GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιρφάν Καν: Πώς ένας αστέρας του Μπόλιγουντ έλαμψε και στο Χόλιγουντ - ΒΙΝΤΕΟ

Ο θάνατος του Ιρφάν Καν στα 53 του χρόνια σκόρπισε θλίψη στον παγκόσμιο κινηματογράφο καθώς ο Ινδός ηθοποιός κατάφερε από τη χώρα του...

Ο θάνατος του Ιρφάν Καν στα 53 του χρόνια σκόρπισε θλίψη στον παγκόσμιο κινηματογράφο καθώς ο Ινδός ηθοποιός κατάφερε από τη χώρα του να κερδίσει με το ταλέντο του την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και καταξίωση.

Από την ινδική τηλεόραση και τον κινηματογράφο όπου κατέκτησε τις καρδιές των συμπατριωτών του κατάφερε να φθάσει στο Χόλιγουντ και με προσεκτικά βήματα αλλά και την επιτυχημένη επιλογή ρόλων να κατακτήσει την κορυφή και στη Δύση.

Ο βιογράφος Ασέεμ Τσάμπρα αναλύει πώς ο Καν κατάφερε να γίνει ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του Χόλιγουντ.

Ο ηθοποιός έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην Ινδία το 1988 έπειτα από χρόνια αγώνα. Το 2001 κέρδισε ρόλο στη ινδο-βρετανική ταινία "The Warrior", η οποία βραβεύτηκε με BAFTA, και από τότε άνοιξε την πόρτα στον δυτικό κινηματογράφο και σε μεγαλύτερες επιτυχίες.

Το 2007 έφθασε στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει την ταινία του Μάικλ Ουιντερμπότομ "Μια Γενναία Καρδιά". Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους πρωταγωνιστές της ταινίας όπως ο ίδιος ο Καν και η Αντζελίνα Τζολί, ο σταρ του Μπόλιγουντ τράβηξε απόμερα τον συγγραφέα και του μίλησε στα ινδικά ρωτώντας τον πώς υποδεχόταν το κοινό το όνομά του, αν τον αναγνώριζαν και αν είχε την πιθανότητα να δουλέψει περισσότερο στη Δύση. Η ταινία "Μια Γενναία Καρδιά" ήταν η δεύτερη διεθνής δουλειά του. Η πρώτη του ήταν το 2006 στην ταινία της Μίρα Ναΐρ "The Namesake" που είχε χρηματοδοτηθεί από στούντιο του Χόλιγουντ και ακόμη προβαλλόταν σε κάποιες αίθουσες στη Νέα Υόρκη και αλλού.

Και έτσι ο Ιρφάν έγινε ο πρώτος αστέρας του Μπόλιγουντ που έχαιρε να έχει στους αμερικανικούς κινηματογράφους δύο ταινίες του ταυτόχρονα. Αργότερα το ίδιο έτος ο Ιρφάν επέστρεψε παίζοντας έναν μικρό ρόλο στην ταινία του Γουές Άντερσον "Ταξίδι στο Darjeeling".

Είχε σπουδάσει στην Εθνική Σχολή Δράματος και είχε εκπαιδευθεί ως θεατρικός ηθοποιός. Έδωσε μάχη για να βρει δουλειά στην τηλεόραση. Ως το 2007 ήταν αστέρας στο Μπόλιγουντ. Δεν χρειαζόταν να συμμετέχει σε πρότζεκτ εκτός της Ινδίας αφού ήταν καταξιωμένο όνομα αλλά ως ηθοποιός ήθελε να δοκιμάσει νέες προκλήσεις. Το 2008 ήρθε η στιγμή που θα έκανε όλο τον πλανήτη να αναφέρει το όνομά του. Ήρθε ο ρόλος στην ταινία του Ντάνι Μπόιλ "Slumdog Millionaire", μία ταινία που έκανε διάσημους παγκοσμίως τους πρωταγωνιστές του Φρίντα Πίντο και τον Πάτελ ενώ παράλληλα άνοιξε τις πόρτες διάπλατα για τον Καν. Βρήκε ατζέντη και μάνατζερ στις ΗΠΑ και δεν ξανακοίταξε πίσω.

Σύντομα έγραψε το όνομά του στο καστ υπερπαραγωγών όπως στο "The Amazing Spider-Man" το 2012, αν και είχε ένα μικρό ρόλο, στο Inferno το 2016, και στο "Jurassic World" το 2015.

Ενώ προωθούσε αυτήν την ταινία, αποκάλυψε και μία ιστορία που κανείς δεν γνώριζε. Το Τζουράσικ είχε βγει αρχικά στους κινηματογράφους το 1993. Τότε ο Ιρφάν έδινε μάχη να αναγνωριστεί στην ινδική τηλεόραση στο Μουμπάι. Δεν είχε ούτε τα χρήματα να πάρει εισιτήριο για να δει την ταινία στον κινηματογράφο. Και όμως η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε 22 χρόνια μετά έφθασε να έχει ρόλο στη διασκευή της ταινίας που απέφερε στα ταμεία 1,7 δισ. δολάρια από τις παγκόσμιες εισπράξεις.Τότε ο Ιρφάν έγινε ο πιο διάσημος Ινδός ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε ταινία του Χόλιγουντ. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του στην ταινία του Ανγκ Λι "Η Ζωή του Πι" το 2012. Πολλές φορές προέκυψε το διλημμα να αναλαμβάνει μεγάλους ρόλους στο Χόλιγουντ ή να επιστρέψει σε μικρότερους αλλά εξέχοντες ρόλους στην Ινδία. Το 2015 είπε όχι στον Ρίντλεϊ Σκοτ για την ταινία "Η Διάσωση" με τον Ματ Ντέιμον και επέλεξε να συμμετέχει στην ιστορία αγάπης του "Piku" που γυριζόταν στο Δελχί και την Καλκούτα.

Ο Ιρφάν είχε πει το πρώτο "όχι" στον Ρίντλεϊ Σκοτ το 2008 για την ταινία "Πλεκτάνη" με τον Ράσελ Κρόου και τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Μετάνιωσε που έχασε τον ρόλο στην ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν το 2014 "Interstellar" καθώς την ίδια εποχή γύριζε την ταινία "Τhe Lunchbox" στην Ινδία. Το 2018 πρωταγωνίστησε στην πρώτη του αμερικανο-ινδική ταινία "Puzzle" όπου υποδύθηκε έναν εκκεντρικό πλούσιο άνδρα στο πλευρό της Κέλι ΜακΝτόναλντ.Ο κόσμος ανοιγόταν στα πόδια του Ιρφάναλλά εκείνος ήταν ήδη 50 χρονών. Την άνοιξη του 2018 διεγνώσθη με νευροενδοκρινολογικό όγκο και πήγε στο Λονδίνο για θεραπεία. Έπειτα από δύο χρόνια μάχης και θεραπειών ο Ιρφάν κατάφερε να ολοκληρώσει την ινδική ταινία "Angrezi Medium". Έφυγε στις 29 Απριλίου έπειτα από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο αφήνοντας πίσω του λαμπερό έργο έπειτα από μία καριέρα 30 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση