GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμμετέχει το ph στην άμυνα κατά του Covid-19;

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ Είναι γνωστό ότι ο SARS-CoV-2 είναι ο έβδομος κοροναϊός που μολύνει τους ανθρώπους.Τα SARS-CoV, MERS-CoV και SARS-CoV-...

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Είναι γνωστό ότι ο SARS-CoV-2 είναι ο έβδομος κοροναϊός που μολύνει τους ανθρώπους.Τα SARS-CoV, MERS-CoV και SARS-CoV-2 μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο, ενώ τα HKU1, NL63, OC43 και 229E σχετίζονται με ήπια συμπτώματα.

Μέχρι στιγμής, ο Sars-CoV-2 έχει χαρακτηριστεί ως αγνωστού προελεύσεως που σημαίνει ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με την προέλευσή του. Με τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία φαίνεται να έχει υψηλό ποσοστό ταυτότητας αλληλουχίας με το SARS-CoV, ο οποίος εμφανίστηκε πριν 18 χρόνια., κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι οι δύο ιοί ανήκουν στο ίδιο είδος.

Επιπλέον, οι μελέτες υποστηρίζουν ότι τογονιδιώμα του Sars-CoV-2 είναι κατά 96% πανομοιότυπο με έναν κορωναϊό νυχτερίδας, κάτι το οποίο μας λέει ότι οι νυχτερίδες είναι μια φυσική δεξαμενή αυτών των ιών,(ξενιστής) τους οποίος μεταφέρουν και τρέφουν χωρίς να τις σκοτώνει.

Πριν προχωρήσουμε στην εξέταση της προέλευσης του Sars-CoV-2, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τον τρόπο που εισέρχεται και αναπτύσσεται στον άνθρωπο, δλδη να παρατηρήσουμε το σύνολο των βιολογικών διαδικασιών από την προσκόληση έως την αντιγραφική αναπαραγωγή.

Και η προέλευση και η βιολογική διαδικασία είναι σημαντικά προκειμένου να αντιληφθούμε τον τρόπο αντιμετώπισή του και συνολικά τον χαρακτήρα του.

Είσοδος στο Ανθρώπινο Σώμα:

Ο Sars-CoV-2 είναι ένας κορονοϊός με γονιδίωμα μονόκλωνου RNA θετικής πολικότητας. Το RNA χαρακτηρίζεται ως ο «αγγελιοφόρος» μεταξύ του DNA και των πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων που είναι γνωστά σαν ριβοσώματα στο κυτταρόπλασμα του κυττάρου αγγελιαφόρο RNA, mRNA. Με άλλα λόγια το RNA είναι κάτι σαν “ράφτης” ζωής. Το γονιδίωμα του ιού Sars-CoV-2 αποτελείται από έξι μεγάλα πλαίσια ανοικτής ανάγνωσης (ORFs) που είναι κοινά για τους κοροναϊούς και μερικά άλλα βοηθητικά γονίδια .

Για να αρχίσει τον κύκλο αναπαραγωγής χρησιμοποιεί ως λειτουργικό υποδοχέα το ενζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2( ACE2,) στο εξωτερικό των κυττάρων, το οποίο χρησιμεύει ως σημείο εισόδου του Sars-CoV-2 στα κύτταρα

Η βιολογική διαδικασία έχει ως εξής :Το RNA στην περίπτωσή ο Sars-CoV-2 ξεπερνά το φράγμα της κυτταρικής μεμβράνης χρησιμοποιόντας μια πρωτεΐνη ακίδας (S) για να αποκτήσει πρόσβαση σε κύτταρα ξενιστές

Η πρωτεΐνη S είναι μια τριμερής πρωτεΐνη σύντηξης τάξης Ι που υπάρχει σε μια μετασταθερή διαμόρφωση πριν από τη σύντηξη και υφίσταται μια ουσιαστική δομική αναδιάταξη για να συντηχθεί η μεμβράνη του ιού με τη μεμβράνη κυττάρων-ξενιστή.

Ο κύκλος αναπαραγωγής από τον πυρήνα του κυττάρου στο κυτταρόπλασμα και η σύνθεση των πρωτεϊνών πάνω στα κυτταρικό σωματίδιο– ριβοσώματα γίνεται χρησιμοποιώντας γενετικές πληροφορίες που βρίσκονται στο αγγελιοφόρο RNA δλδη στον Sars- CoV – 2.

Η παραπάνω διαδικασία και στην πράξη η περιορισμένη αντιδραστικότητα του ανθρώπινου οργανισμού που επιτρέπει επιβίωση, μετανάστευση και πολλαπλασιασμό εκ των πραγμάτων αφήνει υπονοούμενα για RNAσυγγένεια του ιού με τον άνθρωπο., δεδομένου ότι ο άνθρωπος τους προερχόμενους από τα ζώα ιούς ή τους αντιμετωπίζει ή τους αγνοεί, όπως η νυχτερίδα τον Sars-CoV-2. Αν και κουβαλά τον Sars-CoV-2, σχεδόν τον αγνοεί δεδομένου ότι δεν την σκοτώνει.

Κατά συνέπεια και λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η ” απαγόρευση” εισόδου του ιού στο κύτταρο με κάποιον αναστολέα, χημικά ή φυσικά.

Aν αυτό συμβεί φυσικά σημαίνει ότι o οργανισμός πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, προκειμένου να αποτρέψει την εκδήλωση μιας αρρώστιας, στην περίπτωση μας την ασθένεια COVID-19. Σημαντικό ρόλο για την καλή υγεία του οργανισμού διαδραματίζει το pH.

Οσο χαμηλότερο είναι το pH, τόσο πιο όξινος είναι ο οργανισμός, ενισχύοντας έτσι την ευαλωτότητα του οργανισμού σε ασθένειες και όσο το ph βρίσκεται στα συμβατά για την ζωή επίπεδα , 7.0-7.7., η μέση τιμή του pH του αίματος και του σώματος είναι 7.45± 0.05, τόσο πιο αλκαλικό είναι το σώμα μας.

Η τιμή του ρΗ στο αίμα είναι σε άμεση σχέση με τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου στα κύτταρα του σώματος, δλδη, εκεί που αρχίζει την πορεία της μόλυνσης στον άνθρωπο ο Sars-CoV-2. Κατά συνέπεια, μια προβληματική συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου στα κύτταρα ίσως δίνει το πράσινο φως στον Sars-CoV-2 να περάσει και μια επαρκή συγκέντρωση Ιόντων υδρογόνου στα κύτταρα. ίσως λειτουργεί ως αναστολέας ανάπτυξης του Sars-CoV-2.

Στην περίπτωση και επειδή τα διττανθρακικά ιόντα βρίσκονται φυσιολογικά στον οργανισμό, και αποτελούν μέρος του συστήματος ρύθμισης, ίσως βοηθούν τις κυτταρικές λειτουργίες διατηρώντας σταθερό το ph κάτι το οποίο στην περίπτωση μας, ίσως αποτρέπει την είσοδο του Sars cov-2 στο κύτταρο.

Αυτό ίσως σημάνει μεταξύ άλλων ότι η ενίσχυση των αποθεμάτων διττανθρακικών ιόντων αυξάνει την εξωκυτταρική και εσωκυτταρική ρυθμιστική ικανότητα του οργανισμού, δεδομένου ότι εξωκυττάρια και εσωκυττάρια το διττανθρακικό νάτριο συμμετέχει στα ρυθμιστικά ζεύγη. Εξωκυττάρια, στο ζεύγος ανθρακικό οξύ/διττανθρακικό νάτριο (Η2CO3/NaHCO3).Εσωκυττάρια στο ζεύγος, ανθρακικό οξύ/διττανθρακικό νάτριο (Η2CO3/NaHCO3).

Συμπέρασματικά προκύπτει ότι η διατήρηση φυσιολογικής καταστάσεως στον ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο χώρο είναι απαραίτητη για την βιοχημική ισορροπία της ζωής καθώς ο κυτταρικός μεταβολισμός και η ομοιόσταση του οργανισμού απαιτούν ότι οι αποκλίσεις από την οξεοβασική ισορροπία δεν πρέπει να είναι μεγάλες. Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται η συμμετοχή του ph στην άμυνα κατά του Sars-CoV-2 να εξηγεί και το γεγονός ότι κάποιοι αρρωσταίνουν και παθαίνουν από Sars -CoV- 2 και κάποιοι άλλοι ούτε καν καταλαβαίνουν ότι αρρώστησαν.

Υ. Γ. Τα παραπάνω δικά μου ίσως τα οποία είναι απόσταγμα δικής μου σκέψης έπειτα από μελέτη δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων τα αφήνω στην κρίση του καθενός δεδομένου ότι δεν μπορώκαι δεν έχω την δυνατότητα να τα αποδείξω.


Πηγές :Wikipedia https://www.nature.com/articles/s41586-020-2012-7

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση