GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κορονοϊός-Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε διέταξε την αστυνομία να πυροβολεί όποιον παραβιάζει τους περιορισμούς

«Αντί να προκαλείτε προβλήματα, εγώ θα σας στείλω στον τάφο». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος των Φιλιππινών, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, περιέγ...

«Αντί να προκαλείτε προβλήματα, εγώ θα σας στείλω στον τάφο». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος των Φιλιππινών, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, περιέγραψε συνοπτικά την «πολιτική» του για όσους παραβιάζουν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη χώρα, λόγω του κορονοϊού.

Ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε πως διέταξε αστυνομία, στρατό και τις υπεύθυνες αρχές στα χωριά να πυροβολούν εναντίον ανθρώπων που παραβιάζουν τον περιορισμό κίνησης που έχει επιβληθεί σε περιοχές της χώρας ή προκαλούν ταραχές. «Έδωσα εντολή στην αστυνομία και τον στρατό, καθώς και στους υπεύθυνους των χωριών, να πυροβολούν κατά ανθρώπων, σε περίπτωση προβλημάτων ή ταραχών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας. Αντί να προκαλείτε προβλήματα, εγώ θα σας στείλω στον τάφο », είπε κυνικά ο Ντουτέρτε, μία δήλωση που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση κατηγορείται πως δεν δίνει τρόφιμα στους φτωχούς

Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν συλληφθεί περίπου 20 άνθρωποι σε παραγκουπόλεις πέριξ της Μανίλας, επειδή οργάνωσαν μια διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης, που κατηγορείται ότι δεν παρέχει βοήθεια σε τρόφιμα στους πιο φτωχούς πολίτες.

Όπως συμβαίνει συχνά, οι υπεύθυνοι των αρχών έσπευσαν να διασκεδάσουν τις ακραίες δηλώσεις του προέδρου τους, με τον αρχηγό της αστυνομίας Άρτσι Γκαμπόα να διαβεβαιώνει πως οι αστυνομικοί δεν πρόκειται να πυροβολούν όσους δεν συνετίζονται. «Πιθανόν ο πρόεδρος επέμεινε κάπως περισσότερο στην εφαρμογή του νόμου σε αυτή την περίοδο της κρίσης», πρόσθεσε ο Ντουτέρτε, την ώρα που πάνω από τους μισούς των 110 εκατ. κατοίκων της χώρας του βρίσκονται περιορισμένοι στα σπίτια τους, με πολλούς από αυτούς να βασίζουν την επιβίωσή τους στην εποχική ή μερική απασχόληση.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασαν τις δηλώσεις Ντουτέρτε και ζητούν από την κυβέρνηση να τροφοδοτήσει με ζωτικής ανάγκης προϊόντα τους φτωχούς, αντί να τους εκτοξεύει απειλές. «Είναι πολύ ανησυχητικό που ο πρόεδρος Ντουτέρτε επεκτείνει την πολιτική του 'πυροβολώ για να σκοτώσω'. Η χρήση ανεξέλεγκτης βίας, που έχει στόχο να σκοτώνει, ποτέ δεν πρέπει να θεωρείται λύση για να απαντήσει κανείς σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού», ανακοίνωσε η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία στις Φιλιππίνες.

Από την έναρξη της επιδημίας του κορονοϊού, έχουν επιβεβαιωθεί 2.331 κρούσματα και 96 θάνατοι στις Φιλιππίνες, όμως καθώς η χώρα άρχισε πλέον να εντατικοποιεί τις διαγνώσεις και τους ελέγχους, οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν. Τα μέτρα περιορισμού, που κυρίως αφορούν τα 12 εκατ. των κατοίκων της Μανίλας, έχουν προκαλέσει το κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων και την παύση σχεδόν όλων των κοινωνικών, θρησκευτικών κι εμπορικών δραστηριοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση