GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι απαντά το ΚΚΕ στον Πέτσα για τη μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του ΚΚΕ και της κυβέρνησης, με αφορμή την απόφαση για μεταφορά των εορτασμών της Πρωτομαγιάς για το πρώτο Σάββα...

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του ΚΚΕ και της κυβέρνησης, με αφορμή την απόφαση για μεταφορά των εορτασμών της Πρωτομαγιάς για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο θέμα σήμερα το πρωί, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως «τον Μάη μπορεί να τον πιάσουμε και λίγο αργότερα. Εμείς δεν μιλάμε για να μην υπάρξουν μέτρα για διάφορες βόλτες ή για να ψήσουμε το αρνί -που δεν ψήσαμε το Πάσχα- τη μέρα της Πρωτομαγιάς μιας και πέφτει Παρασκευή και ακολουθεί Σαββατοκύριακο. Μιλάμε για συμβολικές διαμαρτυρίες, σαν αυτές που έχουν γίνει και μέχρι σήμερα, σαν αυτές που γίνονται στον υπόλοιπο κόσμο», ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που ανακοίνωσε σήμερα με τη μεταφορά των εορτασμών, τόνισε πως «ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε έως σήμερα» και σημείωσε ότι «προσβλέπουμε όλα τα σωματεία εργαζομένων αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς»

Το ΚΚΕ για τις δηλώσεις Πέτσα

Σχολιάζοντας τη σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «η κυβερνητική απόφαση για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς μία εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι προσχηματική, γιατί η πανδημία του κορονοϊού δεν θα έχει εξαλειφθεί μέσα σε λίγες μέρες. Οι συμβολικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά που οργανώνουν όπως πάντα τα εργατικά σωματεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκες και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, δεν αποτελούν κίνδυνο για όλα όσα ο λαός κέρδισε μέχρι σήμερα τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ «κίνδυνο μπορούν να αποτελέσουν για τους εργαζόμενους η έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ο συνωστισμός στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στις ιδιωτικές κλινικές εκεί όπου υπήρξε από ανυπαρξία μέτρων έως ολιγωρία. Κίνδυνο για τους εργαζόμενους αποτελεί η ανεργία και τα νέα αντεργατικά μέτρα, που φορτώνει η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία στο λαό μπροστά στη νέα κρίση, γι’ αυτό χρειάζεται η συνδικαλιστική δράση, η μαχητική διεκδίκηση των εργαζομένων».

Και συμπληρώνει στη συνέχεια ο Περισσός πως «ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στους ίδιους τους εργάτες, αλλά και στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, σε όλους τους εργαζόμενους που γιορτάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά, είναι να δυναμώσει ο αγώνας για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της νέας κρίσης, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών, ώστε να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, μπροστά και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας, καλύπτοντας συνολικά τις ανάγκες του λαού».

Η ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι τηρούνται ευλαβικά μέχρι τις 4 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα. «Ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε έως σήμερα. Θα είναι κρίμα, είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο προς το εργατικό κίνημα όσο για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους να μην υπάρξει πισωγύρισμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως τόνισε «στο πλαίσιο αυτό οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία εργαζομένων αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς».

Οι δηλώσεις Κουτσούμπα

Το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε σχετικά με τα μέτρα την Πρωτομαγιά πως «μέτρα για να πάμε στις παραλίες και για να πιάσουμε τον Μάη. Τον Μάη μπορεί να τον πιάσουμε και λίγο αργότερα. Εμείς δεν μιλάμε για να μην υπάρξουν μέτρα για διάφορες βόλτες ή για να ψήσουμε το αρνί -που δεν ψήσαμε το Πάσχα- τη μέρα της Πρωτομαγιάς μιας και πέφτει Παρασκευή και ακολουθεί Σαββατοκύριακο. Μιλάμε για συμβολικές διαμαρτυρίες, σαν αυτές που έχουν γίνει και μέχρι σήμερα, σαν αυτές που γίνονται στον υπόλοιπο κόσμο».

Ερωτηθείς εάν οι διαμαρτυρίες αφορούν στο κέντρο της Αθήνας και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε: «Και στο κέντρο της Αθήνας και στις άλλες τις πόλεις είναι η άποψή μας και στις συνοικίες της Αθήνας αποκεντρωμένα. Εδώ ο Νετανιάχου στο Ισραήλ, ένας αντιδραστικός πρωθυπουργός, άφησε και γίνονται διαδηλώσεις με απόσταση δύο και πλέον μέτρων ο καθένας, με τις πικέτες τους, τις σημαιούλες τους, τα μπαλόνια τους και διεκδικούν και θα απαγορευτεί εδώ αυτό το πράγμα; Έλεος! Που θα πάμε; Αυτό δεν επιτρέπεται, είναι ανεπίτρεπτο και πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με αυτή τη λογική, με αυτή την άποψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση