μάθημα σε… μετάβαση. Και αυτό, διότι ήδη επιτροπή αρμόδιων επιστημόνων έχει συντάξει έκθεση με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα υπάρχοντα προγράμματα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που τα έκρινε αντισυνταγματικά . Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Καθημερινή, η δημιουργία ενός νέου μαθήματος είναι μεταξύ των σχεδίων που μελετά το υπουργείο Παιδείας για το τι θα διδάσκονται τις αντίστοιχες ώρες, οι μαθητές που θα παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά.

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ η υπουργός Παιδείας ζήτησε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να συσταθεί επιτροπή επιστημόνων για τα ζητήματα που ανέκυψαν. Το πόρισμα της επιτροπής έχει ολοκληρωθεί και βασικός άξονας των προτάσεων ήταν η περικοπή των θρησκειολογικών αναφορών από τους 11 φακέλους που έχουν δοθεί που έχουν δοθεί στους μαθητές των τάξεων ως προσωρινό έντυπο υλικό, πριν συγγραφούν νέα βιβλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ήδη βρίσκονται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και εκδόσεων Διόφαντος οι αλλαγές, ώστε να εκδοθεί το υλικό για την επόμενη σχολική χρονιά. Παράλληλα βέβαια θα γίνει προκήρυξη σύνταξης νέων προγραμμάτων σπουδών που θα κινηθούν στον άξονα των συνταγματικών πλαισίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, θεωρείται εφικτό τα νέα προγράμματα να είναι έτοιμα μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, το υπουργείο πρέπει να αποφασίσει πώς θα απασχολούνται οι μαθητές που θα πάρουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. Το ΣτΕ έχει αναφέρει ότι οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα και η πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος «ελεύθερης ώρας». Αποφάσεις υπέρ της αναιτιολόγητης απαλλαγής από το μάθημα έχουν εκδώσει και το ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Έτσι, μια σκέψη είναι οι μαθητές με απαλλαγή να παρακολουθούν ένα άλλο υπάρχον μάθημα. Ωστόσο, το υπουργείο μελετά την οργάνωση ενός νέου μαθήματος, που θα ονομάζεται Φιλοσοφία της Ηθικής, για όσους παίρνουν απαλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση