GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντ. Καρίπογλου: Γιατί προκαλεί ανησυχία η τροφοδοτούμενη αντίληψη ότι τα πάμε θαυμάσια...

Antypas Karipoglou   Τα δεδομένα είναι: 1. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (σε όλες τις σοβαρές έρευνες, προσδιορίζεται γύρω στο 1/3) είνα...

Antypas Karipoglou 
Τα δεδομένα είναι:
1. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (σε όλες τις σοβαρές έρευνες, προσδιορίζεται γύρω στο 1/3) είναι δεκτικό σε συνωμοσιολογικές θεωρίες και ανορθολογικές ή και εντελώς παράλογες εξηγήσεις.
2. Ένα, επίσης μεγάλο, μέρος είναι ιδιαίτερα κουρασμένο από το πολιτικό σύστημα και την δεκαετή κρίση και αμφισβητεί τους θεσμούς και την ΕΕ.
3. Το 70% των νοικοκυριών δεν έχει καθόλου αποταμιεύσεις κι ένα μέρος του δεν είναι δέκτης του μικρού βοηθήματος που δίνει η κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στον Απρίλιο θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία.
4. Οι περιορισμοί είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αρχίσουν να κουράζουν με την πάροδο του χρόνου και να δοκιμάζουν τις ψυχικές αντοχές, ιδιαίτερα των πολλών που δεν έχουν μεγάλες ανέσεις στο σπίτι. Οι νέοι, ιδιαίτερα, που αναγκαστικά ζούσαν με τους γονείς τους, βρίσκονται σε μια εξαιρετικά στρεσογόνα κατάσταση και το ίδιο ισχύει και για πολλές περιπτώσεις γυναικών σε γάμο ή σχέση με προβληματα, παιδιών με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή απλώς δύσκολες σχέσεις με τους γονείς τους. Υπήρχαν δυσκολίες στην συγκατοίκηση, γίνεται αφόρητη όταν είναι συμβίωση 24/7.
5. Ο ρυθμός άυξησης των θανάτων είναι διπλασιασμός ανά 5-6 μέρες, που σημαίνει ότι και χωρίς έξαρση, είναι πιθανό να φτασουμε μέσα στον Απρίλιο τους 50 νεκρούς/ημέρα, αριθμός που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος. Ιδιαίτερα αν το ΕΣΥ πλέον φτάσει στα όριά του και υπάρχουν θάνατοι που θα μπορούσαν - ή θα φαίνεται ότι θα μπορούσαν - να αποφευγχθούν απλώς με νοσηλεία σε νοσοκομείο, η οποία δεν θα είναι πάντοτε εφικτή.
6. Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα σε νοικοκυριά που συνεχίζουν να έχουν το ίδιο εισόδημα με πριν και σε νοικοκυριά που έχουν ή κινδυνεύουν να έχουν μηδενικό εισόδημα για αρκετό καιρό και το βλέπουν πια, με αποτέλεσμα να προστίθεται στο σημερινό ή αυριανό αδιέξοδο και τεράστιο άγχος για το μέλλον, κάτι που εξ ορισμού υπονομεύει κάθε κοινή προσπάθεια.
7. Η διάδοση fake news είναι ανεξέλεγκτη.
8. Υπάρχουν διάφοροι "θύλακες αντίστασης" στα μέτρα, όπως κάποιοι ακραίοι της Εκκλησίας, που σε καιρό εξαιρετικά σημαντικό για τους πιστούς ήδη ενθαρρύνουν ανυπακοή, καθώς και αριστεριστές και ακροδεξιοί που έχουν μια μεγάλη ευκαιρία και σοβαρό κίνητρο να υποδαυλίσουν την όποια τάση ανυπακοής.

Με αυτά τα δεδομένα, παρακολουθώ με ανησυχία μια τροφοδοτούμενη αντίληψη ότι τα πάμε θαυμάσια (πιστεύω ότι τα πάμε πολύ καλά, αλλά αυτό πρέπει να εκλαμβάνεται ως σχετικό, όχι ως απόλυτο μέγεθος. Το να πεθαίνουν κάθε μέρα άνθρωποι και να καταστρέφεται η οικονομία, δεν το λες "καλά". Το λες "μη μιλάς καθόλου, ευτυχώς που δεν ζούμε αυτά που συμβαίνουν αλλού".), κάτι που πολύ εύκολα μπορεί να υπονομεύσει όλα τα περιοριστικά μέτρα. Είναι κανόνας ότι όταν πετυχαίνουν οι θυσίες και αποφεύγεται το χειρότερο, πάρα πολλοί άνθρωποι σχηματίζουν την πεποίθηση ότι οι θυσίες ήταν περιττές γιατί ακριβώς τελικά δεν συνέβη το χειρότερο και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε εναλλακτικά μέλλοντα, ώστε να δούμε πόσες χιλιάδες νεκρούς θα είχαμε χωρίς τα μέτρα και μετά να γυρίσουμε πίσω και να τα λάβουμε. Ήδη βλέπω πολλούς να βρίσκουν τα μέτρα υπερβολικά ακριβώς επειδή δεν συμβαίνει κάτι πολύ τραγικό ή δεν το ζουν άμεσα.
Παρακολουθώ, επίσης με ανησυχία, την πολιτική της ΓΓΠΠ που φαίνεται να είναι επιτυχής μεν, μέχρι στιγμής, αλλά εντελώς μονοδιάστατη. Η πατερναλιστική διαχείριση ενοχλεί όσους υφίστανται το κόστος της και η αντίληψη ότι η συνεχής αυστηροποίηση των μέτρων διασφαλίζει την επιτυχία τους, στην λογική της όλο και μεγαλύτερης δόσης φαρμάκου, παραβλέπει ότι σε μεγάλες δόσεις τα φάρμακα γίνονται δηλητήρια.

(Και μην μου πει κάποιος "τι προτείνεις"; Ό,τι νομίζω ότι έχω τις γνώσεις και τα εφόδια να προτείνω, το προτείνω. Αλλά δεν έχω ούτε τις γνώσεις, ούτε τα εφόδια να προτείνω μια συνολική λύση, που να ικανοποιεί μάλιστα το κοινό του φμπ. Αυτή η ιστορία "μην επισημαίνεις μόνο το πρόβλημα, πρότεινε λύσεις", όπως έχω κουραστεί να λέω, είναι εντελώς βλακώδης. Αν δεν διατυπωθεί το πρόβλημα, δεν πρόκειται να υπάρξουν λύσεις. Εμένα το μυαλό μου φτάνει σίγουρα μέχρι στο να το δω. Αυτοί που έχουν πιο πολύ, ας το λύσουν.)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση