GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι λέει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για τους δικηγόρους που λειτουργούν ως εισπρακτικές

Για τις δικηγορικές εταιρείες που λειτουργούν ως εισπρακτικές μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νι...

Για τις δικηγορικές εταιρείες που λειτουργούν ως εισπρακτικές μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βερβεσός, «υπάρχουν δύο κατηγορίες εταιρειών που λειτουργούν ως εισπρακτικές: οι κανονικές εισπρακτικές που έχουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο έχει κανονίσει ο νόμος και λέει κάθε πότε μπορούν να παίρνουν τηλέφωνο, πότε μπορούν να ενοχλούν, ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας τους και ποιο είναι το πειθαρχικό δίκαιο που τους διέπει από τη δημόσια αρχή που τους ελέγχει και υπάρχουν και δικηγορικές εταιρείες, οι οποίες είναι δουλειά του δικηγόρου να παίρνει και να ζητάει λεφτά, είτε κάνει είσπραξη απαιτήσεων από εταιρείες είτε κάνει είσπραξη από ιδιώτη πελάτη. Κλείσαμε το πλαίσιο και βάλαμε μία πειθαρχική διάταξη για να ελέγξουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο είχε παρουσιαστεί. Σφίξαμε το πειθαρχικό μας δίκαιο το 2014. Από τότε, άρχισαν να έρχονται καταγγελίες».

Τόνισε, επίσης ότι «για κάθε καταγγελία που έρχεται, πρέπει να διενεργούμε μία πειθαρχική διαδικασία που οδηγεί σε αφαίρεση αδείας. Είναι ένα αυστηρό πλαίσιο που το λειτουργεί ο Κώδικας Δικηγόρων και οποιοσδήποτε έχει αντίρρηση σε μία ποινή που θα του επιβληθεί, μπορεί να πάει στο ΣτΕ. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ένα συγκεκριμένο κόστος. Έχουμε βάλει ένα τέλος 80 ευρώ για κάθε προσφυγή που γίνεται ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε τα έξοδα».

«Εμείς έχουμε στείλει στοιχεία για όσες προσφυγές έχουν γίνει, για όσες ποινές έχουμε επιβάλλει και έχουμε στείλει και στην προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου πόσες υποθέσεις έχει επιληφθεί το πειθαρχικό μας, πόσες ποινές έχουμε επιβάλλει, πόσες άδειες έχουμε πάρει. Πέντε γραφεία είναι... τι να κάνω, να τα κλείσω μόνος μου; Πρέπει να μου κάνει καταγγελία ο πολίτης. Αν μου κάνει καταγγελία, εγώ κινώ την πειθαρχική διαδικασία. Το κακό είναι ότι αρκετοί πολίτες όταν κάνουν την καταγγελία και τους καλέσω στο πειθαρχικό δεν έρχονται να σου φέρουν στοιχεία»πρόσθεσε ο κ. Βερβεσός επισημαίνοντας ότι «το 80% των υποθέσεων του Πειθαρχικού μας Συμβουλίου είναι υποθέσεις καταγγελιών πολιτών για τέτοιες εταιρείες. Έχουν εκδοθεί αποφάσεις, έχουν ανακληθεί άδειες λειτουργίας. Έχουμε κοινοποιήσει τις αποφάσεις στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα που μας τις ζήτησε, στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης που μας εποπτεύει».

Τέλος, εκτίμησε ότι «αντί να κυνηγάμε την εισπρακτική είτε είναι δικηγορική εταιρεία, το κράτος θα μπορούσε να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις στον εντολέα. Έχω προτείνει συγκεκριμένα πράγματα αλλά δεν θέλουμε να τα βάλουμε με τους ισχυρούς παίκτες του παιχνιδιού. Αν πηγαίναμε στα διοικητικά πρόστιμα θα το είχαμε λύσει το θέμα πολύ νωρίτερα».

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση